USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Не Субботою єдиним: колишній директор музею-скансену на Волині не має наукового ступеня, за який нараховував собі надбавку

19 Квітня 2023 16:01
Більш ніж тиждень тому значну частину суспільства сколихнув скандал через викриття псевдопсихолога Спартака Субботи. Як виявилося, він ввів у оману мільйони людей, бо надавав послуги та нібито експертні оцінки, не маючи жодної відповідної освіти, а лише вигадуючи наукові ступені та публікації.

А є значно скромніші шахрайства – коли «додаєш» собі папірець про науковий ступінь задля надбавок для зарплати, йдеться у дописі Музею історії сільського господарства Волині-скансену в Рокинях у Фейсбуці.

Йдеться про ексочільника закладу та станом на сьогодні провідного наукового співробітника Олександра Середюка.

Оскільки діяльність колишнього директора музею-скансену має чимало ознак зловживання службовим становищем, нове керівництво ініціювало низку службових перевірок та подало чимало запитів до різних інституцій, аби оперувати не припущеннями, а доказами. Під час однієї з них виявилося, що Олександр Середюк, який нині обіймає посаду провідного наукового співробітника музею, не має для цього належних кваліфікаційних вимог.

Читати ще: Ексдиректор музею у Рокинях сам призначив собі виплати. Договір можна розірвати лише у суді

Адже, відповідно до законодавства та кваліфікаційних вимог, провідний науковий співробітник мусить мати науковий ступінь або вчене звання. Також для цієї посади є обов’язковою наявність наукових праць і розробок тематико-експозиційних планів, каталогів музейних збірок.

Ще коли Олександр Середюк був директором музею, він отримував надбавку (яку сам же собі нараховував) за наукове звання. Робив це на підставі диплома доктора філософії в галузі історії, виданого Міжрегіональною академією управління персоналом.

Перші сумніви щодо цього диплома виникли через відсутність даних про таке звання на сайті Міністерства освіти та науки України. Тож керівництво музею зробило запит у МОН. Відповідь шокувала.

Як йдеться в офіційному листі, той «диплом» не є документом встановленого зразка, не засвідчує наявність у вказаної особи наукового ступеня в Україні та не дає їй права на державні гарантії, встановлені законодавством України для наукових працівників, зокрема щодо отримання доплати за науковий ступінь.

Читати ще: Вимагає 3,5 млн компенсації: через махінації ексдиректора музей-скансен у Рокинях не може нормально працювати

Ця відповідь означає, що Олександр Середюк не має права обіймати посаду провідного наукового співробітника. А керівництво музею, виявивши порушення, зобов’язане звертатись до провоохоронних органів, аби цей працівник повернув музею нараховані та виплачені йому протягом багатьох років кошти за наукове звання. Бо відповіді на запит щодо підтвердження диплома від самого Середюка у визначений законодавством термін не надійшло.

«На жаль, «диплом» – теж лише одна із частин мозаїки зловживання службовим становищем ексдиректора музею Олександра Середюка. Вважаємо за необхідне проінформувати громадськість про усі. Маніпуляціям колишнього керівника скансену в інформаційному просторі (зокрема і в Фейсбуці) ми протиставимо правду з документальними доказами», – зазначено в публікації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Ася Показати IP 19 Квітня 2023 16:35
Ууу скiлькi таких в нас в Луцьку.Тьма!!!
не член Показати IP 19 Квітня 2023 16:52
МАУП за бабло дає будь-який папірець. За 100 доларів ви можете стати дійсним членом Нью-Йоркської академії наук, але лише на календарний рік. Далі знову треба платити. А ще можна стати почесним членом якоїсь зарубіжної асоціації, або просто "членом".
Фінагент Показати IP 19 Квітня 2023 17:00
Шахрай ще той!
Петя до Фінагент Показати IP 20 Квітня 2023 08:52
Я поважаю його. Файний господарник, чуйний до підлеглих керівник.
дідо Показати IP 19 Квітня 2023 17:02
недавно депутат луцької райради отримав диплом липового універу,щоб отримувати надбавку до зарплати ,а потім до пенсії.... Ці надбавки давно пора скасувати,щоб не було зловживань...
Лучанин до дідо Показати IP 19 Квітня 2023 18:01
Може просто потрібно нормально все перевіряти, бо так можна і залишки науки скасувати.
Фінагент Показати IP 19 Квітня 2023 17:03
Глитай або ж павук....
Ася Показати IP 19 Квітня 2023 17:38
Я бачу автор тоже купив???????
Радувець Ларіса Показати IP 20 Квітня 2023 08:00
_удак ще той! Одна блюзнірство!
Спиридон Показати IP 20 Квітня 2023 10:25
Він там облаштував собі житло , господарство. Все його і все за кошт держави. Потрібно судити, конфіскувати.
Але Показати IP 20 Квітня 2023 11:12
виникає запитання до адміністрації та Волинської обласної ради - а де були ваші очі 10-15 років тому, коли це все мабуть тільки починалось? Зовсім як з Києво-печерською лаврою. Все добре, добре і раптом стільки порушень!!! Безпосереднього винуваться потрібно притягнути до покарання, але й чиновниками як слід наваляти
ЗМІ до Але Показати IP 20 Квітня 2023 13:45
Він завжди був такий: судився, вимагав, репетував. Це особливий підвид хомо сапаєс, які якщо щось і роблять, то від цієї роботи стільки смороду, що краще б не робили. Негативна людина. Один негатив.
До Але Показати IP 20 Квітня 2023 12:33
Очі були над щоками, заповненими шашликами, зготовленими у володіннях дохтора філософії
простий селянин Показати IP 20 Квітня 2023 17:13
Середюк - це піздець совісті і елементарної внутрішньої культури. Людина-нужник.
Микола Показати IP 20 Квітня 2023 20:02
Олександр Середюк- людина з великої літери, приклад для наслідування. Його судять люди, які користуються результатом Його праці. Це ниці люди. Прищі на тілі України. Хами, які дорвалися до влади. Бридко.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus