USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Не всі наркозалежні Волині знають про урядовий план

29 Вересня 2009 16:17
Волинська область не виконує план уряду щодо залучення наркозалежних до проходження замісної терапії. А Нововолинські медики взагалі воліють його ігнорувати. Про це йшлося на засіданні обласної Координаційної ради з проблем ВІЛ-інфекції, СНІДу, туберкульозу та наркоманії – інформує репортер «Волинських Новин».
Як повідомив представник Всеукраїнської мережі дітей, які живуть з ВІЛ та СНІДом, Сергій Рудий, замісна терапія у лікуванні наркотичної залежності використовується у світі з 1968 року. Вона полягає в заміщенні наркотиків на більш легкі препарати (наприклад, метадон) під наглядом лікарів. Таким чином, пацієнт залишається без «кайфу», проте не відчуває й «ломки». Поступове зниження дози препарату покликане зменшити залежність. В Україні активне впровадження цієї програми здійснюється для профілактики поширення ВІЛ-інфекції, СНІДу та туберкульозу.
Наразі втілення цієї програму фінансує грант, представлений Глобальним фондом. Після закінчення його дії, фінансування відбуватиметься з державного бюджету. Для пацієнтів таке лікування – безкоштовне.
Проте, як з’ясувалося на засіданні, активно сприяють виконанню урядової програми не всі медичні ескулапи. За словами голови комітету МОЗу України з питань протидії ВІЛ-інфекції, СНІДу та іншим соціально-небезпечним хворобам Світлани Черенько, шість областей, включаючи Волинську, незадовільну виконують програму міністерства.
Так, як повідомив головний лікар обласного наркодиспансеру Микола Грицюк, лише 47 наркозалежних погодились проходити лікування, а профінансованих місць – 60. Нововолинські ж медики взагалі виступили з агітацією проти впровадження замісної терапії.
Заступник губернатора Волині Святослав Кравчук вбачає причину недоопрацювання волинських медиків у сфері поширення інформації про програму замісної терапії.  
Подібний супротив викликає лікування і у представників реабілітаційних і релігійних центрів, які, за словами, заступника голови ВОДА Святослава Кравчука мають працювати в унісон з медиками.
Довідково:
Замісна терапія є безкоштовною. Учасник програми може не стояти на обліку наркозалежних. Натомість, його дані включаються до реєстру учасників програми і є конфіденційними.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus