USD 40.00 40.50
  • USD 40.00 40.50
  • EUR 40.30 40.60
  • PLN 10.00 10.25

Несправедливі оцінки: як працює комісія ДФРР при Волинській ОДА

1 Березня 2018 08:00
Те, що проект будівництва школи № 27 у Луцьку протягом минулих років не потрапляв до списку переможців проектів, фінансування яких здійснювалося за кошти ДФРР, може бути результатом несправедливого оцінювання членами спеціальної комісії, що діє при Волинській облдержадміністрації. Ще більше питань, своєю чергою, пов’язано з тим, що цьогоріч школа № 27, взагалі зникла з переліку проектів-переможців, незважаючи на попереднє позитивне рішення комісії.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини депутат Волинської обласної ради Михайло Імберовський, який входить до регіональної комісії, що здійснює відбір проектів для фінансування з ДФРР, він особисто звертався до голови Волинської ОДА Володимира Гунчика, аби той прояснив ситуацію щодо відсутності школи у списку, однак так і не отримав відповіді.

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, своєю чергою, пояснюють, що не мають права вказувати голові ОДА, який водночас є і головою регіональної комісії, те, які проекти включати чи не включати до переліку тих, які отримають фінансування.

Відзначимо, що регіональну комісію своїм розпорядженням формує саме голова Волинської облдержадміністрації, контроль за її роботою теж здійснює ОДА. До складу комісії входять 15 осіб – це члени громадських формувань області, представники ОДА та депутати обласної ради.

«До складу регіональної комісії входять тільки три депутати обласної ради. Окрім мене, це Олександр Курилюк і перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик. Фактично від нас мало що залежить, адже більшість у комісії становить ОДА», – зауважив Михайло Імберовський.

РОБОТА КОМІСІЇ

Обранець громади розповів, що всі проекти, подані на розгляд комісії, розділяють на три блоки: енергозбереження комунальних, навчальних, медичних закладів, спортивна інфраструктура та відповідність пріоритетам. Вимога до усіх – можливість співфінансування з місцевих бюджетів мінімум на рівні 10 %.

«Усі проекти вносять на сайт Мінрегіонбуду, все відбувається публічно. Все, окрім оцінювання проектів членами регіональної комісії. І тут в мене виникає низка питань, адже не можна простежити, хто скільки балів поставив окремому проекту, чи це чесна оцінка, чи ні», – сказав депутат.

Так, відповідно до наказу «Питання підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку», розробленого Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, члени регіональної комісії при оцінюванні проектів мають брати до уваги такі критерії, як вплив проекту на громаду, регіон; ступінь впливу проекту на вирішення проблеми; інноваційність проекту; частка співфінансування з місцевих бюджетів; соціальна спрямованість проекту.

У випадку, якщо проект є економічним, впливає на всю область, повністю вирішує подану проблему, відкриває нові можливості для регіонального розвитку, створює «точки зростання» громади чи регіону в найближчій перспективі та співфінансується місцевими бюджетами на рівні 25–55 %, за всіма вказаними критеріями він може набрати максимум – по 20 балів (загалом 100 балів).

«А в нас переважають інші речі», – акцентував Михайло Імберовський і поділився, що як член регіональної комісії може бачити оцінки, які отримують проекти, та простежує ситуацію, коли максимальні бали отримують, наприклад, проекти з реконструкції шкіл у районних центрах області.

«Так, 100 балів хтось поставив проекту реконструкції навчально-виховного комплексу «Маневицька загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів № 2». Чому? Адже це не економічний проект, він не принесе можливості громаді заробляти кошти, це тільки реконструкція, тут теж немає співфінансування з місцевого бюджету більше 50 %. Тобто лише за цими критеріями вже не можна ставити по 20 балів. Натомість ми бачимо, що є 100 балів, по інших проектах буває 10, а тут 100. Аналогічна ситуація, наприклад, зі школою в Горохові. Як бачимо, не всі члени комісії звертали увагу на розроблені критерії», – зауважив депутат.
Він акцентував, що загалом державний фонд регіонального розвитку направлений, передусім, на фінансування інвестиційних проектів, які стимулюватимуть економічний розвиток в області, зокрема створюватимуть нові робочі місця, привертатимуть увагу туристів тощо, аби в майбутньому регіон міг залучати власні кошти на реалізацію різноманітних проектів зі стратегічним значенням.

Михайло Імберовський зазначив, що на проведених цього та минулого року загальноукраїнських онлайн-нарадах із Мінрегіонбудом представники міністерства критикують комісію саме за відсутність інвестиційних проектів, які «дозволили б громаді заробляти гроші».

«Ми вкладаємо гроші переважно в ремонти садочків і шкіл. Так, звичайно, ніхто не сперечається з тим, що такі об’єкти потрібно фінансувати. Окрім того, жодного інвестиційного проекту цього року взагалі не було запропоновано. Торік я пропонував 5 % від загальної суми виділити таким проектам, зокрема на реалізацію бізнес-плану щодо розвитку ягідництва в області. Але мою пропозицію не підтримали», – сказав депутат.

Водночас він зазначив, що має вдосталь зауваг до якості багатьох проектів. Також не всі громади здатні дофінансовувати проекти.

«Вважаю, що загалом у роботі регіональної комісії є багато прогалин. Ми ж як представники облради – в меншості й не можемо на ці процеси повпливати, тому фактично всім заправляє ОДА», – підсумував обранець громади.

ШКОЛА № 27

Михайло Імберовський пригадав, що на заключному засіданні регіональної комісії, яке відбулося 27 лютого, було затверджено перелік проектів для фінансування з ДФРР.

«Щодо 27-ї школи, то вона була у списку й минулого року, але не виграла. Там було 22 об’єкти, а вона розташувалася, здається, 24-ю за списком, а 23-ю була «Лісова пісня». Цього року за критерієм щодо відповідності пріоритетам школа № 27 була 14-ю», – зауважив обранець громади.

Як додав, причиною того, що школу № 27 минулих років не включали до переліку переможців, напрацьованого під час роботи регіональної комісії, може бути й несправедливе оцінювання проекту. Оскільки будівництво школи в Луцьку навіть за критерієм охоплення населення вимагає вищого оцінювання, ніж, наприклад, спорудження садочка в селі на Камінь-Каширщині.

У цілому цьогоріч із ДФРР на Волинь мають скерувати 192 мільйони гривень. На реалізацію 13 проектів (перших у списку) потрібно близько 189 мільйонів гривень, тож члени комісії прийняли рішення про те, що 3 мільйони спрямують на завершення будівництва школи № 27 у 55-му мікрорайоні обласного центру.

«Практика минулих років показує, що на деяких проектах, які виграють, при реалізації вдається зекономити. Тож, якщо за цими 13 об’єктами цього року вдасться зекономити також, ці кошти можна було б виділити на школу № 27. Якщо зекономлених грошей буде навіть більше, ніж потрібно, їх можна спрямувати на наступні проекти», – акцентував Імберовський.

Однак серед оприлюднених на сайті Волинської ОДА проектів, які отримають фінансування з ДФРР, школа № 27 взагалі відсутня, незважаючи на те, що регіональна комісії проголосувала за її включення до переліку переможців.

«Дивна ситуація. Я вже й запитував безпосередньо в губернатора Володимира Гунчика, чому так сталося. Можливо, це просто технічна помилка. Але відповіді я так і не отримав, тому до кінця не зрозуміло, чи пройшла школа, чи ні. Якщо ні, то це нонсенс», – переконаний депутат.

Зрештою проект будівництва школи в 55-му мікрорайоні таки з'явився в переліку об'єктів, які цього року отримають фінансування з ДФРР.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Охоронець Показати IP 1 Березня 2018 10:06
Гунчик краще побудує театр довгоносиків на Вишкові, для заслуженої артистки)))))))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus