USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Невідомі фото луцької катастрофи 1960 року

19 Грудня 2020 07:00
Це був звичайний травень радянського обласного центру. Вже відходили паради на «майські», ленінські знамена скрутили й кинули у сирі підвали до наступних дат, а на Стиру перші судна відкривали навігацію. Нічого не віщувало біди.

Тоді Луцьк ще не був таким великим, як зараз. «Теремнівський поворот», де стояв пам’ятник Богдану Хмельницькому, вже вважався далеко від міста. На центральній вулиці Леніна уже відкрив двері новенький Обком у стилі сталінського ампіру. Поруч – от-от мали здатися в експлуатацію будівлі для партійних управлінців і соціалістичних трудящих з кінотеатром «Хроніка». Навколо споруджувався видовищний природно-архітектурний ансамбль з виглядом на стару забудову міста.

До речі, центрального парку також не було. Точніше, був, але в іншому місті. Половина сучасного Театрального майдану – це колишній міський парк, закладений ще в перші роки ХХ століття. Тоді – «городской садъ». Вулиця Сталіна, яка тягнулася повз парк – одне з улюблених місць для прогулянок.

Телебачення в Луцьку тоді ще не було в принципі. Єдина можливість дізнатися найоперативніші новини – радіо. Виходили й газети. Але вони поступалися в оперативності, хоча були масовим явищем.

Головна міська газета – «Радянська Волинь». Розгорнувши її зранку 20 травня, волинянин бачив стандартні заголовки тодішнього життя. На головній шпальті – про Микиту Хрущова і його промову на аеродромі в Берліні.

Колонка з прогнозом погоди подавалася не завжди, але 20 травня 1960 року було п’ятницею і прогноз був важливим для тих, хто у вихідні працює на городах, або просто збирається розпланувати вихідні для відпочинку. Звичайно ж, тільки активного – пасивний відпочинок не вітався.

Трудящий, який купив «Радянську Волинь», по дорозі на роботу читав таке:
«За даними гідрометеорологічної служби, сьогодні в Луцьку та області слід чекати хмарну з проясненнями погоду, місцями короткочасний дощ, гроза. Вітер західний, помірний, іноді сильний. Температура 17-22 градуси. В наступні два дні буде утримуватись тепла погода, місцями короткочасні дощі. Вітер помірний, інколи сильний».

20 травня вся Волинь вирушила спокійно на роботу, у школи, садочки, комуністичні канцелярії. А тим часом ніхто й не помітив, як із Середземного моря на область наближалися великі маси теплого повітря. Власне, тепло стало ще з 19 травня – до 27 градусів. А тим часом із півночі насувався величезний вал холодного повітря температурою 15-20 градусів.

Приблизно в обід обидві маси стали зустрічатися і утворювати вихроподібний циклон. Почалися тертя повітряних мас, конденсація пари у воду. А тим часом трудящі вже мріяли про вихідні. Малеча плекала надії на суботні мультики в кінотеатрі і морозиво. Комунальники матюкалися, кладучи асфальт. Річкою Стир на прогулянковому катері 150 учнів 1-4 класів відправилися у плавання.

Вітер здійнявся о 18:05 і одразу переріс у бурю. Кожен де був – зненацька опинився в небезпеці. Великий героїзм проявили капітан і матроси катера, які вже в сильний вітер таки змогли доправити дітей з катера на берег. Вітер посилювався і став перевертати все, що погано лежало, висіло, коливалося у повітрі. Він крутив і здіймав предмети, перевертав дерева, зривав шифер, а то й цілі дахи, й одночасно починав заливати усе водою. Злива була такої сили, що її потім порівнювали із тропічними зливами південних країн. Ситуація погіршилася градом, який лупив по всьому, розбивав шибки, нівечив дах, якому пощастило не бути зірваним ураганом.

Стихія в режимі катастрофи лютувала рівно півгодини. Далі почалася небаченої сили злива і тривала кілька годин. Люди були дуже налякані. Ближче до півночі дощ став стихати. Радіо не працювало, світла не було. Через систему протиповітряної оборони стали передавали екстренні повідомлення. На вулиці міста виїхали військові автомобілі з гучномовцем, через який стали оповіщувати населення про подію, закликати до спокою та порядку. Всі служби були негайно підняті. Не спали солдати усіх військових частин. Усі виїхали на розчищення завалів.

Детальніше про цю подію читайте тут.

До сьогодні збереглися практично невідомі фотографії руйнувань у Луцьку авторства Ірини Левчанівської. На них видно, якої шкоди завдала негода. Вивернуті дерева в парку (де зараз драмтеатр), зірвані дахи, побиті вікна і будинки, затоплені вулиці.
Наслідки стихії ліквідували. Довгий час про неї в Луцьку нагадувала тільки «лиса» безшпилева вежа кірхи і спогади про безпомічність перед силами природи.

Олександр КОТИС
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Прочитав Показати IP 19 Грудня 2020 08:56
Автору респект. Тільки *комуністичними канцеляріями* зіпсував всі враження. Були ж усілякі канцелярії, і, доречі, немало їх і зараз у нашій *демократичній країні*, де ніхто з нас державі абсолютно не потрібний. А стаття цікава.
Арафат Показати IP 19 Грудня 2020 09:49
Зверніть увагу - скільки в Стиру було води. А зараз - качка вбрід перейде. Є якісь думки відносно майбутнього?
Боб до Арафат Показати IP 19 Грудня 2020 11:26
Зверніть увагу на траву, вона була зеленіша.
Арафат до Боб Показати IP 20 Грудня 2020 12:20
Трава - така сама. А ти - як не маєш що робити - перестань тиснути кнопки і хоча б книги почитай. Корисно для мозку.
ник до Арафат Показати IP 21 Січня 2021 20:24
дорубають ліс.і будемо жити в пустелі..а зелені будуть зеленіти на канарах.
Народна прокуратура Показати IP 19 Грудня 2020 10:59
До Прочитав. Ага, і якась підсвідома відраза автора до комунальників: "матюкалися, укладаючи асфальт". При цьому, автор навіть не замислюється, що ці ж комунальники прийняли на себе основне навантаження щодо приведення міста до ладу після бурі. Подібні вирази створюють враження якоїсь аляповатості і несправжності тексту.
ник до Народна прокуратура Показати IP 21 Січня 2021 20:26
який асфальт ...каменень не скрізь лежав..луцьк тоді був як голоби тільки без асфальта.
Арафату Показати IP 19 Грудня 2020 12:01
Мабуть, Стир в майбутньому чекає доля Сапалаївки...
галина до Арафату Показати IP 20 Грудня 2020 15:14
Мій співробітник жив біля Сапалаевки (зараз там податкова) і розповідав,як вони малими ловили у річці в,юнів.
Степан (Крымчанин) Показати IP 19 Грудня 2020 13:39
А. Котис очень неплохо овладел методикой поиском архивных материалов. Респект автору. С другой стороны Котис очень старается "плюнуть" в идеологических оппонентов. Поливать грязью предшественников-методика полит идеологов горкомов, райкомов, об...и прочих "комов", тех самых которых так не любят сейчас на Украине. Полное отрицание социалистического прошлого, полная "декомунизация" нелепа. Если отменяете ВСЁ, то денонсируйте так называемый "пакт Молотова-Риббентропа", чего очень ждут поляки по известным причина. В этой связи можно вспомнить китайское изречение в адрес человека, который забывает свою историю, -"...поганая черепаха, которая нагадила на могилу своей бабушки".
Петро до Степан (Крымчанин) Показати IP 19 Грудня 2020 17:19
Степане, що тебе так цікавлять "Волинські новини", ти ж на Расєї, от ї живи її новинами та життям... Вова Путя, вас заколисує та розповідає про "щасливе майбутнє..." З Миколаєм вас усіх...
Степан (Крымчанин) до Петро Показати IP 20 Грудня 2020 11:31
Все очень просто. Когда то я учился в 9 школе в далёких-далёких 70 -х. Правда заканчивал уже в России. Отец мой служил в в.ч в Сокиричах. Его перевели и вся семья переехала. Потом я женился на девушке из Луцка. Её мама ещё жива (дай Бог здоровья), мы помогаем финансово. Какие пенсии на Украине, я думаю, объяснять не надо. В 80-х, уже после военного училища, бывал в Луцке очень часто по делам службы. Одна в.ч. была в прямом моем подчинении (дислоцирована на кольце Львовской и Владимирской). Были ещё объекты которые находились в сфере профинтересов. Так, что Луцк я знаю неплохо. Последний раз был там в декабре прошлого года.
ник до Петро Показати IP 21 Січня 2021 20:43
з яким миколаем..вони зараз ікони носять з путіним сталіним і жиріновським..там все крадене і перевернуте віра також.
ник до Степан (Крымчанин) Показати IP 21 Січня 2021 20:34
тобі крисчанін нагадати який тоді був крим. ще трохі ви там поцарствуете і він знову стане такий як був.. без води вез асфальта і без продуктів...і ще тобі райкомовець дещо скажу давай денонсуем договір богдана хмельницького з московіей..і побачимо де будуть ваши кордони ..може на волзі...і ще тобі наостанок..вчи мову іноземець або не лізь з своім язиком...
Олександр. Показати IP 21 Січня 2021 09:44
Краще бы згадали про ріст населення та новобудови, про безкоштовну вищу освіту, бескоштовну медицину, наяність залізниці та авіасполучень, регулярних, за розкладом, аж до Тихого океану, бескоштовне житло, та відсутнітсь бомжів на вулицях, відпустки, та санаторії. Повна амнезія. А то от циклон не попередили.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus