USD 40.90 41.20
  • USD 40.90 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.16 10.45

Невідомі вивозять цеглу і перекриття. Державну «Перемогу» на Волині банкрутують чи дерибанять?

15 Травня 2024 10:05
Державне підприємство «Дослідне господарство «Перемога» роздирають на шматки. Ще не встигли почати розглядати справу про банкрутство в Господарському суді Волинської області, а хліви підприємства вже розбирають і вивозять по цеглинках.

Дослідне господарство понабирало мільйонних боргів у багатьох фірм. На балансі в нього – 1,5 тисячі гектарів землі, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Нині на території дослідного господарства «Перемога» усе стоїть пусткою. Кілька тракторців, сільгосптехніка, розібрані приміщення. Ще два тижні тому місцеві побачили на цій території підозрілу активність: невідомі люди на фурах розбирали приміщення та вивозили панельні перекриття. Коли прибула знімальна група разом із поліцією, на території з працівників підприємства застали лише сторожа.

25 квітня в Господарський суд Волинської області знову надійшла заява у справі про банкрутство державного підприємства «Дослідне господарство «Перемога». Щоправда, у відкритому доступі ця ухвала з’явилася лише через кілька днів.

До «Перемоги» позивається ТзОВ «Традекс Агрі» з міста Здолбунів, що на Рівненщині. Підприємство із сусідньої області звернулося до суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство «Перемоги». Грошові вимоги до «Перемоги» – майже три мільйони гривень. «Традекс Агрі» – аж ніяк не єдине підприємство, якому дослідне господарство боргує кругленьку суму. «Перемога» обростала боргами, але різноманітні фірми й далі укладали з нею договори.

Читати ще: Має 1500 гектарів землі на балансі: як на Волині держпідприємство заганяють у борги

На балансі «Перемоги» – 1,5 тисячі гектарів землі. Ймовірно, чимало зацікавлених осіб зичать держпідприємству банкрутства. У такому випадку цінні землі пішли би з молотка.

Кандидатка на арбітражного керуючого у справі про банкрутство – Віталіна Ющенко з Харкова.

«Я поки що не учасник, тому не маю бути навіть у режимі відеоконференції. Можу бути лише слухачем, допоки мене не призначать і я не стану учасником процесу», – прокоментувала Віталіна Ющенко.

Справу про банкрутство «Перемоги» мали би слухати 7 травня, але засідання перенесли на невизначений термін, бо суддя Оксана Слободян – на лікарняному.

Без контролю арбітражного керуючого ніхто не в праві розпоряджатися майном фірми, що банкрутується. Місцеві ж зафіксували зворотне.

Читати ще: Волинське держпідприємство боргує понад 2 млн фірмі з Кам’янця-Подільського

Журналісти звернулися по коментар до ТзОВ «Традекс Агрі», яке наполягає на банкрутстві «Перемоги». Там пообіцяли поспілкуватися. Мовляв, невідомо, коли заплановано наступне судове засідання.

Відповідно до ухвал, «Перемога» постачала фірмі «Традекс Агрі» ячмінь. Землі, які перебувають на балансі дослідного господарства, вправно засівають щороку. Оскільки на території самої «Перемоги» тихо, як на цвинтарі, журналісти поцікавилися в місцевих, чи активно йде посівна на землях державного підприємства цьогоріч.

«Востаннє там узимку збирали кукурудзу. Напевно, то було в лютому. Зібрали кукурудзу і все… Ми не знаємо, що там робиться. Там усе закрито», – зазначили колишні працівники «Перемоги» Сергій і Петро.
Читати ще: Посадовця земкадастру Волині виправдали у справі щодо інвентаризації землі ДП «Перемога»

Петро працював на підприємстві офіційно, тож розповів про нього чимало цікавого: і про нинішнього керівника дослідного господарства Михайла Лавейкіна, який, за даними слідства, доклав руку до махінацій із «Перемогою», і про його попередника.

«Я сам писав у СБУ. Вони на чотири мільйони вкрали шість років тому. І хіба хтось розслідував, когось притягнули до відповідальності за це? Я працював головним агрономом, але нас усіх красиво звільнили, тому що звільнили директора, який був неугодний, бо розвивав господарство. Ми налагодили виробництво, врожай був відмінний… Нас усіх прибрали звідти, бо неугодні – заважали красти. Директором був Олег Яворський. Потім поставили Володимира Колодійчука, а через рік – Лавейкіна… Cписували міндобриво, якого ніхто не привозив… Прийшли підставні товариші зі Львівщини і писали те, що треба було їм писати. Той директор не мав жодного поняття. Він 100 разів одне й те саме питав. Нездара. Не мав жодного поняття в сільському господарстві», – розповів Петро.

Читати ще: «Пішла нах*р»: очільник волинського держпідприємства, якого підозрюють у відмиванні 4 млн, відповів на звинувачення

Чоловік зазначив, що люди, які недавно вивозили з «Перемоги» панельні перекриття, – немісцеві. Тож чи не розберуть «Перемогу» по цеглинках ще до того, як підприємство офіційно визнають банкрутом у суді?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus