USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Незаконне позбавлення волі - це якась нова епоха в історії ГПУ, - голова НАБУ

22 Серпня 2016 11:03
Голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник розповів деталі інциденту з затриманням і тортурами співробітниками ГПУ двох працівників НАБУ. Окрім того, Ситник усіляко заперечує, що між його Бюро та Генеральною прокуратурою оголошено війну.

Про це він повідомив в інтерв'ю Українській правді, - передає видання "Хвиля".

Згідно інформації Ситника, затримані співробітники НАБУ були просто технічними працівниками, які не брали рішення про негласні слідчі дії, а просто виконували їх.

«Рішення про проведення негласних слідчих дій приймає слідчий суддя. Ці рішення є. Вони засекречені судом, тому ми не можемо їх оприлюднити. Але якщо нададуть дозвіл, ми, звичайно, їх покажемо. У будь-якому випадку вони долучені до матеріалів провадження, яке відкрили за фактом інциденту, та будуть передані СБУ. Тому твердження, що технічні працівники НАБУ у чомусь «перевищили свої повноваження» при проведенні негласних слідчих дій, не відповідає дійсності», - розповів глава НАБУ.

Він зазначив, що працівники прокуратури намагалися незаконно позбавити свободи і третього співробітника НАБУ - було задіяно спеціальний підрозділ НАБУ, однією з основних обов'язків якого є забезпечення безпеки, в тому числі працівників НАБУ.

«Спецназівці діяли відповідно до письмового розпорядження керівника підрозділу детективів, затвердженого виконуючим обов'язки директора, - оскільки я в п'ятницю був у Львові, відкривав територіальне управління. Після того, як прокуратура так і не змогла пояснити, чому її співробітники позбавили волі двох співробітників НАБУ, і чому вони перешкоджають вільному пересуванню інших працівників - в тій ситуації прийняли рішення мінімально застосувати примус для того, щоб вивести наших людей, оскільки законних вимог до них не пред'являлося. Більш того, на вулиці заблокували рух нашого транспорту, один з автомобілів був пошкоджений якимись невідомими людьми. В процесі зіткнень один з представників прокуратури погрожував нашим працівникам вогнепальною зброєю», - повідомив Ситник.

Він поінформував, що співробітників НАБУ відпустили тільки через 10 годин допитів і катувань.

«Так, з тілесними ушкодженнями. Я був в шоці, тому що відразу після інциденту за участю спецназу у нас була розмова з генпрокурором, який, з його слів, дізнався про цей інцидент зі ЗМІ. Я йому пояснив, чому я вважаю, що наших працівників утримують незаконно – а їх утримують незаконно, бо ніяких процесуальних документів про їх затримання не складали і не могли скласти, адже вони не вчинили жодних правопорушень. Я йому це пояснив, він зі мною погодився і, з його слів, «дав вказівку» своїм підлеглим. І я впевнений, що така вказівка була - звільнити цих людей негайно. Але, на жаль, генеральний прокурор сів у літак, і близько п'яти годин з ним не було зв'язку. Весь цей час наші люди незаконно утримувалися в приміщенні Департаменту ГПУ з розслідування справ у сфері економіки, їх «звільнив» Сус, і, начепивши на номерний знак свого авто табличку «НАБУ», привіз їх в будівлю бюро. Навіщо це робити, я не розумію», - заявив Ситник.

Він зазначив, що одному співробітнику НАБУ перебили палець, в іншого були численні синці. Їм погрожували зброєю.

«Я, чесно кажучи, був шокований. Бо не розумію, чому працівники ГПУ, отримавши вказівку генпрокурора про негайне звільнення наших колег, тримали їх ще 6 годин, в подальшому навіть склали протокол допиту свідків, так ще і після 22:00. У мене питання: що вони робили 10 годин, чому їх позбавили волі, на підставі якого документа? І мова йде не про райвідділи. Це відбувалося в прокуратурі, в Генеральній прокуратурі! Ми готові дати всі документи слідства, всі пояснення. Але на сьогоднішній день, на мою думку, на 100% встановлений факт незаконного позбавлення волі двох співробітників НАБУ. Я взагалі ніколи не чув, щоб слідчі прокуратури застосовували тортури. Я ніколи не чув, щоб в прокуратурі незаконно позбавляли волі. Це вже просто якась нова епоха в історії прокуратури», - заявив Ситник.

Нагадаємо, Національне антикорбюро відкрило провадження за фактом "викрадення" працівників НАБУ. Як раніше повідомляли, працівники ГПУ та НАБУ затіяли бійку у центрі Києва під вікнами будівлі Генпрокуратури.

Своєю чергою, народний депутат Борислав Береза припустив, що відповідальною за конфлікт між Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) та Генеральною прокуратурою України (ГПУ) може бути Служба безпеки України (СБУ), якій згодом генпрокурор Юрій Луценко доручив розслідувати цю справу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus