USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Ніч на Івана Купала у Луцьку. ФОТО

7 Липня 2013 09:45
Ватра, плетіння вінків та пускання їх на воду, приготування кулішу, спалення Купала та Марени, стрибання через вогнище, гадання, співання пісень, ігри та забави – саме так святкували «Ніч на Івана Купала» у Луцьку.

Етно-захід відбувся у ніч з 6-ого на 7-е липня на березі річки Стир (пляж міського центрального парку) в рамках кампанії «Традиційна Україна».

«Волинські новини» вирішили поцікавитися у відвідувачів заходу, яке значення для них має святкування Івана Купала.

Лучанка Ольга Ющак, яка не вперше відвідує цей етно-захід, та прийшла разом із похресницями, вважає ніч на Івана Купала релігійним обрядом, містичним дійством.



«Цей захід відвідую не вперше. Раніше була у Рокинях, правда була ще маленькою. Коли почула про дійство, мені стало цікаво подивитися і відчути це вже зараз.
В принципі, ворожіння саме по собі є чимось містичним. У забобони стараюся не вірити, проте погадати люблю», − каже пані Ольга.

Маленька лучанка Олександра розповіла, що на святкуванні їй дуже подобається. Віночок дівчина сплела сама, а навчила її цьому мама.



У цей вечір лучанки плели вінки, аби згодом дізнатися, яка доля їх чекає. Також співали народних пісень, що створили атмосферу справжнього купальського святкування. Пізніше у вінки ставили свічки. Це, мовляв, символізує жертву Богові на долю собі і судженому.











ЧИТАТИ ЩЕ: Про традиційне святкування Івана Купала – детальніше.

Хлопці ж у той час розпалювали багаття та варили страву української кухні – куліш.





Пізніше і хлопці, і дівчата плели символічні ляльки-опудала – Купала та Марену, аби спалити обох.






Далі дівчата у власноруч сплетених вінках ставали по двоє у ряд. Після того, як браму підпалили, вибігли, тримаючись за руки, що символізує обряд очищення, та йшли до річки ворожити.







За віруваннями, якщо віночок попливе за течією та зникне в далині – заміжжя буде нещасливим, адже можливі часті розлуки. Якщо приб’ється до ближнього берега – суджений буде з місцевих. Якщо ж відпливе на протилежний бік – прийдуть свати з сусіднього села. А коли вінок крутило і він тонув, то це віщувало смерть.

Дійство «Ніч на Івана Купала» тривало протягом усієї ночі, тому учасники про зручності потурбувалися заздалегідь: принесли із собою їжу, взяли теплі речі, каримати та спальники.





Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Хаха Показати IP 7 Липня 2013 09:51
Дайош язичницькі обряди в християнській країні
Вальдемар886 до Хаха Показати IP 7 Липня 2013 21:22
Країна - не християнська. Вона європейська. І місце для обрядів, що проводилися на цій землі одвіку, тут повинне бути. Це - наші традиції. І їх треба шанувати КОЖНОМУ УКРАЇНЦЮ! Адже без них ми будемо безродними рабами Авраама, Ісаака і Йосипа. Чи Ви саме цього хочете? Кожному - своє...
Вальдемар886 до Хаха Показати IP 7 Липня 2013 21:31
А!!! P.S. І ХРИСТИЯНСЬКОЮ вона ніколи не стане!)))))
віруючий Показати IP 7 Липня 2013 09:53
папуаси
Вальдемар886 до віруючий Показати IP 7 Липня 2013 21:28
Ні, Українці. А де ж Ваша толерантність до представників інших релігій і до людей, що , незважаючи на приналежність до християнства, шанують звичаї?)) P. S. У папуасів звичаї значно відрізняються, раджу Вам ознайомитися з ними, думаю, зацікавить...
вітьок Показати IP 7 Липня 2013 13:43
Знову нацальянс :(((
NANO Показати IP 7 Липня 2013 13:44
хаха і віруючий якісь попи, або тормози. У нас не до речі свобода совісті а не християнська країна
хмм до NANO Показати IP 7 Липня 2013 14:27
а в чому суть вашого коментаря? пробачте, але перечитала разів 10, та так і не спромоглася зрозуміти, що ви хотіли сказати.. гарна акція.. тим більше у свято Купала Не треба засуджувати традиції.
Вальдемар886 до NANO Показати IP 7 Липня 2013 21:29
У них там все простіше)))
NANO Показати IP 7 Липня 2013 15:52
Не знаю до кого Ви,але тільки підтримую традиції і люблю це свято
андрiй76 Показати IP 7 Липня 2013 16:10
Можливо я помиляюся,але мені здається що хлопці варили"уху"у відрові,а не "куліш"...
Фіва Показати IP 7 Липня 2013 17:18
Ха-ха, ну і фотки... )))) Лучанці Ользі Ющак то руку відрізали на фото, то оголену ду*пу показали на увесь загал... супер!)))
хмм до Фіва Показати IP 9 Липня 2013 01:13
а де оголена дупа???
Дупа Показати IP 7 Липня 2013 20:06
Дупа це ізюмінка фоток
вітьок до Дупа Показати IP 9 Липня 2013 01:12
а то))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus