USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Нідерланди вимагають від Росії видати Цемаха, – ЗМІ

8 Вересня 2019 20:37
Прокуратура Нідерландів вимагає від російської влади видати їй Володимира Цемаха, екскомандира протиповітряної оборони т.зв. «ДНР».

Вимогу було направлено після того, як Цемах, якого голландські слідчі вважають ключовим свідком у справі про катастрофу MH17, опинився в Москві в результаті обміну вʼязнями між Україною і РФ, повідомляє mind.ua з посиланням на RFI.

Як пише голландське видання Nederlandse Omroep Stichting, представники прокуратури Нідерландів повідомили родичам жертв трагедії про те, що вимагають від Росії екстрадиції Володимира Цемаха.

Газета De Volkskrant нагадала, що українська влада передали свідка в Росію, незважаючи на заперечення голландської влади, яка «кілька разів вимагала» від Києва не екстрадувати його в Москву.

«Росія, здається, мала тільки один інтерес в тому, щоб їй передали Цемаха: завадити йому свідчити у справі MH17 в нідерландському суді», – пише газета.

Хоча перед обміном влада України дозволила голландським слідчим допитати Цемаха, але глава МЗС Нідерландів Стеф Блок уже повідомив 7 вересня, що передача цього свідка в Москву «викликає жаль» .

Цемах може знати, наприклад, про те, «хто натиснув на гашетку» установки «Бук», з якої, за даними міжнародної слідчої групи, 17 липня 2014 року було збито пасажирський Boeing рейсу MH17, пише газета.

Тепер, коли Цемах в Росії, «мало шансів, що він дасть свідчення», зазначає видання: «Росія не екстрадує цивільних осіб», і Путін завжди заперечував, що його країна причетна до знищення MH17, на борту якого знаходилися 298 осіб.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив 7 вересня, зустрічаючи визволених українських в'язнів в аеропорту «Бориспіль», що голландські слідчі допитали Цемаха «не тільки перед поверненням».

«Я не буду називати прізвища європейських лідерів, з якими ми обговорили час для всіх слідчих дій. Ми все це зробили. Все, що від нас попросили», – сказав Зеленський, додавши, що для нього особисто «це було складно», оскільки він «боявся, що через це може зірватися обмін».

Українські спецслужби затримали Цемаха наприкінці червня цього року в його квартирі в місті Сніжне, що знаходиться під контролем «ДНР». Цемах, за його ж словами, керував у Сніжному підрозділом зенітної артилерії, і саме з околиць цього населеного пункту 17 липня було збито Boeing рейсу MH17.

Збереглося також відео, що зафіксувало як Цемах, за даними видання, зізнається в тому, що він особисто «цей «Бук» ховав».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анатоль_ Показати IP 8 Вересня 2019 20:53
Вже пізно! Поїзд пішов! Раніше треба було думку думати!
Всезнайко Показати IP 8 Вересня 2019 20:59
Чого не брали, поки в Кийові був?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus