USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

«Ніхто не чекав, що ми вийдемо звідти живими», - волинянин про Іловайськ

13 Серпня 2015 08:18
Про пекло в Іловайську старший солдат 51 механізованої бригади Віктор Котик говорить неохоче. З його слів, нічого особливого в цій історії немає. Про це повідомляє інформаційне бюро «Правий».

«Ми штурмували Іловайськ, знищили бригаду з боєприпасами, яка знаходилася біля нас. На той час ми доходили вже ближче до Іловайська і потрапили в оточення. Тоді й утворився той котел», – згадує військовий.

Віктор Котик розповідає, що його бригада була останньою, яка залишилася в Іловайську. Бійці якраз перед тим знищили російську колону.

«До нас вранці 29 серпня російські військові приїжджали на переговори. Вони сказали, що наших поранених можуть вивезти своїм шляхом, через сепаратистів. Казали, якщо ми зложимо зброю, то залишимося живі. Командування відмовилося, от ми і пішли прориватися. Це були жахливі події», – розповідає Герой.

Про самі бої військовослужбовець згадувати не захотів, але розповів про вчинок командування. Боєць стверджує, що з Іловайського котла бійців ніхто навіть не думав насправді забирати. Ті, кому вдалося вирватися, говорять про те, що з таким командуванням їх взагалі вже давно не мало би бути.

«Я не знаю, до якої бригади належали ті військові. Вони нам сказали, що ми створюємо проблеми. Я дізнався про колону, яку мали робити для нашого відходу, коли прийшов додому. Ми говорили з хлопцями, що там були. Нам розповіли, що дійсно хотіли робити коридор, щоб ми прорвалися. Потім командування відмовилося. Аргументом став: «Не варто, вони все одно не вийдуть звідти живими». А ми вийшли!», – пояснює старший солдат 51 механізованої бригади Віктор Котик.

Віктора нагородили пам’ятним знаком за «Воїнську доблесть». Він один з небагатьох, кому вдалося вибратися з Іловайського котла. Та після повернення додому його чекав новий «котел». Прокуратура «тероризує» військовослужбовця.

Після того, як Віктор Котик повернувся додому, проти нього порушили кримінальне провадження за фактом самовільного залишення частини.

Військовий каже, що шанс попасти під провадження був у всіх. Кому пощастило, а кому – ні. Він потрапив до числа останніх. Чоловік розповідає, що в його частині після подій в Іловайську взагалі нікого не було, всі пороз’їжджались. Він залишив свій номер телефону і попросив повідомити, якщо будуть новини. З його слів, спочатку він був у лікарнях. Лікувався у Дніпропетровську, Вінниці, Луцьку. З частини йому жодного разу не телефонували. Про проблеми дізнався, коли отримав повістку в Прокуратуру.

«Мені навіть не повідомили, щоб я з’явився в частину. Я приїжджав декілька разів, але там взагалі не було нікого, моїх офіцерів тоді вже тиждень не бачили», – обурюється Віктор Котик.

На військово-лікарській комісії старшого солдата 51 механізованої бригади визнали придатним до військової служби, а отже осудним. Зараз Віктор Котик має роботу та намагається спокійно жити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus