USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Нова Зеландія першою у світі заборонила куріння для наступного покоління

14 Грудня 2022 07:16
У Новій Зеландії ухвалили закон, який забороняє куріння для наступного покоління. Ця держава першою у світі запровадила такі обмеження.

Про це повідомляє 24 канал.

Згідно з документом, у Новій Зеландії не продаватимуть тютюнові вироби людям, що народилися після 1 січня 2009 року. Відповідний закон набуде чинності у 2023 році.

Такі новвовведення запровадили, аби позбавити осіб віком 14 років легально купувати цигарки. До речі, Нова Зеландія – перша країна у світі, яка ввела заборони щодо куріння для наступного покоління.

«Тисячі людей житимуть довше, стануть здоровішими, а система охорони здоров’я стане на 5 мільярдів доларів кращою, оскільки їй не доведеться лікувати хвороби, спричинені курінням, наприклад численні види раку, інфаркти, інсульти, ампутації», – заявила помічниця глави МОЗ Айша Верралл.

У державі планують провести низку заходів, аби зробити куріння менш доступним. Зокрема, хочуть знизити дозволену кількість нікотину та змусити продавати його лише у спеціалізованих магазинах. Натомість у звичайних, зокрема супермаркетах, – зась.

Тож у Новій Зеландії у десять разів скоротять кількість магазинів, яким дозволено продавати тютюнові вироби. Зокрема, з 6000 лише до 600 по всій країні.

Відповідний закон набуде чинності у 2023 році. Втім, Нову Зеландію хочуть зробити «вільною від тютюнового диму» вже до 2025.

«Ми хочемо зробити так, щоб молодь ніколи не починала курити, тому ми зробимо правопорушенням продаж або постачання тютюнових виробів новим поколінням. Люди, яким на момент набуття чинності закону виповниться 14 років, ніколи не зможуть легально придбати тютюнові вироби», – наголосили в МОЗ.

Цікаво, що продаж вейпів не обмежуватимуть. Дані свідчать про те, що принаймні деякі новозеландці вже змінили свою нікотинову звичку з сигарет на вейпи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сперидон Показати IP 14 Грудня 2022 11:54
А в нас так влада переживає за курців, що в супермаркеті цигарки без черги продає і кіоски з цигарками на найвидніших місцях ! Отака різниця погоядів .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus