USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.88

Нові книги, враження та участь у музичному фестивалі: учні з Луцька відвідали польський Рихвал

23 Вересня 2022 15:23
Учні з луцької школи №17 на початку нового навчального року – 12-17 вересня – відвідали польське місто Рихвал. Там вони проводили час зі своїми однолітками, з якими давно потоваришували онлайн у рамках спільного проєкту «Піраміда книг». Поїздка до Польщі – перша офлайн-подія цього проєкту.

Координаторка «Піраміди книг», бібліотекарка Оксана Романюк розповіла, що в жовтні 2019 року Волинська обласна бібліотека для юнацтва налагодила співпрацю з Центром підготовки вчителів Публічної педагогічної бібліотеки в польському Коніні. Так розпочався міжнародний навчальний проєкт «Піраміда книг».
Оксана Романюк із учителькою польської мови Яною Приходько

Загалом проєкт створено в партнерстві Оксаною Романюк, Зоєю Корчинською з Волинської бібліотеки для юнацтва та Каролею Гласнер, Агнешкою Яролевською з Центру підготовки вчителів Публічної педагогічної бібліотеки в Коніні.

Учасниками проєкту є учні з школи №17 у Луцьку та Початкової школи імені Станіслава Монюшка №12 у Коніні. Згодом до них долучилися учні з Польської школи рідних предметів імені Святого Казимира в британському Ноттінгемі.

«Піраміда книг» заснована на любові до книг, читання. Завдяки проєкту діти можуть пізнати культури інших країн та покращити свої знання з іноземних мов.
Раніше школярі з трьох країн спілкувалися тільки онлайн. Зустрітися наживо не вдавалося через пандемію коронавірусу. В березні цього року в Рихвалі оголосили збір коштів на потреби луцьких школярів, яких запросили до Польщі на початку нового навчального року.

Це учні старших класів зі школи №17 у Луцьку, які за навчальною програмою вивчають англійську, а польську мову вчать факультативно на заняттях зі вчителькою Яною Приходько.
«Восени нарешті ми побачилися з нашими партнерами та дітьми офлайн. Далі ми продовжуватимемо роботу в цьому проєкті онлайн, наприклад, наступна віртуальна зустріч запланована на листопад. До нас долучаються нові вчителі з Луцька та Рихвала. Зокрема, до нас із Луцька доєднаються школа №1 та Технічний фаховий коледж ЛНТУ», – повідомила Оксана Романюк.

Із листопада до травня такі зустрічі школярів з України, Польщі та Великобританії відбуватимуться щомісяця. Вони обговорюватимуть літературу, культуру, фінанси, бізнес, екологію та інше. В основі теми кожної зустрічі – книга.

«Кожне заняття має якусь творчу складову. Наприклад, коли ми говорили про Григорія Сковороду, його книги, діти створювали філософський камінь. Ми брали спеціальну гальку й учні розмальовували її», – пригадала Оксана Романюк.
Як розповіли школярі, програма візиту до Польщі була напрочуд насиченою. Вони оглядали архітектурні пам’ятки, брали участь у майстер-класах та інтеграційних зустрічах. Своєю чергою, родзинкою подорожі став музичний фестиваль духових оркестрів Конінського повіту, на якому діти разом із польським оркестром Quantum заспівали славнозвісну композицію «Гей, соколи» польською мовою.
«Ми також були на телебаченні та на радіо, де з Дарією розповідали польською про наш проєкт «Піраміда книг», про обмін книгами, досвідом, культурою, про благодійників, завдяки яким ми приїхали до Рихвала. Було дуже класно», – пригадала школярка Анна Герман.
На фестивалі духових оркестрів одна з луцьких учениць Софія Строка намалювала картину, яку викупив мер Рихвала. За ці кошти школярі закупили книги для обласної бібліотеки для юнацтва. Крім того, книжки польською мовою бібліотеці подарувала її книгозбірня-партнерка з Коніна.

«Дітки малювали і я вирішила до них долучитися. Я почала малювати, хоча до цього не малювала вже три роки. До мене підходили люди й казали, що в мене дуже гарно виходить. Я намалювала українську природу, наші квіти на фоні прапора України. Я дуже рада, що мою картину помітили й купили. За ці гроші ми придбали сучасні книжки бібліотеці. Думаю, ці книги дуже сподобаються підліткам», – зазначила Софія Строка.
Учню школи №17 Миколі Войтовичу з мандрівки до Польщі найбільше запам’яталися музичний фестиваль і парад у Рихвалі.

«Я вперше побував на такому святі. Було дуже багато різноманітних виступів. Грала напрочуд гарна музика. Оскільки я досить тісно пов’язаний із музикою (я нещодавно закінчив музичну школу й нині граю для себе), мене вразив оркестр Quantum. Також я вперше побачив мажореток (дівчата у військовій чи подібній формі, учасниці парадів, – ВН), які танцювали під музичний супровід оркестру. Поляки дуже дружні. Вони запропонували нам разом заспівати. Я це запам’ятаю назавжди», – поділився своїми враженнями від поїздки Микола Войтович.
Діти отримали неймовірні враження й від екскурсії до базиліки Пресвятої Богородиці у скорботі, королеви Польщі, що в селі Ліхень-Старий біля Коніна. Цей храм є найбільшою святинею в Польщі й однією з найбільших церков у світі. Нава базиліки сягає 120 метрів у довжину та 77 метрів у ширину, центральний купол – 98 метрів у висоту, а вежа – 141,5 метра у висоту.
Заступниця директора школи №17 Катерина Тарабаса зауважила, що протягом поїздки луцькі учні не тільки мали змогу вивчити щось нове, почерпнути цінний досвід, а й відпочити.

«Усе – завдяки польській стороні. Звісно, наша поїздка не відбулася би без благодійників із Луцька, за що ми їм дякуємо. Поїздка була дуже цікава, емоційна, насичена. Діти брали участь в екскурсіях, відвідали бібліотеки, дві школи, мали спільні інтеграційні заняття з літератури, музичного мистецтва, робити браслети дружби, разом ліпили вареники, відпочивали та веселилися», – сказала вона.
До організації подорожі луцьких учнів із школи №17 до Польщі доєднався Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Як розповіла голова правління Фонду Катерина Шкльода, нині через воєнний стан багато українських сімей переживають фінансову скруту, тому Фонд оплатив витрати на поїздку дітей за кордон.

«Цей проєкт довготривалий. Він розвиває дітей багатосторонньо. Діти понад рік спілкувалися зі своїми однолітками з-за кордону онлайн. У них – спільні інтереси. У дружньому колі вони обговорюють літературу, поглиблюють знання з польської мови», – наголосила вона.

Проєкт «Піраміда книг» покликаний популяризувати читання серед дітей, молоді, зокрема української літератури, звернула увагу Катерина Шкльода.
«Діти – наше майбутнє. А діти, які горять певними інтересами, згодом будуть відігравати активну участь у громадському житті. Впевнена, вони будуть працювати на розвиток нашої країни», – зауважила голова правління Фонду Ігоря Палиці.

Серед великої кількості різноманітних напрямів діяльності зараз, звісно, Фонд найбільший акцент робить на допомогу нашим військовослужбовцям, людям, які опинилися у кризових життєвих обставинах, однак не забуває і про розвиток дітей.

«Протягом пів року від початку повномасштабної війни багато дітей опинилися в ізоляції. Хтось був змушений виїхати, хтось залишився без друзів… Поки дитсадки і школи не працювали, дуже важливо було залучати дітей до різних активностей, аби вони не втрачали соціальні навички. Тому за цей період було організовано так багато заходів для дітей», – наголосила Катерина Шкльода.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото авторки та зі сторінки Волинської обласної бібліотеки для юнацтва у Facebook
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus