USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Попри заборону Нацкомісії, волинянам нараховують додаткові платежі за газ

5 Грудня 2018 14:44
У рахунках за жовтень, які волиняни почали отримувати вже в листопаді, з'явились додаткові нарахування за приведення об'єму спожитого газу до стандартних умов. У розрахунках для населення це зроблено вперше, попри те, що для інших споживачів газу, зокрема для промислових підприємств, ця практика, відповідно до нормативних документів, застосовується ще з грудня 2015 року.

Нагадаємо, що Нацкомісія з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг заборонила операторам газорозподільної системи проводити донарахування в платіжки за природний газ, а також ініціювала зміни до закону «Про ринок природного газу», які встановлять, що стандартною температурою обліку газу є 0 градусів, а не +20. За словами голови НКРЕКП такі стандарти застосовуються у всіх країнах Європейського Союзу.

Як повідомили в ТОВ «Волиньгаз збут», виміряні лічильниками об’єми газу, спожитого населенням, привели до стандартних умов розрахунку, згідно з Кодексом газорозподільних систем. Так, стандартними в Україні визначено температуру +20 градусів за Цельсієм і тиск 760 міліметрів ртутного стовпчика.

Зміна температури безпосередньо впливає на обсяг газу, який пройшов через побутовий лічильник, встановлений на вулиці. Це пов’язано з фізичними властивостями газу: за нижчої температури газ стискається, а за вищої – розширюється. Саме тому розрахунки споживання блакитного палива приводять до стандартних умов.

Для цього використовують щомісячні коефіцієнти коригування показників лічильника, затверджені Міністерством палива та енергетики. Окрім місяця постачання, на розроблений коефіцієнт впливає регіон та місце розташування лічильника. Відомство визначає шість груп коефіцієнтів, залежно від місця встановлення лічильника в приміщенні споживача:

- у неопалювальному приміщенні чи на відстані менше 1 метра від виходу газопроводу;

- ззовні на відстані менше 1 метра від виходу газопроводу;

- в опалювальному приміщенні на відстані менше 0,5 метра від входу газопроводу;

- в опалювальному приміщенні на відстані 0,5–1,5 метра від входу газопроводу;

- в опалювальному приміщенні на відстані більше 1,5 метра від входу газопроводу;

- для лічильників з елементами температурної компенсації.
Завдяки цим коефіцієнтам споживач може самостійно визначити об’єм використаного газу в стандартних умовах. Порядок обрахунку можна знайти на сторінці ТОВ «Волиньгаз збут». Також формулу приведення спожитого газу до стандартних умов подано безпосередньо в платіжках.
Як зазначив директор ТОВ «Волиньгаз збут» Микола Тищук, наприкінці вересня борг за газ перед НАК «Нафтогаз» на Волині становив 360 мільйонів гривень. Цей борг виник із вини держави. Очікують, що після опалювального сезону сума боргу збільшиться. До того ж, оскільки найбільше блакитного палива волиняни споживають узимку, то розраховуються за нього поступово. «Держава на сьогодні нічого не робить для того, щоб впорядкувати ці норми. Тому ми вимушені виставляти для населення стандартні умови. Це не якась додаткова плата, це просто ті реальні обсяги, які оператор газорозподільного механізму (ТОВ «Волиньгаз», – ВН) передає нам для реалізації», зазначив Микола Тищук.

Інформаційне агентство Волинські Новини звернулося з проханням прокоментувати ситуацію щодо заборони НКРЕКП до представників ТОВ «Волиньгаз» і ТОВ «Волиньгаз збут», однак ті, своєю чергою, перенаправили за коментарями до нацкомісії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Alex Показати IP 5 Грудня 2018 14:57
А я то думаю якого милого до кожного куба +10 коп
здравомислячий до Alex Показати IP 6 Грудня 2018 01:54
Нацкомісія з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг для "Волиньгаз збуту"-не указ! З статті видно що Волиньгаз десь мав в одному місці цю Нацкомісію!"Как хочу так і ворачу".Виходить що для них нацкомісія повний 0!!!Волиньгаз плювати хотів на те що Нацкомісія заборонили використовувати +20. Полнейший БЄЗПРЄДЕЛ!Людоньки!В якій країні ми живемо!?!
тьотя Мотя Показати IP 5 Грудня 2018 15:08
Ніяк не наїдяться. Та розберіться з боржниками-крутеликами.
дядя Педро до тьотя Мотя Показати IP 5 Грудня 2018 17:11
Всі боржники сидять в волиньгазі і волиньгазбуті і їм важко боротися із самими собою.
Роман Показати IP 5 Грудня 2018 15:12
Чому літом при температурі більше 20 градусів коефіцієнт більший 1?
127 Показати IP 5 Грудня 2018 15:56
Положили местные нарахувальники на вышестоящую инстанцию, осмелели.
Мммм Показати IP 5 Грудня 2018 18:17
Для об'єктивного обліку кількості газу необхідно користуватись спеціальними лічильниками, які враховують погодинну температуру зовнішнього повітря при споживання газу. Інакше всі цифри в платіжках будуть трішки зі стелі і, звичайно, на користь постачальника.
Ннн до Мммм Показати IP 5 Грудня 2018 20:13
Для об'єктивного обліку необхідно користуватись спеціальними лічильниками, які рахують кількість спожитої енергії, а не об'єм.
Один нюанс Показати IP 6 Грудня 2018 00:39
При розрахунку приведення об'єму газу до стандартних умов використовується методика затверджена Наказом МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ від 26.02.2004 N 116 А тепер УВАГА! Дія цієї Методики поширюється на суб'єкти господарювання, які у господарсько - виробничій діяльності для вимірювання об'єму спожитого газу використовують лічильники, крім випадків використання газу за показами лічильників громадянами - підприємцями для власних потреб. Тож чи законна та корекція?
Лучанин Показати IP 6 Грудня 2018 07:23
Скоро облгазам буде повна Ж...па!
Тарас Показати IP 6 Грудня 2018 17:32
Облгази зговорилися положити болт на постанову НКРЕКП і продовжують придуману мульку. Таке саме в платіжках у Миколаєві, Одесі та Львові.
Любов до Тарас Показати IP 24 Січня 2019 15:03
Так само і в Запоріжжі. Але не вимагають, рекомендують платити з урахуванням коефіцієнту. От коли будуть вимагати обгрунтовано. тоді й заплачу, а з 3 січня 2019 року у мене встановлений лічильник вуличний.
Навуходоносор Показати IP 10 Грудня 2018 23:22
Да, ситуация в стране с газовой мафией такая, что ни в сказке описать, ни матом сформулировать...
Руслан Показати IP 10 Січня 2019 10:38
Постанови НКРЕКП від 23.11.2018 про заборону облгазам приводити обсяги споживання газу до стандартних умов досі (10.01.19) не надруковані урядовим кур’єром, отже не вступили в силу.
ГОРЕЦЬ Показати IP 18 Січня 2019 13:47
УТЕПЛЮЄМ ще й ГАЗОВІ ТРУБИ, ПАНОВЕ!!!)))))))) Таких паскудників, як у наших кабінетах напевно ніде в світі більш нема. Як казав класик будуть"стріляні і пижжані"
Микола до ГОРЕЦЬ Показати IP 13 Березня 2019 20:00
А не проще щоб облгази винесли свої лічильники на повітря і різниця зникне
Тамара Показати IP 2 Лютого 2019 16:00
Я не розумію,який обрати коефіцієнт для приведення об’єму газу до стандартних умов,від якого місця робити відлік? Газова труба виходить з під землі,а потім на протязі 30 метрів,можливо й більше заходить в стіну будинку,а через 40 - 50 см. в газовий лічильник. Що мають на увазі,відносно чого визначати кофіцієнт?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus