USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Низька ціна на житло має насторожувати, а не зацікавлювати, – архітекторка з Луцька

20 Червня 2020 18:50
На що звертати увагу при виборі житла в першу чергу, як зрозуміти, чи надійний забудовник, і чому не варто обирати найдешевші варіанти?

Про це архітекторка та дизайнерка Юлія Рогожина розповіла UA: Волинь.

Насамперед вона зауважила, що не потрібно зважати на ціну за метр квадратний у новобудові.

«У вартість метра квадратного вкладається вартість і земельної ділянки, і проєктно-кошторисної документації, і роботи будівельників, і матеріалів, конструкцій, і благоустрій території. Показник цієї вартості не може бути низьким. Надто низька ціна за метр квадратний повинна насторожувати, а не зацікавлювати людей. Якщо вартість становить менше 300 доларів за квадрат, то це – пуста коробка, не підготовлена для проживання. Там може не бути котлів, підведених комунікацій, тож далі можуть виникати проблеми з експлуатацією цього будинку», – пояснила експертка.

І додала, що насправді на момент будівництва важко простежити за дотриманням усіх обіцянок забудовником, оскільки прописане на папері не завжди в подальшому відповідає реальності.

Юлія Рогожина зауважила, що сучасні новобудови, до прикладу, біля Стиру в Луцьку є надійними.

«Будівництво на болотах на сьогодні не є настільки загрозливим, як ми про це думаємо. У принципі Луцьк – болотиста місцевість. У нас в місті ніде немає хороших інженерно-геологічних умов, – сказала архітекторка. – Перше, про що повинен пам’ятати покупець, – у будівельній компанії, особливо досвідченій, за якість будівельних робіт відповідають і авторський нагляд, і технічний нагляд, і служба підрядника, які не зацікавлені в неякісному виконанні проєктних рішень».

Дизайнерка наголосила, що основою стійкості будинку, у тому числі зведеного на схилах, є фундамент. «Якщо фундамент якісно запроєктований, то будинку нічого не загрожує. Зараз будинки проєктуються не тільки на схилах, а й у сейсмічно нестабільних районах, тобто у гірській місцевості», – зауважила Юлія Рогожина.

За її словами, потенційного покупця, звісно, повинні насторожувати тріщини в несучих конструкціях, фундаментах, а не на штукатурці: «Повинні насторожувати візуально помітні недоліки: неякісно виконана електрична розводка, сумніви щодо якості сантехнічної розводки, стяжки, штукатурки після зимівлі. Наприклад, штукатурку можна простукати, і якщо відчувається порожнина, то це означає, що така штукатурка довго не прослужить і її потрібно замінювати».

Насамкінець експертка наголосила, що при виборі помешкання на вторинному ринку чи не найбільшу загрозу становить те, що покупець не знає, які перепланування вже зробили його майбутні сусіди.

«Незаконне перепланування житла – це дуже серйозна проблема. Навіть купуючи квартиру, ви можете не знати, що зробили сусіди. Із юридичної точки зору таке перепланування не дозволяється узаконювати, тобто не можна передавати житло у спадок, продавати. А з технологічної точки зору це може загрожувати здоров’ю та життю людей, оскільки будь-яке втручання в несучу конструкцію будинку може загрожувати втратою несучої здатності будівлею в цілому. Ми бачили руйнацію будинку на вулиці Рівненській у Луцьку у 2012 році, а нещодавно – катастрофи в Дрогобичі та Одесі. Хочу акцентувати, що взагалі не варто втручатися в несучу конструкцію. Якщо ви не розбираєтеся, що таке несучі, не несучі конструкції, запрошуйте спеціалістів. Така консультація не є дороговартісною, однак, можливо, комусь вона коштуватиме життя. Не варто надіятися на думку спеціалістів із ремонту, оскільки більшість із них не мають будівельної освіти. Тобто не варто самим зносити будь-які конструкції і не варто довіряти майстрам-робітникам. Існує законодавчий процес, проводиться обстеження будівельних конструкцій, залучається проєктна організація, яка розробляє проєкт із зазначенням технологічної карти й конструкцій», – розповіла архітекторка.

І акцентувала, що будівельні норми розроблені неспроста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Andrij Показати IP 21 Червня 2020 07:50
Гарнi дiвчата Юлii !!!
К Показати IP 21 Червня 2020 08:37
Вже показали свое будинки на набережній який бовдур клюне на це ще раз?
) Показати IP 21 Червня 2020 13:34
А явкдадую вільні інвестиції не у Луцьк і набагато вигідніше.
Телес Показати IP 22 Червня 2020 10:27
Багато тексту ні про що. Дизайнер-архітектор з дипломом по спеціальності промислове та цивільне господарство. Це як майстри, які не мають будівельної освіти...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus