USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Низький уклін кожному, хто підтримав бійця з Волині

6 Січня 2015 16:35
Мені тієї землі не треба, тільки б син живим повернувся додому, - говорить матір військовослужбовця 80-ої окремої аеромобільної бригади Лариса Ярощук з села Тихотин Рожищенського району. Жінка переконує, що обіцяні державою пільги та допомоги учасникам АТО в реальності – це лише обіцянки.

28-річний Леонід Ярощук потрапив на схід України під час третьої хвилі мобілізації. Спочатку колишній вихованець Оршанецького прикордонного загону (де проходив строкову службу) потрапив на Яворівський полігон, а вже 30 серпня у складі 80-ої окремої аеромобільної бригади захищав цілісність неньки-України.

Зі слів Лариси Миколаївни, у телефонних розмовах Леонід намагається уникати назв міст і сіл, де вони перебувають, боїться, аби батьки не переймались, надивившись телесюжетів із місць напружених військових дій. Загалом радить менше дивитися телевізора, бо не завжди інформація, яку там висвітлюють, відповідає дійсності.

- Щоранку Леонід віддзвонюється нам, - говорить Лариса Ярощук. – Він повідомляє, що живий та здоровий і ніколи ні на що не жаліється. Та я вже по голосу чую, чи спокійно у них, чи ні. Бо материнське серце не обманеш.

І лише у коротких розмовах з батьком син зізнається, що не завжди вистачає у них медикаментів, особливо від простудних захворювань, знеболюючих, а також окреслює своє місце перебування. Старобільськ, Луганський аеропорт, Щастя, Лисичанськ, Піски, 32-й блокпост. Гадаю, що кожен, хто більш-менш постійно стежить за подіями на Донбасі, зрозуміє, що несолодко ведеться Леоніду Ярощуку та його побратимам.

До того ж, наш земляк служить у розвідгрупі. А в розвідку йдуть, як відомо ті, хто з смертю на «ти». Тобто справжні патріоти, які готові щохвилини пожертвувати власним життям заради спільної перемоги.

У мирному житті Леонід – звичайний сільський хлопець, звиклий до будь-якої тяжкої роботи, любить доглядати домашню живність, особливо коней. Навіть будучи на війні, завжди перепитує батьків у телефонних розмовах про своїх вороних коників.

- Син був першим помічником батькові у господарстві, - зітхає Лариса Миколаївна, витираючи непрохані сльози. – Тепер мусимо самі справлятись.

Коли ж я заводжу мову про допомогу сім’ям призваних в АТО, Лариса Миколаївна говорить відверто: «Все про безкоштовні земельні ділянки по телевізору говорять. А мені тієї землі не треба, тільки б син живим додому повернувся. А в Тихотині ділянку під забудову і без статуса учасника АТО взяти можна. Інші ж, обіцяні державою пільги, в реальності є лише обіцянками».

А ще Лариса Миколаївна дуже переймається психічним здоров’ям сина, бо ж побачене на війні з людської свідомості просто так не зітреш. Як приклад, розповідає про знайомого, який повернувся додому дуже дратівливим.

Не може жінка зрозуміти й позицію влади, адже й досі, за дев’ять місяців війни, зі слів Леоніда, левова частка забезпечення військових тримається на волонтерах. Що ж це за держава така, що не дбає про власну армію, а переклала все на плечі народу? – перепитує згорьована мати і, не чекаючи відповіді, просить нас щиро подякувати своїм рідним та односельцям, які допомогли придбати необхідне обмундирування для Леоніда.

- За одну каску заплатили двісті євро, а ще ж форма, бронежилет. Де стільки грошей взяти сільській родині? Добре, що громада допомогла, низький уклін кожному, хто підтримав нас матеріально, - говорить Лариса Миколаївна. – Нині ж все, що син просить – теплі речі, взуття, медикаменти, цигарки відсилаємо через пошту.

Кожен день Ярощуків починається і закінчується щирою молитвою. Звертаючись до Всевишнього, просять одного – аби швидше закінчилась війна і діти, батьки, чоловіки повернулись живими додому. А ще з нетерпінням чекають сина у відпустку, аби міцно-міцно обійняти, зазирнути у рідні очі і дізнатись правду про жорстоку війну, яка понівечила долі тисяч простих українців і росіян, хоч не є протистоянням народів, а забаганкою політиків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus