USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Об’єднання громад на Волині: міфи, перспективи та бюджетні бонуси

13 Жовтня 2016 19:00
Ще одна об’єднана територіальна громада – Тростянецька – незабаром може з’явитися на Волині. Територія, запевняють експерти Асоціації міст України, які приїхали до Тростянецької сільської ради в рамках Децентралізаційного марафону, має усі шанси стати міцним осередком, показовим прикладом можливостей місцевого самоврядування.

Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини №37.

Через село проходить траса, є швидкий доїзд до районного центру, відповідна інфраструктура, одне слово – усі передумови для того, щоб уже за кілька років зробити із населених пунктів «лялечку» та приклад для інших.

У перспективі до Тростянецької об’єднаної громади мають увійти населені пункти Журавичівської, Завітненської, Озерської, Омельненської, Суської та Тростянецької сільських рад.

Однак поки що Журавичівська сільська рада категорично проти об’єднання, зазначає сільський голова Тростянецької сільради Олександр Ковальчук. Крутять носом і в Суську. Мовляв, зможуть і без об’єднання отримувати всі привілеї нових бюджетних правил. Утім, як кажуть експерти Асоціації міст України, це поширене міркування хибне. І вже за рік після об’єднання «громади-впертюхи» хочуть доєднатися до великої сім’ї.
Так мала б виглядати майбутня Тростянецька територіальна громада. Але через незгоду частини сусідів можливі зміни
ПОСЛУГИ – ДЛЯ ЛЮДЕЙ

Важливою та показовою зміною, яку побачать жителі укрупнених громад, стане можливість у легший та доступніший спосіб отримати адміністративну послугу, пояснює виконавчий директор Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Богдан Самойленко. Наприклад, реєструвати народження нового члена сім’ї, або ж отримати паспорт.

«Люди досі живуть міфами, буцімто після об’єднання їм доведеться їхати до районного чи обласного центру, аби отримати певну послугу. Натомість навпаки – у центрі об’єднаної громади будуть створені Центри надання адміністративних послуг. Це допоможе скоротити відстань, час, ресурси. Окрім цього, не обов’язково навіть буде їздити до центру громади. Наприклад, у Зимненській об’єднаній громаді ухвалили рішення, аби надавати певні послуги у кожному з сіл», – пояснює експерт.

Тож усі послуги – від реєстрації дитини до отримання субсидій – можна буде отримати в громаді. Консультант АМУ з правових питань Валентин Малиновський порівнює, що така зміна, поряд з іншими, робить із об’єднаних громад міні-версії районних адміністрацій.

РОБОТА – БУДЕ

Іншим розповсюдженим міфом називають думку, буцімто адміністративний штат залишиться без роботи. Звісно, укрупнення в тому числі має на меті зробити діяльність штату більш ефективною, проте, як показує практика, знайти гарних фахівців непросто.

Річ у тім, що в оновлених управлінських структурах об’єднаних громад передбачені посади юристів, спеціалістів із написання проектів для участі у грантах та фінансування з боку державних фондів підтримки. Раніше таких експертів у сільських радах не було, хоча їх компетенція гратиме важливу роль у розвитку громади.

Наприклад, хто як не юрист підкаже, як грамотно оформити діяльність автозаправної станції у межах об’єднаної громади, аби податки залишалися на місцях.

У тому числі не варто боятися і чинним сільським головам, нібито вони залишаться одразу без посад. Експерти запевняють, що після укрупнення до призначення виборів сільський голова зберігає статус виконувача обов’язків старости та статус службовця органу місцевого самоврядування. Зміниться це тоді, коли у громаді призначать вибори. Втім, як свідчить практика, цей процес затяжний, адже дати волевиявлення призначає Центральна виборча комісія. Днями вона погодила вибори, які відбудуться 11 грудня 2016 року лише у 41 громаді (у п’ятьох на Волині). А заявки подали більш як 250 громад.

Тож сільським головам не варто боятися виборчої кампанії, а ліпше використати час для утвердження власного авторитету серед земляків. А одноосібне небажання долучатися до процесу об’єднання, кажуть, – то радше власна амбіція, аніж холодний розрахунок.

«Є і досі певні проблеми, пов’язані з політичними амбіціями, коли сільські голови вважають, що їхнє село є найліпшим. Але якщо поглянути на бюджетні відносини і суху мову цифр, то насправді так не є, бачимо величезні невиконання бюджету. Новообраний сільський голова не хоче позбутися посади. Але якщо діяти спільно, то є шанс стати старостою і не втратити робоче місце», – зазначив Богдан Самойленко.

БЮДЖЕТНІ БОНУСИ

Ресурси сіл після об’єднання в територіальну громаду можна потроїти, переконаний консультант із бюджетних та фінансових питань Асоціації міст України Василь Гром. І то не прогнози, а результат за підсумками показників бюджетів громад, що вже діють на Волині.

Якщо збити докупи видатки бюджетів сіл майбутньої Тростянецької громади, то вони втричі менші, аніж бюджет чинної Зимненської, яка найбільш схожа за територією та інфраструктурою.

«Це відбувається в результаті того, що територіальним громадам повернуто певні пов¬новаження у галузі освіти, охорони здоров’я. Відповідно, збільшився й обсяг ресурсів. Цей ресурс підкріплений податком на доходи фізичних осіб», – пояснює Василь Гром.

Ідеться про те, що відповідно до Бюджетного кодексу, об’єднані територіальні громади отримують 60% податку на доходи фізичних осіб. Сільські ж ради нічого не отримували. Тож ті, хто не захоче об’єднуватися, опиняться у цій же ситуації.

Разом з тим, наголошує Гром, до громади разом із інфраструктурними об’єктами, як, скажімо, школа чи дитсадок, переходить і відповідальність за них. Поза тим, медична та освітні субвенції залишаються.

Важливою державною підтримкою громад є субвенція для розвитку інфраструктури. Торік вона склала мільярд гривень, і п’ять об’єднаних територіальних громад області отримали 26 мільйонів гривень. Тобто для бюджету розвитку надійшло понад п’ять мільйонів гривень, що для сіл є чималою сумою. У Тернопільській області, де громад було більш як двадцять, вдалося отримати понад 140 мільйонів.

Утім наступного року суму субвенції поки що не планують збільшувати. Тож громадам варто якнайшвидше пройти усі етапи затвердження на місцях, аби змушувати столицю не тягнути з процесом виборів та встигнути отримати державні кошти у більшій кількості.

Сільський голова Тростянця Олександр Ковальчук переконаний, що розвиток починається саме із маленьких об’єднаних громад.

«Селяни розуміють тільки те, що роблять на краще. Я упевнений, що подальший розвиток може бути лише в об’єднанні. І мене в цій ідеї підтримують», – зазначає Ковальчук.

Тетяна ГРІШИНА, Ківерцівський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
волинянам Показати IP 13 Жовтня 2016 19:19
хм хм....я нічого не зрозумів, якщо потрібне обеднання лише для галочки, то можна поєднати все що хочеш, але результат обєднання в шацьку - на 2017 бюджетний рік, біля 5 МЛН ДОДАТКОВОЇ ДОТАЦІЇ, питання навіщо таке обеднання, навіщо знані експерти, навіщо висновки ОДА
експертам Показати IP 13 Жовтня 2016 19:23
забудьте слова ЦНАПИ на селі. просто послуги будуть надавати працівники сільської ради, а центри надання адмін послуг доьре лише у великих містах, просто послуг на селі дуже мало, через пару років буде мало цнапів, це помилка сільських голів розвивати цнапи
Люди Показати IP 13 Жовтня 2016 19:52
А думкою людей цікавились?Нехай громада проголосує - тоді і буде або не буде обєднання.Таке враження що хочуть приймати рішення про майбутнє громади без самої громади.
Сераховичі до Люди Показати IP 14 Жовтня 2016 09:10
В тому й річ .що думка громади не цікавить нікого! якщо є кому з районних та обл депутатів лобіювати"своє" село--то хоч на голову ставайте а рішення буде прийняте без громади!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus