USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Одне з чудес України стане «чудом»?

14 Липня 2009 16:49
Якщо оздоровлення дітей практично на завершальній стадії, то оздоровчий сезон для дорослих – у розпалі. І тут, за інформацією  головного державного санітарного лікаря Волинської області Наталії Янко, оприлюдненою на засіданні надзвичайної протиепідемічної комісії Волинської облдержадміністрації 14 липня, негараздів теж вистачає. Особливо претензії стосуються Шацького району, – повідомляє репортер «Волинських Новин».
 
За даними облСЕС, із наявних в області 92 оздоровчих закладів для дорослих на сьогодні для роботи в літній період комісійно прийняті в експлуатацію 52 оздоровчих заклади на території Шацького району, 4 – у Старовижівському, 2 – у Турійському районах. Працюють впродовж року 2 санаторії, 2 санаторії-профілакторії, кемпінг.
 
Окрім того, у літній оздоровчий сезон на Волині експлуатуються: пансіонат «Шацькі озера», 87 баз відпочинку, з яких 81 розташовані на території Шацького району, 9 міських пляжів і 39 пляжів при оздоровчих закладах.
 
Аби своєчасно підготуватися до літнього оздоровчого сезону всім власникам баз відпочинку санепідслужбою заздалегідь направлялися приписи з конкретними пропозиціями щодо приведення об’єктів відпочинку до роботи у 2009 році. «Більшість запланованих заходів виконано, в тому числі очистка і дезінфекція джерел водопостачання, профілактичний огляд та ремонт каналізаційних мереж тощо. У минулому році прийнято в експлуатацію другу чергу очисних каналізаційних споруд селища  Шацьк, на які каналізовані бази відпочинку в урочищі Гряда. Неканалізовані бази відпочинку в експлуатацію не приймаються. А особлива увага приділяється оздоровчим закладам, розташованим на території Шацького національного природного парку», – розповіла пані Янко .
 
Однак під час перевірок виявлено і низку недоліків. Зокрема, дуже повільно вирішується питання будівництва централізованого водопроводу і в урочищі Гряда, і в селищі Шацьк – на сьогодні санепідслужбою погоджений лише проект будівництва, проте на його реалізацію кошти не виділені. Окрім того, не облаштовуються автостоянки для необхідної кількості транспорту відпочивальників, а існуючі не можуть забезпечити належного їх зберігання.
 
Світязька сільська рада, наголосила Наталія Янко, порушила правила забудови населених пунктів. «З метою створення додаткових місць відпочинку власники земельних ділянок без погодження з контролюючими органами добудовують споруди різного типу, завдяки чому збільшується антропогенне навантаження на довкілля озера Світязь, неможливо запобігти його забрудненню. Сільська рада не володіє питаннями організації водопостачання, каналізування, збору і видалення твердих побутових і рідких відходів згаданих новобудов. Будівництво очисних споруд у селі Світязь, розпочате у 2008 році, на сьогодні не ведеться», – перераховувала медик.
 
Світязькою сільською радою не здійснюється контроль за належним утриманням територій об’єктів благоустрою, соціально-культурного, побутового, торгівельного та іншого призначення, інженерних споруд, водних об’єктів. Санітарна очистка центральної частини села Світязь проводиться незадовільно, особливо в літній період – відсутні необхідна кількість урн, сміттєконтейнерів, персоналу, що призводить до утворення стихійних сміттєзвалищ, а відсутність туалетів створює незручності для відпочиваючих і може стати причиною виникнення інфекційних захворювань. Протягом тривалого часу не вирішується питання вуличної торгівлі, яка здійснюється на узбіччі центральної дороги села, здебільшого просто на землі. Не впорядкована торгівля і на місцевому ринку.
 
Внаслідок значного розширення в останні роки Світязької зони відпочинку, неконтрольованого розвитку так званого «зеленого туризму», Шацький полігон твердих побутових відходів переповнений – в основному за рахунок пластикової пляшки. Місцевими органами самоврядування, власниками баз відпочинку не вирішуються питання утилізації таких відходів, що призвело до вичерпання можливостей експлуатації полігону.
 
Головний санітарний лікар Шацького району, у свою чергу, сказав, що підготовку до цього оздоровчого сезону в районі розпочали ще 2 вересня 2008-го. Проводилося багато нарад за участю працівників санстанцій, прокуратури і голів сільрад – однак негаразди залишаються і «є проблеми з бородою». Медик назвав санітарно-епідеміологічну ситуацію в Шацькому районі вибухонебезпечною. Нарікав він і на відношення до порушуваних проблем місцевої влади. Наприклад, за його словами, у Світязькій сільраді про вуличну торгівлю кажуть: «а кому вони мішають – хай стоять». Найбільше ж головного санітарного лікаря району турбує те, що контролюючі служби кивають одна на одну, а на себе ліквідацію негараздів не беруть – мовляв, ми не можемо, не маємо засобів. На його думку, якщо проблеми на місцях негайно не вирішують, то голову сільради, щоб він почав працювати, «треба штрафувати щодня». А проблема будівництва каналізації у селі Світязь – це не амбіції окремого села, а шанс, що «одне з семи чудес України не стане чудом».
 
Вислухавши доповідачів, заступник голови ОДА Святослав Кравчук, який очолює надзвичайну протиепідемічну комісію Волинської облдержадміністрації, поросив спрямувати листи до очільників Волині із проханням надати фінансову допомогу в каналізації села Світязь.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 14 Липня 2009 17:32
В конце июля был на Шацких озерах. удручающее зрелище- мусор по берегам и воде, плату берут за въезд исправно даже с транзита. Говорите о новом чуде света? Противно жить в такой стране. Слава Украине?
Анонім Показати IP 15 Липня 2009 09:19
Пока мы не зас..м все, что дала Украине природа, не успокоимся.
Анонім Показати IP 15 Липня 2009 09:25
для Анонім 14 липня, 17:32 это зависит от культуры человека, к сожелению у большинства низький уровень культуры, или отсуствует вообще, приехали на озеро, розложились, набухались, и уехали, а мусор остался... Психология у них такая, думают раз заплатил за въезд, то з ними должны убирать, но в такой сезон попробуй за каждой свиньей попробуй убери, это же физически невозможно! Хотя и согласен, что собраные денежки чиновники воруют.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus