USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Одночасно заряджає чотири ґаджети: в Лесиному виші роблять сонячні панелі для бійців

8 Травня 2022 23:13
У Волинському національному університеті імені Лесі Українки майструють сонячні панелі для українських бійців, за допомогою яких можна заряджати телефони та інші ґаджети.

Прості, недорогі, але функціональні пристрої незамінні на передовій чи блокпостах. Досить часто ці позиції розташовані в місцях, де електрики немає в радіусі десятків кілометрів, ідеться в сюжеті 5 каналу.

Сонячні панелі майструють на кафедрі експериментальної фізики, інформаційних та освітніх технологій Навчально-наукового фізико-технологічного інституту ВНУ.

Як розповідає аспірант Сергій Панкевич, розмір однієї сонячної панелі – метр на метр. Її можна розмістити практично в будь-якому місці. Від вологи її захищає спеціальний силіконовий чохол.

З ініціативою виготовити такі панелі до науковців звернулися самі військові, адже вони, аби не привертати увагу ворога, не скрізь можуть використовувати генератори струму.

«Вони висловили бажання, щоби система була максимально дешева, мобільна, аби в разі втрати чи пошкодження не приносила великих матеріальних збитків. Ми вирішили побудувати таку систему на основі сонячної панелі», – говорить професор кафедри Олександр Мартинюк.
Одна сонячна панель, складена у волинському виші, коштує 2000 гривень. Гроші спрямовують волонтери, самі викладачі та студенти. Одночасно від панелі можна заряджати чотири ґаджети зі швидкістю як зі звичайної розетки.

За три тижні на кафедрі вже виготовили десять таких сонячних міністанцій. Деякі деталі друкують на 3D-принтері. «Корпус для пристрою розробляється в комп’ютерній програмі з використанням 3D-моделювання. Після чого він готується і друкується на 3D-принтері. Друк займає близько двох годин», – зазначає студент Назар Гребець.

Олександр Мартинюк додає, що для монтування станції потрібно кілька днів.

Військові вже оцінили панелі, які роблять волонтери-науковці, тому замовили ще десяток таких же пристроїв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Михайло Показати IP 9 Травня 2022 10:49
Молодці!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus