USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Однодозова вакцина Janssen: що про неї відомо і чи доступна вона українцям

7 Листопада 2021 07:00
На тлі жорстких карантинних обмежень для невакцинованих в Україні помітно пришвидшилися темпи вакцинації. Всього вже отримали щеплення проти COVID-19 18,5 мільйона людей, з них повністю вакциновані – 7,6 мільйона.

За правилами червоної зони, користуватися громадським транспортом, відвідувати магазини, кафе, ресторани, кінотеатри можна лише за наявності ковід-сертифікатів, пише ВВС.

Необхідність оперативно зробити щеплення й отримати сертифікат про повну вакцинацію змусила деяких людей шукати однодозові вакцини, як-от Janssen від компанії Johnson & Johnson.

Адже інші вакцини, які є в Україні, – Pfizer, Moderna, AstraZeneca та CoronaVac – потребують двох уколів з перервою на кілька тижнів чи навіть місяців.

Про те, як вколотись нею, у фейсбуці навіть запитала співачка Джері Хейл.

Міністерство охорони здоров'я України зареєструвало вакцину Janssen (Johnson & Johnson) для екстреного медичного застосування ще 2 липня 2021 року. Проте її до України масово не завозять, а вколотись нею вдалося небагатьом.

Наразі цією вакциною щепилися 20 тисяч людей в усій Україні, переважно у Закарпатській області, і ще кілька сотень – у Києві.
Що це за вакцина

Janssen – це векторна вакцина, розроблена фірмою Janssen, якою володіє компанія Johnson & Johnson. Вона містить знешкоджений аденовірус людини, в який вбудовано ДНК, що кодує шипоподібний білок вірусу SARS-CoV-2.

Вакцини на основі вірусних векторів не містять антигенів (ані живого, ані інактивованого вірусу), а використовують клітини організму, аби спровокувати вироблення антигенів.

Як це відбувається

В організм за допомогою вектора – іншого модифікованого вірусу (аденовірусу у Janssen чи вірусу кору в інших вакцинах) доставляють частину генетичного коду антигену. У випадку з вірусом SARS-CoV-2 – це шипоподібні білки, які розташовані на поверхні вірусу, і які він використовує для проникнення в організм.

Вірус-вектор модифікований таким чином, що працює лише як транспортер генетичного коду. Вектор не здатний до розмноження, позбавлений генів та не є патогеном, тобто здатним провокувати захворювання.

За допомогою вектора генетичний код вірусу потрапляє в організм та спричиняє вироблення білків-антигенів, які викликають імунну відповідь. По суті, вакцина імітує те, що відбувається під час природного інфікування патогенами.

Крім вакцини компанії Johnson & Johnson, векторну технологію використовує також AstraZeneca, якою в Україні прищепилися вже понад три мільйони людей.

Вакцину Janssen можна зберігати за температури від +2 до +8° С, а для повної імунізації достатньо однієї дози.
Чи ефективна однодозова вакцина

За даними ВООЗ, ефективність Janssen через 28 днів після щеплення складає 85,4% від тяжкого перебігу хвороби й 93,1% від госпіталізації. Клінічні дослідження показали, що разова доза вакцини захищає від симптоматичної помірної та важкої інфекції на 66,9%.

А компанія Johnson & Johnson додає, що введення другої бустерної дози з інтервалом у 56 днів забезпечує захист від важкого перебігу коронавірусної хвороби на 100%.

Чи безпечна вакцина

Стратегічна консультативна група експертів з імунізації ВООЗ (SAGE) ретельно вивчила дані щодо якості, безпеки та ефективності вакцини та рекомендувала її використовувати людям віком від 18 років.

Вакцина Janssen також пройшла перевірку Європейським агентством з лікарських засобів (EMA) та Управлінням з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA). Обидва регулятори визнали її безпечною для використання.

Читати ще: CoronaVac: що відомо про вакцину, якої найбільше в Україні

У квітні цього року США, Південна Африка та Європейський Союз ненадовго призупинили імунізацію вакциною Janssen після повідомлень про кілька випадків тромбозу після щеплення.

Утім після додаткових досліджень Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) дійшло висновку, що переваги від її використання більші за будь-які ризики побічних ефектів.
Кому не рекомендують щеплення Janssen

ВООЗ не рекомендує щеплюватися Janssen тим, хто раніше мав серйозну алергічну реакцію на будь-який компонент вакцини.

Якщо у вас температура тіла, вища за 38,5° C, щеплення слід відкласти, доки не зникне лихоманка.

Вакцину не рекомендовано вводити особам, молодшим за 18 років, через брак досліджень у цій віковій групі.

Вагітним жінкам ВООЗ радить щеплюватися проти COVID-19 лише у тому випадку, якщо користь від вакцинації перевищує потенційний ризик.
Щоби оцінити ситуацію, вагітна жінка має отримати інформацію про ризики COVID-19 під час вагітності, про переваги вакцинації залежно від епідеміологічної ситуації у своєму регіоні та про обмеження даних досліджень щодо вакцинації вагітних.

Які країни дозволяють в'їзд з вакциною Janssen

Використання вакцини схвалили загалом 76 країн, зокрема США, Великобританія, Європейський Союз, Швейцарія, Канада та інші.

Утім щодо відкриття кордонів для щеплених, питання є дещо складнішим.

Деякі країни дозволяють в'їзд тільки для громадян певних країн, де ситуація безпечна. У той час як інші відкрили в'їзд для кожного, хто вакцинувався проти COVID-19.

МОЗ радить українцям перевіряти умови в'їзду до кожної окремої країни перед поїздкою.

Хто може отримати однодозову вакцину в Україні

В Україні Janssen зареєстрували ще у липні 2021 року, однак для масового щеплення її не використовують. Уперше препарат завезли до нас ще у травні, коли він не був зареєстрований. Це зробила приватна компанія для вакцинації своїх працівників з дотриманням порядку ввезення незареєстрованих лікарських засобів. Співробітники цієї компанії працюють на Алясці у сфері рибальства і мали щепитися сертифікованою в США вакциною для того, щоби їх пустили в цю країну.

Попри те, що щеплення Janssen схвалене в Україні, вакцину не купували за кошти державного бюджету та не отримували як гуманітарну допомогу.

Раніше у МОЗ розповідали, що Україна не планує закуповувати цю вакцину через обмежене виробництво і вже укладені контракти з іншими компаніями.

За даними сайта Системи охорони здоров'я України, щеплення однодозовою вакциною отримали переважно мешканці Закарпатської області.

У липні угорський уряд дозволив вакцинувати громадян, які живуть на прикордонних територіях сусідніх країн. Завдяки цьому Угорщина хоче посилити свій захист від епідемії, поширивши вакцину серед тих, хто проживає безпосередньо вздовж угорського кордону. Деякі українці вакцинувалися також у Румунії під час Євро-2020, де Україна грала два матчі.

А декому вдалося отримати вакцину навіть у замку Дракули, такими турами влада Румунії намагалась популяризувати вакцинацію проти COVID-19.
Деякі посольства західних країн також завезли цю вакцину в Україну та безплатно щеплювали нею влітку у приватних клініках Києва. Згодом ці щеплення почали вносити у національний реєстр, люди можуть згенерувати сертифікат у Дії, якщо звернуться в клініку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Ігор Показати IP 7 Листопада 2021 09:39
Бізнес на трільйони баксів за 2 роки, такого вдалої бізнес моделі ще світ не бачив, афера всесвітнього маштабу, створити вірус, випустити його з лаболаторії, і тепер можна заробляти трильйони баксів... Це наймаштабніший світовий злочин, це в 10 раз гірше за ядерну зброю і гітлера, дасть Бог може колись хтось за це відповість ....
ІгорУ до Ігор Показати IP 7 Листопада 2021 10:03
Хто це і що, то вже інше питання, а зараз хворіють і помирають люди і треба щось робити, щоб зменшити смертність!
Анонім до ІгорУ Показати IP 7 Листопада 2021 12:05
А раніше не хворіли та не помирали? Начхати державі на тебе і на мене.
Анонім до Ігор Показати IP 7 Листопада 2021 15:36
такий смішний...
ВІРУС Показати IP 7 Листопада 2021 13:48
Стоїть завдання збільшити смертність....
Модератори Показати IP 11 Листопада 2021 13:16
Ви хоча б блокували коменти антивакцинаторів.... Пошліть їх в реанімаційні відділення лікарень, або хай подивляться які чергі на кладовищах, крематоріях і т.д... Або прсто пошліть,

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus