USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Оптимізація малокомплектних шкіл на Волині. Хто наступний?

11 Червня 2016 18:39
Нині оптимізація мережі загальноосвітніх навчальних закладів Волині на слуху в багатьох. Для області це питання надважливе, оскільки 149 шкіл на теренах краю – малокомплектні. У деяких таких школах навчається кілька десятків учнів, або й узагалі – по кілька школярів.

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини (№ 19).

Начальник управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА Людмила Плахотна розповідає, що мережа загальноосвітніх навчальних закладів нараховує 747 шкіл, а це майже стільки ж, як і в радянський час. Хоча кількість учнів зменшилася на 25 відсотків. Відповідно до законодавства, у сільській місцевості клас може існувати, якщо там є не менш як п’ять учнів. А малокомплектними вважаються ті школи, де є один-чотири учні, які навчаються за індивідуальним планом удома по п’ять годин на тиждень. Для того щоб утримувати одну дитину у малокомплектній школі, витрачається до 45 тисяч гривень освітньої субвенції на рік за нормативу 9 тисяч. І це не додаткові державні кошти, а нераціонально розподілений фінансовий ресурс між навчальними закладами.

«Є потреба реорганізувати школи, у яких мало учнів. Потрібно утворювати сучасні навчальні заклади, які матимуть усі умови для здобуття якісної освіти – професійні кадри, сучасна матеріально-технічна база, комп’ютерний клас, спортивний зал, обладнані майстерні, – запевняє Людмила Плахотна. – Бо більшість малокомплектних шкіл – шевченківські хатини, у яких навіть немає внутрішніх туалетів та їдалень. Основна мета модернізації загальноосвітньої мережі – не економія коштів, а створення рівного доступу до якісної освіти. Держава, яка економить на дітях, не має майбутнього. Тому йдеться не про те, щоб зекономити гроші на школярах, а про те, щоб забезпечити їхнє конституційне право на якісну освіту. Адже коли один вчитель навчає мови, математики, англійської та інформатики, то щось буде відставати напевне. Бо немає універсальних педагогів».

Людмила Плахотна каже, що більшість батьків позитивно налаштовані та з розумінням ставляться до реформування й закриття малокомплектних шкіл. Вони зацікавлені, аби їхні діти мали добру освіту. Найбільший спротив чинять учителі. Адже вони турбуються про своє робоче місце й зовсім не хочуть змін. В управлінні освіти запевняють, що після закриття малокомплектних шкіл учителів працездатного віку, які там працювали, забезпечать роботою. Частину працівників переведуть у ту школу, куди перейдуть діти. Частину – на ставку вихователя групи продовженого дня. У штатному розписі є посада вихователя, який буде супроводжувати діток у шкільному автобусі. Вивільнені приміщення використовуватимуть під дошкільні навчальні заклади, бібліотеки та соціальне житло для молодих учителів.

Торік уже закрили 21 школу. Найбільше малокомплектних навчальних закладів є у Рожищенському районі – 14, у Маневицькому – 13, у Ківерцівському – 10, у Горохівському – 8, у Турійському – 7, у Ковельському – 6.

Нині є 133 автобуси, які їздять шкільними маршрутами і довозять дітей. 14 автобусів позаминулого року забрали в зону АТО, однак їх обіцяють повернути.

ЧИТАТИ ЩЕ: ШКІЛЬНІ АВТОБУСИ ДІСТАНУТЬСЯ ТІЛЬКИ «ЛОЯЛЬНИМ» РАЙОНАМ ВОЛИНІ, – ДЕПУТАТ

За інформацією чиновників, на сьогодні є потреба у придбанні 34 шкільних автобусів. На це виділили 27 мільйонів гривень цільової державної субвенції, 10,5 мільйона з обласного бюджету. Окрім того, додадуть кошти з місцевих бюджетів.

Лілія БОНДАР
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
бе-е Показати IP 11 Червня 2016 18:50
позакривати всі школи і відкрити "питейниє завєдєнія" !!! терміново і негайно! автобуси використовувати як "развозку" для п"яничок!
Ну ну Показати IP 11 Червня 2016 19:47
" Вивільнені приміщення використовуватимуть під ..... та соціальне житло для молодих учителів": Питання: 1. Кого вчити будуть "молоді вчителі" , що живуть у тому соціальному житлі? 2. Де тут єкономія, за для якої та школа закрита ? 3. Ну, 21 скоротили, а про інші, як було на нараді сказано біля 100 до закінчення року ? 4. Попросіть кого щоб вам переклали : http://www.uis.unesco.org/Education/Pages/post-2015-education-indicators.aspx
ну ну Показати IP 11 Червня 2016 20:47
звичайно рівень плахотної повинен бути вищим, але света усіх недалеких під себе підбирає
Вчителька Показати IP 12 Червня 2016 07:21
В канаді діти їдуть до школи 50-70 км. Ті гроші що витрачаються на малокомплектні школи краще витрачати на більшу кіл. годин в великих шк
Чи ж справді Вчитель до Вчителька Показати IP 13 Червня 2016 18:33
А ви дороги в Канаді бачили? То порівняйте їх з нашими, а тоді таку дурню кажіть. Ви б свою дитину вирядили по такій дорозі за 50-70 км? І не прикривайтесь професією вчительською, бо ви, судячи з ваших слів, біля вчителів і близько не стояли.
Міс Будятичі до Вчителька Показати IP 14 Червня 2016 16:16
Краще Люду Плахотну в Канаду відпривати, або на Аляску куди небуть)))
учень до Вчителька Показати IP 12 Червня 2016 10:43
не знаю як там в Канаді-я там не був! Але якщо на Волині залишать навіть одну школу-то багатшою від того вона не стане- це точно!!!
петро Показати IP 12 Червня 2016 11:22
у щацькому районі з освіти забрали грощі і віддали на органи місцевого самоврядування а тепер закривають школи бо не вистачає коштів
директор до вчительк Показати IP 12 Червня 2016 11:39
потрібно зменшити кількість вчителів.які думають тільки про кількість годин

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus