USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Осіння аномалія: біля Луцька зацвіли вишні та бузина. Фотофакт

9 Вересня 2019 19:27
У селі Рованці, що знаходиться поблизу Луцька, вдруге за рік зацвіли дерева.

Так, сьогодні, 9 вересня, кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини вдалось зафіксувати факт осіннього цвітіння вишні та бузини.

Екологи кажуть, що протягом останніх десяти років цвітіння дерев восени — не така вже й рідкість. Зокрема, час від часу у вересні-жовтні, тобто вдруге за рік, квітують такі дерева, як: яблуні, вишні, груші, акація, горобина, каштани тощо.

Однак, на думку вчених – таке явище не є нормою.

Так, бузина чорна на Волині, зазвичай, квітне у травні — червні.
А плодове дерево вишня звичайна цвіте в кінці березня — початку квітня, плодоносить з другої половини травня.
До слова, пращури сучасних листяних дерев мезозойської ери 180–130 млн років тому були вічнозеленими. Зі зміною клімату за мільйони літ вони пристосувалися до циклічного цвітіння раз на рік навесні.

Про це виданню gazeta.ua розповів кандидат біологічних наук, працівник відділу дендрології університетського ботанічного саду імені академіка Фоміна Олексій Колесниченко.

З його слів, в екстремальних умовах в рослин спрацьовує генетична пам’ять

«Друге цвітіння — це атавізм, повернення властивостей давніх рослин, які квітнули цілий рік. Теоретично «згадати минуле» може будь-яке дерево. Але в Україні випадки другого цвітіння трапляються саме з тими деревами, які були завезені з тепліших країв. Наприклад, український каштан, який науковці називають кінським, привезли з Балкан на початку ХІХ століття. А дерево, відоме всім як акація, — це робінія шерстиста. В Україну вона потрапила 1841 року з Північної Америки. Груші, яблуні та вишні споконвіку ростуть в Україні. Але культурні плодові дерева є результатом схрещення різних сортів. У них також «тече кров» субтропічних та тропічних дерев.У природних умовах у цих дерев ніяких збоїв внутрішнього годинника немає. Вдруге квітнуть лише ті, які ростуть у містах, здебільшого вздовж вулиць. На асфальтованих вулицях дерева почувають себе як у горщику, а такі умови для них – стрес», - каже біолог.

Свого часу факт осіннього цвітіння дерев Інформаційному агентству Волинські Новини пояснила й доцент, кандидат біологічних наук кафедри ботаніки Східноєвпропейського національного університету імені Лесі Українки Лариса Коцун.

«Цвітіння дерев восени – не рідкісне для Волині явище, а за останній декілька років його можна назвати навіть типовим. Перш за все, це можна пов’язати із стресовими ситуаціями, а ці ситуації бувають різними. По-перше, великий відсоток дерев, що квітнуть, ростуть біля доріг, де дуже висока концентрація токсичних речовин. Вони й провокують незвичне явище», - коментує ситуацію науковець. Зі слів біолога, найчастіше осіннє цвітіння спостерігають у гіркокаштанів, яблунь, груш та вишень. Є й інші причини – кліматичні фактори. До прикладу, була велика посуха, а потім прийшли рясні дощі. На думку Лариси Коцун, можливою причиною є й аномально тепла осінь, що спостерігається останні роки на території не лише Волинської області, а й усієї України.

Утім, варто зазначити що осіннє цвітіння – дуже шкідливе для дерев. У кращому випадку, гілка, що зацвіла вдруге за рік – відімре, у гіршому – це може бути передвісником загибелі усього деревця.

У статті використані матеріали:

https://uk.wikipedia.org, https://gazeta.ua, https://www.volynnews.com.

Фото та текст - Вікторії Семенюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus