USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Освіта без грошей батьків не обійдеться

15 Квітня 2010 12:45
Новий начальник управління освіти Луцької міської ради Анжела Масиник очолює управління освіти менше місяця. Її на цю посаду призначили після того, як попереднього головного освітянина міста Сергія Калуша звинуватили у хабарництві.
В ефірі інтернет-телебачення «Волинських новин» у розмові з глядачами Анжелі Масиник довелося відповідати на найдражливіші питання, що стосувалися проблем освітянської галузі. Публікуємо окремі фрагменти розмови з гостем.
- Чому найбільше претензій останніми роками до сфер охорони здоров’я та освіти?
- Це бюджетні сфери. І ми б хотіли більшого фінансування, адже його не вистачає. І це не позиція місцевої влади, а держави вцілому. На фонд розвитку, на підтримку матеріально-технічної бази держава достатніх коштів не виділяє.
- Чи можливо у сфері освіти здолати корупцію?
- Я розумію, що ваше запитання пов’язане з останніми подіями, але хочу сказати наступне: людина неосудна, поки вирок не винесе суд. Є таке поняття як презумпція невинності. І, звичайно, коментувати ці події я не буду...
- Так ніхто ж не питався…
- Та все ж я хочу розставити акценти, але й попрошу, щоб таких запитань більше не задавали. По-перше, це хвороба суспільства, а не лише сфери освіти. По-друге, у сфері освіти є недостатність фінансування. По-третє, - є проблема кадрів. На жаль, у кожній системі іноді вони не є такими, як би хотілося.
І останнє: поширюють такі факти ті люди, які потім це й обговорюють. Адже у нашій системі чимало людей, які працюють віддано, позитивно, творчо і конструктивно. Але поодинокі факти чомусь мають резонансний характер і негативно впливають на всю освіту. Такого бути не повинно. Адже хворим є суспільство і вилікувати його мають самі громадяни.
- Як подолати корупцію і побори в навчальних закладах: від прямих хабарів за оцінки у випускних класах і закінчуючи щомісячними внесками в фонд класу, в фонд школи, на ремонт школи.

- На утримання однієї дитини в садочку витрачається понад 7 тисяч гривень на рік. Порахуйте: у садочку 150 чоловік. Без коментарів. Тому ті гроші, я наголошую – добровільно – здають батьки, набагато менші. Про яке утримання садочків батьками можна говорити? В школах і інших навчальних закладах така ж ситуацію. Вона залишатиметься такою до того часу, поки держава на столичному рівні не повернеться обличчям до своїх бюджетної сфери.
- Тобто збори для різних потреб у навчальних закладах нікуди не зникнуть?
- Все залежить від батьків. Є різні батьки. Одні розуміють, що їхній дитині комфортно навчатися в європейських умовах. Адже батьки звертають увагу на яких стільцях сидять діти, за якими партами, на яку дошку вони дивляться. Держава не в змозі забезпечити надсучасними меблями-трансформерами чи сучасними дошками.
Але є батьки, які роблять дорогі подарунки вчителям, а їх ніхто не просить це робити. Чомусь за батьківську ініціативу має розплачуватися управління освіти, а тим паче керівник. Одні батьки - за такі подарунки, інші – проти. Проте потім начальник управління освіти, директор школи чи класний керівник стають заручниками ситуації. Але ви повинні розуміти, що подарунок не є платою за навчання.
- Чи будуть цього року канікули для дітей, що відвідують дитячі садки?
- Така практика позитивно вплинула на бюджетну систему. Ми зекономили на матеріальній платі вчителям, на енергозбереженні. Практика хороша. Але потрібно прислухатися до думки батьків. Цьогоріч така практика буде в мене вперше, але прикладу чимало зусиль, щоб все пройшло гладко.
- Як ви боретеся з тим, що якщо є «блат», то дитину відразу беруть до садочка, а якщо немає, то тільки через чергу? Особисто я свою дитину саме так влаштовувала в садочок через знайомих в управлінні освіти, бо ще б півроку не вийшла б на роботу. Але це несправедливо по відношенню до інших, хто немає ніяких блатів.
- Сарказм я не буду коментувати. В нас на черзі близько 1000 дітей. На жаль, у нас на сьогодні недостатня кількість груп і садочки перевантажені. Але є санітарно-гігієнічні вимоги: санстанція не дозволяє перевантажувати групи. Іноді деякі батьки не водять дітей до садочка. Я рада за людину, яка влаштувала дитину до садочка. Але поки ми не розширимо базу садочків, ситуація не поліпшиться. Тим паче, що частина садочків була продана чи здана в оренду не за нинішнього міського голови, а значно раніше. Але колись це була об’єктивна ситуація, народжуваність падала, садочки простоювали, а за них потрібно було платити комунальні послуги. А те, що ви ходили просили влаштувати дитину до садочка, це питання власної совісті і гідності.

- Коли завершиться здирництво у дитячих садочках? Коли не прийдеш, за щось треба платити, як не за меблі, то за ремонт, то мусиш купити журнал за 5, 50 гривень. Звісно, батьки мають допомагати, але не в таких масштабах. Краще б харчування покращили.
- Про суть цього питання ми говорили, коли говорили про школи. Деякі питання потрібно вирішувати батьківським комітетом. Звичайно, в масштабах держави, яка повинна дбати про своїх громадян, така ситуація не є негативною. Але якщо дивитися на речі з точки зору потреби? Щоб підготувати дитину до школи, щоб вона краще сприймала навколишній світ, методистам потрібні якісь наочні посібники. Якщо це йде на благо дитини, то 5,50 за журнал – це не великі кошти. А гратися тими ляльками, які випущені 20 років тому - не комфортно.
- Чи існує який канал зв’язку із вами чи «гаряча лінія»?
Є години прийому: це понеділок з 8.00 до 13.00 і п’ятниця з 14.00 до 16.00. Я в цей час приймаю громадян. Є сайт управління. А про гарячу лінію ми подумаємо.

- Чи планується якась практика оздоровлення дітей? Приміром, додавання в раціон соків або фруктів, але за кошт батьків? В деяких садочках така практика існувала.
- Так. У самому питанні вже є відповідь. Це можливо за кошт батьків. При нинішньому фінансуванні це, на жаль, не можливо.
- Чи буде переглядатися питання про 12-річну освіту і повернення до 11-річної?
Реально ми працюємо за програмою 12-річної освіти. Ніяких додаткових розпоряджень від міністерства не надходило.
- Ви проти Табачника чи ні?
- Є Табачник як науковець, є Табачник як міністр освіти. Його дії як міністра освіти я ще не оцінила і не проаналізувала, оскільки пройшло надто мало часу.

- Ви – нова людина на посаді начальника управління освіти? Що плануєте робити, які будуть нововведення?
- Я проведу аналогію: не варто запитувати в господині щось на початку приготування борщу. Я маю певні задуми, плани і я чітко, виважено і прислухаючисьо думки людей та спираючись на нормативні документи, буду проводити освітню політику у місті.
- Кажете не вимагаєте подарунків? Знаю не одну маму, яка розповідала, що на батьківських зборах класні керівники наголошують, які саме золоті прикраси їм потрібно придбати на день народження чи 8 березня. Куди можна поскаржитися?

- Треба частіше приходити на батьківські збори і казати усім, що це повна дурниця, - розповідати про асортимент ювелірної крамниці. Повірте, на місцях, в класному колективі можна дійти консенсусу.
- Чи треба виганяти вчителів, які вже пенсійного віку?
- Якщо людина на пенсії віддається сповна своїй роботі, вона творча і віддана, то така людина має працювати стільки, скільки потрібно і законодавство підтримує таку ініціативу. Але є люди з хворобами, яким уже важко викладати, проте через мізерну пенсію вона мусить це робити… Це питання сумління. Людина мусить подумати: «Чи сприймають мене діти, чи цінують мене в колективі?» Окрім того, є атестаційні комісії, вчителі заповнюють анкети, працюють психологи...

- Чимало дискусій відбувається щодо ЗНО…
- Я за зовнішнє незалежне оцінювання. Тому що тут дійсно реально оцінюється праця кожної дитини. Цього року випускники опинилися в жахливій ситуації. Адже навчальний процес був перерваний карантином.
- Батьки скаржаться, що шкільні підручники перевантажені інфомрацією...
- Так, є перевантаженість навчальних програм. Кілька років тому намагалися вирішити цю проблему. Проте її вирішили банальним шляхом: програму просто «спресували», а кількість годин, які відводять на вивчення цього матеріалу не не збільшилася. Через те маємо таке перевантаження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
дідо Показати IP 15 Квітня 2010 19:53
ЧОМУ НЕ ЗАДАЛИ ПИТАННЯ ПРО РЕАЛЬНІ ВІДВІДУВАННЯ ?...ПІДІТЬ У САДОК І ПОБАЧИТЕ,ШО В 8.15 ШЕ НІКОГО НЕМА,А В 18.00 -ВЖЕ НІКОГО НЕМА У ДИТСАДКУ...ДЕ БАТЬКІ ПРАЦЮЮТЬ ?
Людмила Показати IP 16 Квітня 2010 11:25
Забираю свою дитину о 18.00, половина групи ще присутня на той час. Про яке реальне відвідування йде мова?
Ліля Показати IP 20 Травня 2010 13:44
Скажіть невже дітям у 3 класі потрібен магнітофон і ноутбук для перегляду, із слів учителя, на перерві фільмів? А вимагають обов'язково, з ультиматумом про те, що :"Не буде грошей - не одержите книжок на наступний рік" Це нормально? І судячи з інтерв'ю, то немає куди і поскаржитися. А в інших школах діти без цього чудово обходяться і не є гіршими учнями і успішність на висоті.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus