USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Палац Потоцьких пропадає в руках волинського бізнесмена. ФОТО

5 Червня 2013 15:17
У селі Тартаків Сокальського району, що на Львівщині, ще у 2010-ому року віддали у концесію палац - пам'ятку архітектури національного значення. Волинський підприємець обіцяв вивести приміщення з аварійного стану і відкрити відпочинковий комплекс. Проте донині жодних робіт не зроблено, і палац руйнується.

Як йдеться на Львівських новинах, колись на тому місці у Тартакові, де нині знаходиться палац, був замок родини Потоцьких. На його руїнах наприкінці XIX століття за кошти тодішнього власника містечка Збіґнєва Лянцкоронського звели новий палац у стилі французького необароко. Згодом приміщення перейшло до родини Урбанських, а за радянської влади тут діяла школа.

У середині 2000-х років палац понищила пожежа: згорів дах, перекриття між поверхами, місцями обвалилися стіни. Аби не допустити повного знищення пам'ятки, 2010 року її передали в концесію на 49 років підприємцеві з Волині Ігорю Новосаду. Концесійну угоду підписав тодішній губернатор області Микола Кміть. Згідно з умовами, підприємець мав провести відновлювальні роботи, аби вивести приміщення з аварійного стану. А після того у палаці мали б відкрити відпочинковий комплекс.

Проте минуло три роки, а руки в концесіонера до пам'ятки так і не дійшли. Місцеві мешканці розповідають, що бачили підприємця лише раз. Тоді він ходив довкола споруди та розказував про свої грандіозні плани. Після того зник, а в палаці кожен день дощі та вітри руйнують те, що не знищила пожежа.

Не можуть дочекатися пана Новосада і в Сокальській райадміністрації.
«Жодного разу підприємець не з'явився на наради та не пояснив, чому не виконує умов концесії, -- каже Наталія Карташова, голова Сокальської РДА. -- Ми розуміємо, що пам'ятка не має бути у такому стані, тому власними силами, за допомогою місцевої громади наглядаємо за палацом: впорядковуємо територію біля нього, зрізаємо кущі та дерева. Але щоб не допустити руйнування пам'ятки, ми готуємо звернення до Львівської ОДА з проханням розірвати концесійну угоду».

До слова, це буде вже не перше звернення: про те, що пам'ятка потрапила в «недобрі руки», говорили колишнім очільникам області Михайлу Цимбалюку та Михайлу Костюку.

Пані Карташова припустила, що якби концесійну угоду було розірвано, знайшлися б охочі відновити пам'ятку, адже вона має велику цінність, нею цікавляться туристи з України та з-за кордону. Зокрема, до Тартакова приїжджають багато гостей з Польщі, адже палац -частина історії роду Потоцьких.





Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
котигорошко Показати IP 5 Червня 2013 17:46
Так само як цей палац на світлинах виглядає і наша Україна.Одні обіцяли усе розвалити,з чим справились успішно, а потім багацько набудувати та не подужали.Теперішні обіцяють відреставрувати те що не дорозвалили попередники...шкода тієї краси а час невблаганний...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus