USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Патріотизм – це те, чого за гроші не купиш», – бійці батальйону оперативного реагування «Луцьк»

5 Березня 2023 15:09
5 березня виповнюється рік відтоді, як полковника Олександра Тиводара було призначено командиром батальйону оперативного реагування «Луцьк».

За рік діяльності БОР «Луцьк» було зроблено багато. У перший місяць заснування батальйону з метою навчання бійців військових дисциплін створено його структурний підрозділ – навчальний тренувальний центр «Тернове Поле», інструктори якого пройшли навчання за доктринами НАТО.

У лавах батальйону побували десятки тисяч солдатів, які отримали компетенції з різних військових дисциплін і зараз на лінії фронту нищать ворога.
«Попри відсутнє фінансове забезпечення, завдяки підтримці волонтерів, ініціативних волинян та органів місцевої влади вдається забезпечити добровольців батальйону одягом та харчуванням. Тож дякуємо усім, хто допомагає нам вистояти у ці не легкі часи і сприяє нам у нашій візії – підвищення обороноспроможності та захисту нашої території», – зазначає полковник Олександр Тиводар.

Читати ще: На Волині організовано масштабне тренування військового контингенту за участю інструкторів тренувального центру «Тернове Поле»

Нині добровольці БОР «Луцьк» і бійці ЗСУ, ТРО, ДФТГ та інших підрозділів щоденно проходять вишкіл та набувають потрібних у бою навичок під керівництвом інструкторів НТЦ «Тернове Поле» та ветеранів НАТО, які на волонтерських засадах тренують бійців різних військових підрозділів.
До слова, стежити за діяльністю БОР «Луцьк» можна у Facebook та Instagram.

«Патріотизм – це те, чого за жодні гроші не купиш, – переконаний командир 4-ї роти батальйону оперативного реагування «Луцьк» Георгій Остров на позивний Молдован. – Усі наші добровольці чітко знають, для чого вони тут. Вони всі різні за статусом, статками й віком. Багато хто з них може собі дозволити відсидітися за кордоном. Але вони тут. Бо мотивовані. Такі люди служили й будуть служити».
Читати ще: «Найвище звання у військових – доброволець!»: як проходять вишкіл бійці батальйону оперативного реагування «Луцьк»

Георгій і сам став одним із перших, хто вже увечері 24 лютого отримав зброю.

«Увечері з 24 на 25 лютого з побратимом Бородою ми отримали в центрі комплектації перші 20 автоматів, – пригадує Молдован. – Ще БОРу не було. Ми зібралися з побратимами. І вже вранці 25 лютого чекали подальших наказів. Тут почало прибувати просто нереально багато людей. Треба було щось робити, і от виникла ідея сформувати батальйон. Бо кількість людей була безмежна».

Багато хто з тих хлопців, зазначає Георгій Остров, нині воює на передовій.
«Мабуть, я народився, щоб захищати свою землю»

Боєць батальйону на позивний Лютий – успішний бізнесмен. До того ж, чоловікові – 63 роки. Він міг спокійнісінько відсиджуватися десь за кордоном, бо ж дозволяють і статки, і вік. Але пішов у добровольці.

«Я – колишній генеральний директор транспортної компанії. Але знаєте, хочу почати з іншого, – розповідає Лютий свою історію. – У кожної людини є день народження, ми його святкуємо. А є другий день народження, який ми не святкуємо, – це день, коли ти зрозумів, для чого народився. Мені це розуміння прийшло в мої 63 роки. Мабуть, я для того і народився, щоб захищати свою землю».
Лютий зазначає: він безмежно щасливий, що зустрів у батальйоні оперативного реагування «Луцьк» справжніх відданих побратимів – таких, як сам.

«Без зайвої скромності скажу, що я таки патріот. І велике щастя, що в нас є такі інструктори, які нам можуть передати свій бойовий досвід, навчити, щоб ми були готові зустріти ворога на нашій землі», – додає боєць.

«Ніде не буде так добре, як на Батьківщині»

Доброволець на позивний Вождь – багатодітний тато, бізнесмен. Чоловік також мав можливість виїхати із сім’єю за кордон, проте зробив інший вибір.
«Я вам скажу як людина, яка трошки побовталася в бізнесі: нам крім того, як жити у себе на Батьківщині, ніде добре не буде, – переконаний доброволець. – Хай як ви старайтеся, хай що робіть, завжди на чужині ви будете третім сортом. Я не хочу дорікнути всім, хто виїхав. Мало того, я більш ніж впевнений, що більшість тих людей повернеться додому.

Ми не маємо права нікого засуджувати за їхній вибір на певний період часу, але мусимо розуміти, що наша Батьківщина тут, обов’язок у нас як мужчин – бути тут. Звісно, ми переживаємо за свої сім’ї, вони мають бути в безпечному місці, але мужчина мусить бути там, де інші рівні йому по духу, рівні йому по честі, – на захисті своєї землі».

«Ми запрошуємо лучан долучатися до батальйону оперативного реагування «Луцьк», адже що більше волинян матимуть військову підготовку, військові компетенції, то в більшій безпеці ми всі будемо, – додає прессекретар БОР «Луцьк». – Тому що загроза наступу ворога з боку Білорусі нікуди не зникає. Вона є однаковою фактично з першого дня вторгнення Росії в Україну. Тож ми маємо бути готові. Треба сподіватися на гірше, щоб у разі гострої ситуації можна було зреагувати відповідно і дати відсіч ворогу».

Детальніше про роботу тренувального центру «Тернове Поле» можна дізнатися на його сторінках у Facebook та Instagram.

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP 6 Березня 2023 17:55
Вони воюють?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus