USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Найвище звання у військових – доброволець!»: як проходять вишкіл бійці батальйону оперативного реагування «Луцьк»

10 Лютого 2023 15:57
Волинські Новини провели ранок у лавах добровольців та на власні очі побачили, як гартують бійців батальйону оперативного реагування «Луцьк».

«One, two, three… Один! One, two, three… Два!» – спочатку лишень чуємо, а тоді й бачимо – немов кадри з американського фільму: це бійці батальйону оперативного реагування «Луцьк» розминаються перед початком тренувань разом з інструктором – ветераном морської піхоти США, який приїхав на Волинь і як волонтер тренує бійців.

«Із такої розминки у нас зараз починається кожен день. Далі – теоретичні й практичні заняття відповідно до розробленого плану», – пояснює командир 4-ї роти батальйону оперативного реагування «Луцьк» Георгій Остров на позивний Молдован.
Тренує добровольців Лезо – ветеран морської піхоти США.
«Загалом же до тренувального центру «Тернове Поле», який є структурною частиною БОР «Луцьк», приїздили інструктори з багатьох країн НАТО. Наприклад – з Ірландії, США, Фінляндії, Литви. Усі ділилися військовими компетенціями та бойовим досвідом на волонтерських засадах. Наші закордонні партнери проводили для нас навчання з різних армійських дисциплін, відповідно до доктрин різних шкіл. Тому можемо стверджувати, що військові компетенції інструкторів з ТНЦ «Тернове Поле» та добровольців з БОР «Луцьк» високі. Окрім того, в складі батальйону оперативного реагування «Луцьк» є добровольці, які мають бойовий досвід не лише в Україні, а, наприклад, в Афганістані, Іраку. У батальйоні служать навіть легіонери», – розповідає менеджер «Тернового Поля».

А тим часом розминка бійців завершується і добровольці змінюють локацію тренувань, розпочинаючи навчання з інженерної фортифікації.

До слова, нагадуємо, що стежити за тренувальним центром «Тернове Поле» можна у Facebook та Instagram.
«Я вам скажу так: будь-який наш солдат може стати командиром відділення чи взводу, вони всі підготовлені фізично, а найважливіше – морально, – каже Георгій Остров. – Знаєте, яке найвище звання у військових? Доброволець! Це людина, яка добровільно взяла зброю і пішла захищати свою державу. Це не той, хто служить, бо принесли повістку. Наші бійці – справжні патріоти».
До слова, інструктори «Тернового Поля» тренують бійців ЗСУ, ТРО, ДФТГ. А нещодавно провели навчання для працівників ДСНС.

«Навчання з різних військових дисциплін наші інструктори проводять не лише на Волині, а й там, де тривають бойові дії,– провадить Молдован. – Відповідно до статистики, ми відтренували 12,5 тисячі бійців».
«На сьогодні окрім того, що у вільний час активно навчаємось, ми ще й несемо бойові завдання, – додає командир роти. – А вони доволі різні. Маємо навіть під охороною та обороною об’єкт не критичної, а стратегічної інфраструктури. Ось така довіра Генерального штабу до нашого добровольчого формування».

Тим часом бійці відпрацьовують завдання з інженерної фортифікації.

«Далі вже інструктор готує сюрпризи, – усміхається Георгій. – Кожен день має свою тематику. Завтра, наприклад, ми будемо покращувати наші позиції щодо штурму, а далі вже внутрішня робота в будівлі – лекційний і практичний матеріал».

«Якщо рипнуться білоруси, будемо робити з них деруни»

У батальйоні служать люди, різні за віком, статусом і досвідом. Але єднає їх одне – любов до Батьківщини, відповідальність за власні родини і жага Перемоги. Кожен із них знає, заради чого він тут.
«У нас багато і підготовлених хлопців, і тих, які не служили в армії. Ми пройшли за ці 11 місяців вже дуже багато курсів, тренувань. Були і чергування, і бойові виїзди. Були різні інструктори, ми всім їм дуже дякуємо. До нас підтягується чимало молоді, але навіть старші люди, які вже не призовного віку, в нас є. І ніхто не пасе задніх, – каже заступник командира роти на позивний Вовк. – Тобто люди, що прийшли, – вмотивовані, вони хочуть навчитися захищати наше місто, нашу країну. І я думаю, якщо, не дай Боже, рипнуться білоруси, будемо робити з них деруни».

Читати ще: «Війні ще далеко до закінчення». Як батальйон «Луцьк» вчив цивільних вправлятися зі зброєю та керувати дронами. Репортаж

Боєць додає: нині їм пощастило тренуватися з дуже крутим американським інструктором, який пройшов війну і має багато сертифікатів. Він ділиться із добровольцями БОР «Луцьк» знаннями й навичками володіння зброєю, роботи в різних умовах, починаючи копанням окопів та облаштуванням бліндажів і завершуючи тактикою і стратегією.
«Знання і вміння, як кажуть, за плечима не носити. Дай Боже, щоб вони нам не знадобилися. Але якщо треба буде стати на захист Батьківщини – ми будемо готові зустріти ворога», – впевнений Вовк.
Ще один боєць батальйону оперативного реагування «Луцьк» має позивний Директор. Річ у тім, що чоловік справді багато років пропрацював директором однієї з луцьких шкіл. От і дістав таке псевдо.

На запитання, чому пішов у добровольці, має просту відповідь: «Тут живе моя сім’я, родина, друзі. Тут багато людей, яких я знаю і поважаю. Луцьк люблю, бо це моє рідне місто. І якщо доведеться захищати, то крім нас, мабуть, наразі більш готових бійців немає. Не те, що хвалю наш підрозділ, але скажу чесно: майже все, що мали отримати як молоді бійці в армії, ми отримали тут, і вже навіть більше. Але меж для вдосконалення нема, нас вчать зараз іноземні інструктори, аби ми опанували методики країн Європи, НАТО, Америки, щоб навіть духовно, морально, психічно, по-бойовому і фізично переважали армію росіян, які на нас напали. Якщо будемо переважати, буде міцний дух плюс знання, тактика, ми їх виженемо».

Стежити за діяльністю БОР «Луцьк» можна у Facebook та Instagram.

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus