USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

«Пацієнт на ногах у перший день після заміни суглоба». Усе про ендопротезування у волинському центрі ортопедії та травматології

29 Квітня 2024 12:17
Чому сьогодні заміна суглоба – шаблонна операція? Скільки вартують імпланти? Чому хвороби суглобів молодшають? На які болі варто звертати увагу? Чому не потрібно відтягувати візит до лікаря й займатися самолікуванням? Як відбувається ендопротезування? І як швидко прооперований пацієнт може повертатися до звичного життя?

Про це журналісти Інформаційного агентства Волинські Новини розпитали у завідувача відділенням, ортопеда-травматолога, артролога Олега Каліщука та ортопеда-травматолога, артролога Юрія Шендерюка.

Лікарі з понад двадцятилітнім стажем у лікуванні захворювань і пошкоджень опорно-рухового апарату працюють у Центрі ортопедії, травматології і артроскопії, що діє при Волинській обласній клінічній лікарні.

Професіонали центру надають допомогу в галузі ортопедії, травматології, артроскопії, малоінвазивної хірургії опорно-рухового апарату та реабілітації.

Що таке ендопротезування суглоба?

Це хірургічна операція, при якій пошкоджений або зруйнований суглоб замінюють на штучний. Імплант повністю повторює анатомічну форму суглоба, його структуру. Він перебирає на себе навантаження та рухові функції.

Чи всі суглоби можна замінити?

Теоретично можна виконати ендопротезування будь-якого суглоба. Практично доцільна заміна великих суглобів. Це кульшовий, колінний, плечовий, ліктьовий, гомілково-ступневий суглоби. Найпоширеніші в нашому центрі заміни кульшового, колінного та плечового суглобів.
Завідувач відділенням, ортопед-травматолог, артролог Олег Каліщук

Які пацієнти потребують ендопротезування?

Як правило, це люди поважного віку, які страждають остеоартрозом кульшового суглоба чи інших суглобів. Однак до нас звертаються не тільки старші люди. Останнім часом спостерігаємо, що артроз кульшових суглобів помолодшав. Дедалі частіше артроз діагностуємо пацієнтам віком 30-40 років, здебільшого чоловікам, які перехворіли коронавірусом у тяжкій формі, тобто були госпіталізовані з COVID-19, дихали через апарат ШВЛ.

Ще ендопротезування вимагають молоді люди із вродженою дисплазією кульшового суглоба, хворобою Пертеса, асептичними некрозами тощо. Наприклад, пацієнтам, яким хворобу Пертеса було діагностовано в ранньому віці, у 30 років уже мають диспластичні коксартрози й потребують ендопротезування.

Маємо і планових пацієнтів, і таких, які надходять ургентно, зокрема це військові, наші герої. Багато воїнів потребують ендопротезування. Тому з моменту широкомасштабного вторгнення ми працюємо 24/7, фактично без вихідних.
Ортопед-травматолог, артролог Юрій Шендерюк

Скільки років вашому наймолодшому пацієнту?

Наймолодшій пацієнтці на момент операції був 21 рік. Три роки тому їй проводили ендопротезування у зв’язку з двобічним диспластичним коксартрозом. Було виконано одночасну заміну двох кульшових суглобів. Пацієнтці було імплантовано спеціальні ендопротези з короткими ніжками, керамічними голівками та чашками.

Варто наголосити, що війна, звісно, внесла свої корективи. Нещодавно ми оперували 21-річного військовослужбовця. Він мав повністю зруйновану голівку стегнової кістки внаслідок вогнепального поранення. Після багатоетапних проміжних оперативних втручань йому було зроблено ендопротезування.
Ваші пацієнти – люди з усієї країни. Як отримати направлення до центру?

Сьогодні система охорони здоров’я побудована так, що пацієнт може звертатися з направленням від сімейного лікаря будь-куди. Тому наші пацієнти – не тільки з Луцька чи Волинської області загалом, а й із Рівненської, Львівської, Тернопільської, Вінницької, Одеської, Київської та інших. Про нас знають і до нас їдуть.

Багато пацієнтів приїжджають із-за кордону, отримують тут медичну допомогу й повертаються. Інколи за кордоном на прийом до вузьких спеціалістів доводиться очікувати навіть півтора року. Наразі в Україні доступніша та гнучкіша система охорони здоров’я. До того ж українська медицина – на високому рівні. Без зайвої скромності можемо впевнено заявити, що наш центр нічим не поступається більшості світових клінік. Ми можемо сміливо з ними конкурувати. Наші лікарі стажувалися в найкращих медзакладах за кордоном, деякі професіонали приїжджають до нас, ми маємо доступ до новітніх досліджень та актуальної інформації, тобто ми інтегровані в світову медицину.
Є черга на ендопротезування в Центрі ортопедії, травматології і артроскопії?

Так, із дня на день на будь-яку операцію потрапити не можна. Щоб потрапити на планове ендопротезування, потрібно зачекати приблизно півтора місяця. Однак черга корегована. Наприклад, пацієнт, що вже запланований на ендопротезування, може захворіти чи змінити плани, попросити перенести операцію у зв’язку із сімейними обставинами.

Загалом кількість пацієнтів, які потребують ендопротезування, збільшується? Скільки подібних операцій проводять фахівці центру щомісяця?

Кількість людей, які потребують ендопротезування, в принципі не змінюється. Можливо, раніше люди не так часто зверталися по допомогу через необізнаність. Раніше на такі операції лікарі затрачали дві-чотири години. Зараз у середньому операція триває 30 хвилин. До того ж процес реабілітації простіший. Тому, звісно, більше людей наважуються на ендопротезування.

У нашому центрі ми виконуємо від 100 до 150 усіх операцій на місяць, приблизно від п’яти до 15 на день. Половина з них – ендопротезування. Звичайно, все залежить від складності та об’ємності операції. Одна операція може тривати 15 хвилин, а інша – шість-вісім годин.
Тобто операція може тривати навіть 15 хвилин?

Основний етап – так. Буває, що підготовка до оперативного втручання займає набагато більше часу, ніж сама операція. Це високотехнологічна операція, малоінвазивна, але це не означає, що вона проста. Операція вимагає певної підготовки, наявності необхідного обладнання, інструментарію, бригади спеціалістів. Якщо відраховувати час, наприклад, від моменту введення наркозу та розрізу тканини до закінчення зшивання, то операція може зайняти всього 15 хвилин. Натомість увесь передопераційний і післяопераційний процес може тривати набагато довше.

На які симптоми варто звертати увагу людям?

Із травмами зрозуміло: отримали травму, не можете піднятися, звестися на ногу, маєте порушення функції – звертаєтеся до лікаря. Також при ортопедичній патології сімейний лікар відразу скеровує пацієнта до травматолога.

Своєю чергою людині потрібно зважати на біль у суглобах, набряк, біль, який посилюється при навантаженні, при збільшенні амплітуди руху. Якщо людина має болі в суглобах чи кістках у стані спокою, то з імовірністю 95% необхідне оперативне втручання.
Чи існують якісь фактори ризику, які пришвидшують розвиток захворювань суглобів?

Найважче оперуються хворі з надмірною вагою. Тобто надлишкова ваша – один із таких факторів. Загалом причин розвитку хвороб суглобів багато. Серед того, що людина може скоригувати самостійно, – це дотримання режиму відпочинку та праці, здоровий спосіб життя, боротьба з надмірною вагою або її профілактика.

Хочемо наголосити: не потрібно займатися самолікуванням. Із цим – біда. Інколи люди приходять із такими суглобами, що дивуєшся: як до такого стану можна себе довести? Тобто люди відтягують візит до лікаря, займаються самолікуванням, замовляють «чудотаблетки» з інтернету, звертаються до псевдоцілителів і як результат – приходять у медзаклад із такими деформаціями, що вже край. На щастя, кількість таких пацієнтів із уже запущеними формами зменшується.

Відзначимо, що більшість людей після операції встають зі словами: «Чому я раніше цього не зробив? Потрібно було зробити це давно, а не терпіти, страждати».

Будь-яке фізичне відхилення від норми в організмі, а руйнування суглобів, кісток – це порушення конгруентності, на жаль, без оперативного втручання виправити не можна. Наприклад, карієс же не можна вилікувати таблеткою. Так само й у травматології та ортопедії.
Чому не варто зволікати зі зверненням до спеціаліста?

Візьмемо як приклад колінний суглоб, який руйнується і починає деформуватися. А якщо суглоб деформується, то, відповідно, осі навантаження змінюються. Процес ускладнення розвивається в геометричній прогресії. Якщо людина захворіла й не звертається до лікаря, то через рік її стан погіршується вдвічі, а ще через рік – у шість разів. Чому так? Бо людина навантажує себе так само, а функціональний стан і міцність поверхні знижуються. На ранньому етапі ендопротезування ми можемо обійтися класичним імплантом. А у задавненому, запущеному випадку потребуємо ендопротеза, який виготовляється індивідуально залежно від типу деформації. Тому вартість такого імпланта буде значно вищою, ніж класичного.

Нині ендопротезування – шаблонна операція. Працювати над класичним випадком набагато швидше та простіше, а ускладнень – мінімум.
Де центр закуповує ендопротези? Яка їх вартість?

У середньому вартість імпланта – від 60 тисяч гривень. Це ендопротези, вироблені в Італії, Швейцарії, Німеччині, Франції, США та інших західних країнах. Ендопротези в нашому центрі підбираємо під пацієнта, насамперед звертаємо увагу на той імплант, який йому підходить найкраще. Усі люди різні, з різними кутами шийки стегна, з різними формами стегнової кістки, з різними постановками стегон, із різними товщинами каналів і кісток. До того ж, рекомендований вид ендопротеза залежить від типу захворювання. Наприклад, при диспластичному коксартрозі потрібен імплант зі спеціальними чашками, які міцно тримаються за кульшовий суглоб.

Безкоштовно ендопротези гарантовані пацієнтам із вразливих категорій. Для них імпланти централізовано закуповує держава. Сімейні лікарі поінформовані про таку можливість для пацієнтів у безвиході. Тобто такий метод лікування, як ендопротезування, доступний для усіх.

Із ендопротезами зрозуміло. А перебування в лікарні, операція, реабілітація безоплатні для пацієнта?

Усі витрати цілком покриває НСЗУ. Єдина умова – наявність направлення від сімейного лікаря, з яким укладена декларація. Якщо людина зі своєю патологією має направлення від сімейного лікаря, їй гарантовані безоплатне перебування в медичному закладі, безоплатні ліки, безкоштовне обстеження, безкоштовні консультації суміжних спеціалістів. В обласній лікарні, при якій працює наш центр, маємо можливість зробити всі необхідні обстеження, зокрема КТ, МРТ. Ще один великий плюс: судинні хірурги, нейрохірурги, кардіохірурги, пульмонологи та інші вузькі спеціалісти – всі поруч.

Ми мали пацієнтів-переселенців із Миколаївської, Херсонської, Донецької, Луганської областей. Усі були прооперовані безкоштовно. Також для військовослужбовців у нашій лікарні – все безкоштовно.
Як відбувається сама операція?

Передусім пацієнт має бути повністю обстежений. Якщо за результатами обстеження ми не бачимо протипоказань до оперативного лікування, то наступного дня відразу оперуємо.

Пацієна привозять в операційну, його готують, укладають на операційний стіл, обробляють та обстеляють операційне поле. Оперуючий лікар проводить розріз м’яких тканин, виявляє пошкоджену ділянку та висікає її (у випадку ендопротезування кульшового суглоба це хрящ кульшової западини і голівка стегнової кістки). Проводиться обробка кісток і підготовка до імплантації. Спочатку імплантується тазовий компонент, потім – стегновий. Вкладається полімерний чи керамічний вкладиш, монтується металічна чи керамічна голівка, яка справляється у вкладиш. Після цього операційна рана ушивається. Ця операція відшліфована в нашому центрі до найвищого рівня.

З операційного стола пацієнта вкладають відразу на ліжко, на якому він їде спочатку в палату раннього післяопераційного нагляду, через дві години – у свою, де залишається до виписки. Тобто немає зайвих рухів і переміщень пацієтна, типу ліжко – каталка – операційний стіл – каталка – ліжко. Ліжко пацієнта мобільне.
Першого дня після операції під контролем лікаря пацієнт піднімається на ноги та робить два-три кроки. Тобто пацієнт на ногах відразу в перший день після операції. Два-три дні пацієнт вчиться безпечно пересуватися. Ним опікується реабілітолог, який пояснює, що і як робити.

Прооперовані в нашому центрі пацієнти не мають особливих застережень, адже під час ендопротезування повністю відновлюємо будову та функції суглоба. Тобто не говоримо пацієнтам: не можна поворохнути пальцем на нозі, не можна згинати коліно, не можна повернутися в ліжку. Звичайно, є застереження щодо неприродніх рухів, але в цілому людина повертається до комфортного життя і нормального функціонування відразу.

Операція – під загальною анестезією?

Анестезія для ендопротезування застосовується двох типів. Здебільшого це спинно-мозкова анестезія. Однак якщо пацієнт має якісь протипоказання, то йому роблять внутрішньовенну анестезію. Загалом усе вирішуємо спільно з пацієнтом ще на етапі передопераційного планування.
Скільки часу триває процес реабілітації?

Три-чотири доби після операції пацієнт перебуває в лікарні. Ми відпускаємо пацієнта з сухою післяопераційною раною, без підвищеної температури тіла та готовим до самообслуговування, наприклад, щоб він міг самостійно з допоміжними засобами дійти до туалету, міг вставати та сідати.

Займатися активною реабілітацією при незагоєній рані (а це 12-14 днів) не потрібно. Щоб загоїлася рана та відбулося врощення ендопротезу в кістку, має пройти певний час. Узагалі від операції до моменту, коли людина може повертатися до звичного життя, в середньому проходить від півтора місяця до двох з половиною.

Чи можуть люди зі штучними суглобами вести активне життя, тренуватися?

Передусім операція з ендопротезування спрямована на те, щоб людина не відчувала болю в стані спокої, при русі, при помірному фізичному навантаженні. Потрібно усвідомлювати, що ендопротез – це не природній здоровий суглоб. Якщо ендопротезування пов’язане з артрозом, а не травмою, то людина приходить до медзакладу на своїх ногах – із милицею чи просто накульгуючи. Коли ендопротез імплантовано, людина більше не відчуває болю та може ходити спокійно. І буде робити те, що й раніше. Тільки якщо пацієнт тяжко фізично працював, навантажував свої суглоби, то, можливо, варто задуматися: чи це не стало причиною розвитку хвороби суглоба?
Буває, що до нас звертаються пацієнти, яких ми оперували два місяці тому: «Подивіться, бо в мене трохи коліно набрякло… Я 20 соток картоплі посадив». Людям варто усвідомлювати, що нині жодна заміна природнього суглоба на штучний не є панацеєю до тотального вирішення проблеми, однак максимально наблизити життя пацієнта до звичного, комфортного рівня вдається.

Чи зношуються імпланти? Їх потрібно замінювати через деякий час?

У середньому ендопротез служить від 20 років. Зношується не весь імплант, а певні його компоненти, які піддаються механічному впливу, наприклад, вкладиш або голівка. Ревізійне ендопротезування – заміну зношених компонентів протезу – також виконуємо в нашому центрі.

Окрім ендопротезування, які втручання проводять лікарі центру ортопедії, травматології і артроскопії?

Хочемо наголосити, що всі лікарі нашого центру постійно проходять навчання, відшліфовують науковий підхід до певної патології та хірургічну техніку. Маємо гарне сприяння адміністрації Волинської обласної клінічної лікарні й отримуємо все необхідне для роботи чи проведення операцій. У нашому центрі можемо зробити будь-яку базову операцію. Маємо сили та засоби для цього. До базових операцій належать ендопротезування, зокрема ендопротезування з дефектом кісткової тканини, лікування складних переломів, наприклад, внутрішньосуглобових переломів, переломів тазу, артроскопія. Проводимо лікування патологічних переломів при раковому ураженні кісток шляхом остеосинтезу і з висіченням ураженої метастазами частини кістки.

***

Записатися на консультацію до ортопедів-травматологів Волинського обласного центру ортопедії, травматології та артроскопії можна за телефоном: 066875 88 58 (Viber, Telegram).

Детальна інформація про послуги – на сайті центру.

Адреса: Луцьк, проспект Президента Грушевського, 21, п’ятий поверх.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus