USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Як на Волині перевантажені фури оминають ваговий контроль

10 Серпня 2016 19:01
Для того, аби не сплачувати штраф за рух дорогою з перевищеним лімітом вантажу, водії хитрують та перед мобільним зважувальним пунктом звертають на ближні села, аби виїхати вже у Луцьку і оминути пост у селі Гірка Полонка.

Від початку літа рух автотранспорту загальною масою понад 24 тонни з навантаженням 7 і більше тонн на вісь за температури повітря +28ºС і вище заборонили усіма українськими автомобільними дорогами державного значення. Заборона діятиме протягом усього літнього періоду в денну пору доби з 11:00 до 23:00.

Такі заходи необхідні для як безпеки водіїв, так і для збереження українських доріг. Адже саме висока температура та велика вага вантажу призводить до найбільших руйнувань асфальтобетонних покриттів: на дорогах утворюється колійність, напливи, зсуви та інші деформації. Згідно інформації Укравтодору, загальний обсяг збитків, що завдають недобросовісні перевізники, щорічно сягає близько 2,5-3 мільярдів гривень.

А 21 жовтня 2015 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 869, якою заборонив рух автомобільними дорогами загального користування державного значення вантажівкам загальною вагою понад 40 тонн, а на дорогах місцевого значення – великоваговикам з навантаженням на вісь понад 7 або фактичною масою понад 24 тонн.

Для того, аби покарати водіїв, які нищать дороги між селами великоваговим транспортом, представники Укртрансбезпеки, Служби доріг Волині та Автомайдану України організували спільний з правоохоронцями рейд навколишніми від Гіркої Полонки селами, куди найчастіше звертають вантажівки, аби уникнути зважування.

Один з найпопулярніших напрямків – дорога на село Городище-2. Вже при в’їзді у населений пункт видно втрамбовані сліди від фур, а також ями.
Між Городищем та селом Мартинівка правоохоронці помічають першого «клієнта». Чоловік перевозить вантажі для фірми TRADEX з Рівного. Відповідно до товаро-транспортної накладної, загальна вага вантажу становить близько 49 тонн при 40 дозволених.
Водій фури
Водій фури
Автомобіль настільки важкий, що після 15 хвилин простою на асфальті він залишає по собі глибокі сліди.
Тим часом учасники рейду роблять коло тутешніми селами та повертаються на ваговий комплекс. Тут правоохоронці разом з профільними відомствами зупиняють завантажені фури та зважують їх. Для цього використовують мобільний комплекс, який дозволяє рахувати вагу в динамічному режимі.
Для цього вантажівці досить лише раз проїхати визначеним місцем і вже через декілька секунд принтер видрукує чек з показниками загальної ваги навантаження на кожну вісь.
В травні 2016 року такий комплекс коштував 500 тисяч гривень. Кажуть, що є й дешевші аналоги, проте цей – англійський, а за 200 тисяч можна придбати лише китайський, який менш точний.

«Перегрузу» не возимо!», – каже водій однієї з фур після зважування. Його показники в нормі, тому його відпускають.
Тим часом зупиняють ще одну фуру фірми-порушника TRADEX, проте ця машина йде пустою. Лише згодом до ваг під’їжджає і фура, яку зловили за Городищем. Виявляється, що начальник водія категорично заборонив тому їхати на зважування. Проте, водій все ж вирішив виконати наказ правоохоронців. Ваги підтвердили показники товаро-транспортної накладної. Відтак, на перевізника накладуть штраф у розмірі 95 євро.

До слова, розмір штрафу залежить від тоннажу та кількості кілометрів, яку проїхала фура (визначають його за товаро-транспортною накладною). Стягують його в євро – кажуть, так зручніше для іноземних перевізників.

Підозріло зупиняться перед поворотом на Лаврів вантажівка з піском. Як тільки повертає на село (через нього, до слова, можна прокласти маршрут до Луцька в обхід посту), автомобіль зупиняють активісти та співробітники Укртрансбезпеки.
Чоловік каже, що везе 16 кубів піску. Відповідно до загальноприйнятих норм ваги піску в суху погоду, такий тоннаж не є порушенням. Проте, невідомо, чи дійсно піску засипали саме стільки, скільки вказано на рукописній накладній.
Адже в кузові вантажу – «з гіркою». Водію пропонують проїхати на зважування, проте той відмовляється, буцімто йому шеф заборонив туди їхати.
Через відсутність формальних підстав змушувати його їхати на ваги, чоловіка відпускають.

Під час інспекції селами місцеві мешканці зізнаються, що як тільки з’являється пост з вагами, то через їх вулиці починають курсувати перевантажені фури. Кажуть, що об’їжджають регулярно, а як тільки пост приберуть – повертаються на трасу.

Результат таких «вояжів» видний неозброєним оком – на щойно відремонтованій за півмільярда гривень трасі Луцьк–Львів вже видно колії від вантажівок. Тому якщо не зупинити курсування перевантажених фур, то, зі слів дорожників, полотно вже зовсім скоро стане непридатним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 28
5355 Показати IP 10 Серпня 2016 19:29
Цікавo чи зможуть ці сміливці поставити свою вагу на вул. Мамсурова в Луцьку, в с. Звиняче, Дерно, Синкевичівка, Луків?? Там регулярно курсують зерновозики з відомої фірми. Але вони мабудь їздять без перегрузів)) Вілія в законі;)
бандеровець до 5355 Показати IP 11 Серпня 2016 07:33
а що герой тобі Дудка дуже насолив?) і номер 5535....
DS до 5355 Показати IP 11 Серпня 2016 20:28
Для темних-Вілія їздит без перевантаження. Так Вілія рулить.
Перевізник до DS Показати IP 12 Серпня 2016 15:13
А ті, що тут пишуть, не особо орієнтуються, що на вілії заборонено перегружати машини самим власником. Просто жаба давить і пишуть. І дай когось брудом облити, бо без того жити ж не може, лежачи на продавленому дивані й жаліючись, що йому ніхто просто так нічого не дає, а працювати не хочеться. Так, їздити без перегрузів не так прибутково, але ж вілія їздить!
5356 до 5355 Показати IP 12 Серпня 2016 14:54
А в Звиняче дорога хіба не через існуючий пост в гіркополонці, чи фури тих, що "в законі" літати вміють?
Журналіст до 5355 Показати IP 12 Серпня 2016 14:59
А ти на перегрузі ті машини зловив, чи просто по жизні ОБІЖЕННИЙ? Я знаю, де тобі будуть "раді". Проконсультувати?
Анонім до 5355 Показати IP 12 Серпня 2016 15:30
Фірма тим і відома, що не перегружає. І всі вантажівки вказують на приналежність до одного власника. А для незнаючих - перевантажити їхні машини зерном, яке вони власне і возять - просто нереально, бо ж борта причепів не дають возити більше, хіба засівати тим перегрузом асфальт?
12345 Показати IP 10 Серпня 2016 20:41
В таку спеку потрібно взагалі заборонити рух вантажівок в світлий час доби.
Анонім Показати IP 10 Серпня 2016 22:05
Штрафи в Эвро, ціни Європейські, тарифи також. А зарплату європейську забули платити, скоти а не влада.
Лучанин до Анонім Показати IP 10 Серпня 2016 23:25
А дороги всі хочуть європейські !!! Не треба порушувати - не буде штрафу !!! Я б взагалі зробив би ЗАКОН , де машини , власники яких свідомо "роблять перевантаж" для того щоб побільше заробити грошей з одного рейсу, державою конфісковувалися і продавалися через відкритий аукціон, а гроші ішли б на ремонт доріг. Пару таких випадків _ і всі автовласники були б законослухняні !!!
ХХХ Показати IP 10 Серпня 2016 22:07
За таке потрібно не штрафувати, а конфісковувати автомобілі з вантажем, а водіїв позбавляти права керування мінімум на 5 років, от тоді вони будуть думати чи їхати з "перегрузом" чи ні. А то такими темпами в нас скоро взагалі доріг не буде!!!!!!!!!!
11111 Показати IP 10 Серпня 2016 22:44
З рафаловкі щебінь а за колок пісок як возили так і возять а в Тростянці віса ставлять то вони не об'їзджають а якось перелітають бо як возили так і возять
Ти думаєш до 11111 Показати IP 11 Серпня 2016 09:59
Про що пишеш, при чому тут забирати водійські права, коли людина яка за кермом найманий працівник і як "бос" скаже так він і робить...
Фелікс Показати IP 10 Серпня 2016 23:52
Нехай будують нормальні дороги а не кладуть на стару основу неякісний асфальт! І чомусь на куску дороги між цуманським перехрестям і клеванню де робили турки дорогу навіть сліду немає відфур а на тих ділянках де луцькавтодор робив ще в експлуатацію не здали вже колії є! Може відкати завеликі....
лучанка до фелікс до Фелікс Показати IP 11 Серпня 2016 09:30
Дорога ,яку" робили турки",була підготовлена 25 років тому. Був зроблений насип, була навезена і розрівняна щебенева основа. залишалось покласти асфальт. Тож на підготовлену основу легко доробити якісне покриття, а грошики взяти,як за всі роботи і сказати:ми зробили якісну дорогу.
луцьк Показати IP 11 Серпня 2016 00:10
а що мона зробить однією вагою тільки показуху поставте такі ваги через 5 кілометрів і побачите результат і тоді буде лад а так заре показуха зо щось робиться
Шофер Грузової Показати IP 11 Серпня 2016 06:57
А пісок, щебінь людям вночі возити і віконце тихенько стукати?
людина до Шофер Грузової Показати IP 11 Серпня 2016 08:53
возити вдень. просто не перегружати
Водій фури Показати IP 11 Серпня 2016 09:07
Дудка спекулянт, йому все можна.
Професор до Водій фури Показати IP 12 Серпня 2016 15:05
Комент, як у воду п... Ти сам водій, почни із себе, а на когось стрілки переводити - як мінімум низько. Ти заяву напиши, стань з дорожнім контролем - допоможи, а не тут слюною бризкаєш. Якщо хоч одну добру справу зробиш, то може ти й до людей краще ставитись почнеш і тобі полегшає, не таким ущербним себе будеш відчувати, порівняно з іншими!
DAF Показати IP 11 Серпня 2016 10:04
Дудкині машини найбільше знищили дороги за 2014-15роки.Возили 40-50тон.Він зробив для перевізників такі тарифи,що якщо возити 20-25тон , то нічого не заробиш, але ж його ніхто не чіпає.
КАМАЗ до DAF Показати IP 12 Серпня 2016 15:08
Ага, а ще римляни Трою зруйнували, а Горбачов СРСР.
городищанин Показати IP 11 Серпня 2016 11:09
не Марянівка,а Мартинівка.
Пропозиція Показати IP 11 Серпня 2016 17:34
Все набагато простіше. Щтрафувати разом з перевізником треба того вантажовідправника, який грузить по 30 т. і більшим штрафом разів в п'ять. А то все на перевізників. А куди їм діватись? Сьогодні не везеш ти завтра інший їде. А так відпускають вантаж з нормою і порядок.
37-ма карта Показати IP 13 Серпня 2016 14:08
Про основний потік перегрузів з Рафаловки через вул. Ківерцівську, з Радошина через вул. Ковельську мабудь знають 30-40% лучан. І перевезеннями займається Спецтех з Милуш, штунди з Гірко Полонки ( доречі їхня база за кілька сотень метрів до вагової:), той же Почтарук відомий автодорівець. Їхні оголошення про доставку піску-щебеню 30-40 тон можна знайти в рекламах міста. Але контролюючим органам це мабудь не відомо. І здійснити архівну перевірку на тих же вагових при заїзді на фірму, ну це з розділу фантастики. Простіше за парковку протокольчик-другий черканути, дтп оформити, постояти на зупинці напроти Там-Таму, поганяти маршрутчиків, просто по місту поморгати мигалками-мовляв ми тут, ми на місці. А міцні горішки не кожному по зубам. А жаль!
Петрович Л. Показати IP 13 Серпня 2016 18:55
Одразу обізвалося кілька псів, які чемно служать Господарю))) Не дарма пост набрав кілька десятків лайків. Напевно люди теж бачать. Як покійний Кузьма казав: "Не бійтеся говорити правду". В тім і різниця між нами і вами, пси-прислужники, тимчасові служаки. Чи 26-30,тон вантажу +17 тон тара вантажівки це не перегруз? Це зараз, бо почали і рами тріщати і великі витрати на ремонти та розхідники. А в попередні роки? 35-50 тон лише вантажу!!! Логотипи фірм перевізників на лобовому склі чи логонаклейки-це для реклами?-Ні, це проплачені авто, які "в законі". Поліція-читайте, та дійте, всю ін-фу вам тут надають.
Петровичу до Петрович Л. Показати IP 15 Серпня 2016 13:05
"Хороша" позиція - "Я все знаю, усі пси й пі...си, а Я дартаньян". Всі сліпі, а от петрович усе про всіх знає і мовчати не буде. У кожного є такий сусіда, який ненавидить усіх, хто краще нього живе і готовий вцепитись за будь що. Ти заяву напиши, з самообороною на дорозі стань, злови, а тоді пиши. А возбуждати тут сторінки видання своїм брудом не треба. Лиши його собі, з ним і живи.
Володимир Показати IP 17 Серпня 2016 22:15
А може то асфальт поганий. Конституція гарантує свободу пересування. Куди треба туди іїде.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus