USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинянин, який народився у концтаборі: «Пережили нацизм - переживемо і це»

8 Квітня 2015 13:18
Волиняни, зокрема і ті, які пізнали на собі нацистський батіг, вшанували закатованих й замучених системою.

Із нагоди Міжнародного дня звільнення в’язнів нацистських концтаборів у Луцьку на Меморіальному комплексі «Вічна Слава» відбулася панахида за загиблими та покладання квітів до стели «Жертвам нацизму».

Аби вшанувати пам’ять полеглих, приїхав з Горохова Новосад Микола Якимович, який народився у концтаборі, йому нині - 73 роки.

«Дай Бог, щоб ви такого не побачили, що довелося моїм батькам пережити. Мою маму і батька примусово забрали із села та завезли в місто Фінстервальде. Вони до трьох років працювали на німецькому військовому заводі, поки не почався наступ радянських військ. Пригадую, як мама розповідала, що працювати було дуже важко, годували погано. Уявіть, вона важила 32 кілограми.

Втім, ми пережили нацизм, переживемо і те, що відбувається зараз. Зло відступить з України», - розповідає для Інформаційного агентства Волинські Новини Микола Якимович.
На захід прийшли представники міської й обласної влади. Звертаючись до присутніх, губернатор попросив берегти пам’ять про минулі часи лихоліття.

«Величезне горе приніс нацизм в усьому світі. Це був нелегкий час, коли кожен на собі відчув, що таке зневага до людських цінностей, хто відчув весь батіг нацизму. У цей день ми ще раз схиляємо голови за тими, хто боровся за нашу волю. Сьогодні нам треба передавати пам’ять проти тих людей, які пройшли пекло поневірянь та знущань, аби це ніколи не забули й робили усе, щоб подібні сторінки історії не повторювалися», - наголосив голова волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик.
Репресована волинянка Маргарита Марфенюк

порядкувала усім, хто не лишився осторонь сьогоднішнього дійства.
«Дякую усім, хто прийшов сьогодні віддати шану загиблим, що ви не знехтували панахидою за людьми. Пам’ять ми повинні берегти й надалі, щоб знати про свою історичну ідентичність й тих, хто приносить нам горе», - закликала волинянка.

Після виступів усі присутні вшанували загиблих хвилиною мовчання й поклали квіти до пам’ятних знаків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
а хто в концтаборі Показати IP 8 Квітня 2015 13:52
лікував німці чи волонтери
Анонім Показати IP 8 Квітня 2015 16:07
Дуже добре сказано: і нацизм, і "це", що зараз в Україні, треба "пережити"! Тобто, нацизм="це", "це"=нацизм.
Анонім до Анонім Показати IP 8 Квітня 2015 18:33
під "це" вочевидь мається на увазі путінський фашизм
Анонім до Анонім Показати IP 8 Квітня 2015 20:06
в Україні-путінський фашизм?
Анонім до Анонім Показати IP 8 Квітня 2015 20:29
а що ж на сході, як не путінський фашизм ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus