USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Під Радою вимагають створення слідчої комісії у справі «вагнерівців»

14 Вересня 2020 13:28
Під будівлею Верховної Ради України відбувається акція Руху опору капітуляції з вимогою створити тимчасову слідчу комісію парламенту для розслідування справи «вагнерівців».

Як передає Укрінформ, в акції беруть участь кілька сотень осіб.

Основна вимога акції – створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради щодо розслідування фактів здачі національних інтересів та державної зради в діях посадових осіб у справі «вагнерівців». Разом з цим від керівництва парламенту вимагають провести закрите засідання ВР, на якому заслухати Президента України Володимира Зеленського у справі «вагнерівців».

Крім цього народних депутатів закликають заслухати звіт міністра оборони та міністра закордонних справ, представників Тристоронньої контактної групи, Голови СБУ та командування ЗСУ щодо ситуації з «так званим «перемир’ям» та «спільним з представниками «ДНР» інспектуванням позицій ЗСУ».

Також учасники акції вимагають створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради щодо фактів фальсифікації справи Шеремета загалом і експертиз у ній та розглянути проєкт постанови ВР «Про звернення до Президента України щодо внесення до Верховної Ради України проєкту закону про ліквідацію Окружного адміністративного суду м. Києва».

Організатори акції зазначають, що вимагають від фракцій парламенту на погоджувальній раді внести згадані питання до розгляду в найближчі терміни. Вони також наголошують, що Верховна Рада зараз має всі шанси призупинити деструктивні процеси в державі, і учасники акції мають намір «пояснити це кожному депутату, з усіх фракцій».

Під будівлею парламенту чергує Національна поліція України.

Як повідомлялося, 18 серпня журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, повідомив, що ситуація із затриманням в Білорусі найманців ПВК «Вагнера», ​​нібито, була спецоперацією українських спецслужб із затримання бойовиків, які воювали на Донеччині, і ця спецоперація, нібито, провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП Андрій Єрмак заявив, що вважає цю публікацію спланованою дезінформаційною кампанією.

18 серпня Кирило Буданов, керівник Головного управління розвідки Міноборони, заявив, що російська сторона завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ до затримання 33 «вагнерівців».

Водночас 4 вересня в коментарі Укрінформу віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що створення Тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді щодо справи «вагнерівців» дозволить довести, що обвинувачення на адресу вищих посадових осіб України в зриві спецоперації і затриманні бойовиків не знайшли свого підтвердження.

3 вересня в ефірі ток-шоу Шустер Live керівник Служби зовнішньої розвідки України Валерій Кондратюк заявив, що політичні дискусії навколо так званої спецоперації з затримання «вагнерівців» у Білорусі, як і будь-які інші дискусії навколо розвідувальних органів України, є неприпустимими і несуть загрозу для співробітників спецслужб.

Читати ще: Зрада в верхах: Зеленський звільнив начальника розвідки, який вимагав розслідувати зрив операції із затримання «вагнерівців»

Як повідомлялося, Шевченківський районний суд зобов'язав СБУ розпочати розслідування щодо видачі вагнерівців Білоруссю Росії. У контексті цього розслідування мовиться про можливу державну зраду з боку керівництва Офісу Президента України й зокрема очільника Андрія Єрмака.

29 липня на території Білорусі затримали 33 бойовиків угрупування ПВК "Вагнер". Київ попросив Лукашенка віддати тих із них, хто воював на Донбасі проти українців – загалом 28 людей.

Було кілька версій того, що бойовики робили в Білорусі. Лукашенко стверджував, що вони приїхали дестабілізовувати ситуацію в країні. Натомість росіяни стверджували, що Білорусь лише відправний пункт, а переїзд бойовиків узгоджений з місцевою владою.

Білорусь віддала вагнерівців Росії, хоча й обіцяла видати їх Україні. Тоді українські журналісти, зокрема Юрій Бутусов і Яніна Соколова, стверджували, що їхнє затримання за самого початку було спецоперацією СБУ.

Згодом Володимир Ар'єв опублікував документи СБУ, які вказують на те, що українським спецслужбам було відомо про вагнерівців задовго до їхнього затримання в Білорусі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus