USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Під стінами Волинської ОДА – протестна акція на захист медицини та освіти Волині

29 Червня 2016 12:12
Закриття шкіл та скорочення ліжкомісць у медичних закладах районів Волині призведе до знищення села, - переконані учасники мітингу, які з прапорами, банерами та вилами зібралися на Київському майдані у Луцьку.

Про це йшлося під час мітингу проти скорочення кількості ліжкомісць в лікарнях та закриття малокомплектних шкіл, що відбувся 29 червня під стінами будівлі обласної ради у Луцьку.

До протестної акції долучилися представники декількох районів Волині, які тримали банери з гаслами «Гунчик – руки геть від медицини», «Волиняни проти закриття шкіл», «Не допустимо закриття шкіл на Волині», «Олігархам – лікування в сільських амбулаторіях», «Закриття шкіл – знищення села» тощо.

Окрім цього, дехто з учасників акції приніс традиційні нині для мітингів Радикальної партії Олега Ляшка атрибути – вила. Окрім акцентування уваги на проблемах області, промовці здійснювали активну політичну агітацію в контексті виборів народного депутата в окрузі №23.


Депутат облради Анатолій Грицюк зазначив, що солодкі обіцянки Президента Петра Порошенка про зміни на краще залишаються порожніми балачками. Він зауважив, що трудове селянство, яке є годувальником нації, живе бідно, а ціни на сільськогосподарську продукцію низькі. Галузь медицини, з його слів, переживає складні часи, але реформ не помітно. Педагоги отримують заробітну плату, що не піддається критиці. Депутат наголосив, що перейменування міліції на поліцію та пересадження поліцейських на нові авто не є реформою. Протестну акцію організували для того. щоб привернути увагу голови облдержадміністрації Володимира Гунчика до «безглуздих рішень щодо скорочення медичних закладів та закриття шкіл».



ЧИТАТИ ЩЕ: ТРЕТИНА УКРАЇНСЬКИХ МЕДИКІВ МОЖЕ ЗАЛИШИТИСЬ БЕЗ РОБОТИ

Так, у рамках області планують скоротити 2000 ліжкомісць, що, на думку промовця призведе до гибелі медицини, адже селяни-мешканці віддалених сіл, маючи мізерні пенсії та зарплати не можуть собі дозволити лікуватися.

Нардеп Андрій Лозовий зазначив, що «шоколадно-тоталітарний режим Порошенка-Гройсмана» здійснює соціально-економічний геноцид, забираючи у людей найголовніше. Так, замість відкриття шкіл, ДНЗ та ФАПів, ремонту доріг влада закриває школи та лікарні. Натомість депутат пропонував за прикладом Польщі надавати людям похилого віку певний набір медикаментів безплатно, а для представників пільгових категорій надавати щороку право на безплатний медичний огляд, а також оголосити мораторій на закриття лікарень, фельдшерсько-акушерських пунктів та скорочення ліжкомісць.


Депутат Луцької міськради Сергій Була зауважив, що держава зараз для отримання кредитів зобов’язана підписувати меморандуми, що передбачають підвищення пенсійного віку та продаж земель сільськогосподарського призначення, категорично проти чого він виступає. З його слів, пільги, які надаються населенню – віртуальні, тому важливо здійснити монетаризацію пільг, аби гроші працювали на державу. Він наголосив, що селяни зараз не мають можливості кидати домашнє господарство та їхати на лікування у райцентр, тож влада зараз фактично здійснює геноцид народу.

Своєю чергою, депутат облради Юрій Ройко розповів, що в оприлюдненому таємному меморандумі з МВФ щодо отримання чергового траншу в розмірі 1,7 мільярда доларів. Президент та Прем’єр-міністр підписали документ, що передбачає підвищення пенсійного віку, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, скорочення видатків на освіту, скасування мораторію на продаж землі йдеться про скорочення на 10% медичного персоналу по всій країні. Мітингувальники зустріли цю інформацію вигуками «ганьба!». Посадовці, з його слів, цинічно брешуть, кажучи, що нічого з цього не планується. У Цуманській лікарні, де 10-12 тисяч осіб лікується щороку, планують скоротити 20 ліжкомісць.


Медичний працівник школи у Камені-Каширському Олена Пікун розповіла, що молоді спеціалісти, отримавши дипломи вишів, змушені працювати закордоном через відсутність роботи в Україні, натомість пенсіонери в Україні змушені платити захмарні ціни за ліки, які закуповують в інших країнах. Лікарні у районі, з її слів, не отримують вакцини проти туберкульозу та дифтерії.


Директор школи з Камінь-Каширського району Федір Мельницький повідомив, що десятки років працює педагогом, але ніколи раніше зарплата вчителів не була настільки ганебною, як нині. З його слів, під час відпустки, замість відпочинку, педагоги змушені виїздити на заробітки до Польщі. Він звернув увагу на те, що нові поліцейські отримують до 10 тисяч гривень заробітної плати, не зауважуючи порушень закону, у той час, коли оклад директора школи становить 2800 гривень.


Насамкінець, учасникам мітингу наголосили, що представники влади та олігархи повинні лікуватися у сільських амбулаторіях та ФАПах, для того, щоб відчути ціну життя, шану та повагу до української нації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Лучанин Показати IP 29 Червня 2016 12:25
До європейського рівня підняли всі оплати за світло воду газ тепло, а зарплату забули падлюки підняти. Субсидії обіцяють, але з нас цим роблять жебраків, Підніміть зарплату до рівня Європи, а субсидії собі хай оформляють.
Тарзан Показати IP 29 Червня 2016 12:31
Піар компанія Ляшка, окрім людей Ляшка і його прапорів нікого й не було
Ася Показати IP 29 Червня 2016 12:41
Така мала зарплата у директора школи, а фейса за що такого наїв.А скільки хабарів і відкатів.Хай не прибідняються директори шкіл,особливо у Луцьку.Ні один з них не бідний,віли повибудовували,машини покупляли живуть кучеряво.Особливо директорша 14 школт-гіиназії м.Луцька.Чому не перевіряє ніхто,скільки іногородніх піде вчитися у 14 школу.Це всіх взяла за хабарі. Вона з сусідньої вулиці не взяла мого сина, а з сіл і з центру взяла за гроші.
лучанка Показати IP 29 Червня 2016 12:52
вчителі - згідна, низька з/п. але медикам ще й з/п потрібно?! та до їхніх хабарів зарплата - що на чай!!! а решта що, не на ті самі з/п живуть?! ще й їх на своїх горбах тягнуть!!! ще й відпустки по 3 місяця щоліта, оплачені, між іншим!!! та й репетиторством тільки ліниві з них не займаються!!!
манька Показати IP 29 Червня 2016 13:00
поцріоти ляшка бунтують...
куди Показати IP 29 Червня 2016 13:20
дивиться поліція?! Стільки людей у громадському місці озброєні! Зброя без належного оформлення, без дозволу на носіння, без чохлів! Бардак в Україні лише зростає. Замість вил віники їм усім, (особливо тим хто за 150 кГ) і нехай вулиці метуть.
Церковна миша Показати IP 29 Червня 2016 13:54
Вартість навчання однієї дитини в малокомплектній школі становить від 40,0 тис.грн. в рік. Для порівняння - навчання дитини в школі з нормальною наповнюівністю класів становить близько 9-ти тисяч гривень. При цьому, на державному рівні запроваджено механізм закупівлі шкільних автобусів для довезення діток до нових шкіл у разі закриття малокомплектних. Питання до батьків, які стайкують перед ОДА: Ви хочете, щоб Ваша дитина навчалась в укомплектованій компютерами та іншим сучасним обладнанням школі, в якій класи опалюються, чи в школі де в класі максимум 4-ри учні, яким по 3-4 предмети викладає один вчитель? Думайте головою, бо "халява" закінчилась.
Правда до Церковна миша Показати IP 30 Червня 2016 02:53
Діти отих мітингувальників не навчаються у сільських малокомплектних школах, а деякі мітингувальники ще самі діти - тому поняття зеленого не мають чого туди прийшли. Проблем є багато - але саме на цій темі робити піар смішно. Та й у сільській лікарні-амбулаторії оті пузаті дядьки ні лежати ні лікуватися теж не погодяться.
свій Показати IP 29 Червня 2016 14:01
закінчиться все з відкриттям виборчих скриньок у 23 окрузі
Місцевий Показати IP 29 Червня 2016 15:25
Мова іде про сільські школи та сільські лікарні! це вам не Луцьк! Які там хабарі! ??? Салом???? якщо ви нічого для цих людей не робите то тихенько сопіть собі! Заїдьте в село і запитайте як їм там живеться!! а тоді пишіть тут .....
не лучанин до Місцев Показати IP 29 Червня 2016 18:58
оці всі умніки ніколи не були в селі і навіть не думають про що пишуть! А де купити валідол чи но-шпу в більшості сіл нікого не цікавить!
Місцевому Показати IP 30 Червня 2016 01:04
Заїхали... Подивились... Одна училка на всю школу... 12 предметів викладає... Бо колежанки - на БУРШТИНОКОПАННІ... Сіють добре...вічне...
спорт Показати IP 1 Липня 2016 22:20
і лукашевський також стоїть за бабло. казав по 300 дали.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus