USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Після нападу в метро Петербурга Росію чекає хвиля терактів. Думка

5 Квітня 2017 07:00
Теракт у російському Санкт-Петербурзі свідчить про те, що у Російській Федерації почалась серія терористичних актів, які будуть продовжуватися до самих президентських виборів, які мають відбутися у 2018 році. Таку думку під час спілкування з журналістами висловив колишній офіцер Федеральної служби безпеки Росії Ілля Богданов, передає replyua.net.

За його словами, путінський режим добре усвідомлює, що його на президентських виборах у 2018 році чекає крах. Тому команда російського диктатора починає залякувати російське населення, сіючи по всі території РФ страх та паніку. Подібна ситуація відбувалася до 2000 року, коли країна пережила низку страшних терактів.

За словами Богданова, на сьогоднішні день Кремль буде використовувати нову тему для цього – «зовнішній противник». В той самий час він припустив, що влада Росії може заборонити в’їзд на територію країни мігрантів найближчого зарубіжжя з метою підняти так званий «ультрапатріотичний настрій». «Звісно, влада Росії буде діяти комплексно. Тут буде і зовнішній ворог, тут буде і війна на Донбасі, якою у Росії практично все можуть пояснити, будуть згадувати опозицію та поговорять про свободу в інтернеті», - зазначив колишній ФСБ-шник.

Таку ж думку поділяє колишній віце-прем'єр РФ Альфред Кох. На думку Коха, вибух в метро в Санкт-Петербурзі аналогічний серії терактів в Росії в 1999 році, коли Володимир Путін боровся за крісло президента.

Нагадаємо, у петербурзькому метро в понеділок, 3 квітня, прогримів вибух на станції "Технологічний інститут". У вагоні поїзда в метро Санкт-Петербурга спрацював вибуховий пристрій, який був начинений елементами на ураження.

В результаті загинуло 14 осіб, десятки постраждали. Російські ЗМІ повідомили, що теракт в метро Санкт-Петербурга здійснив смертник, ним може бути 23-річний уродженець Середньої Азії, а саме міста Ош (Киргизія), громадянин Росії Акбаржон Джалілов. З версією Слідчого комітету про можливу причетність до теракту в петербурзькому метро іншого підозрюваного, студента Максима Аришева, не згодні його близькі.

ЧИТАТИ ЩЕ: У Санкт-Петербурзі прогримів вибух у метро, є загиблі. ФОТО. ВІДЕО. РОЗПОВІДІ СВІДКІВ
Раніше військовий експерт, координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук теж висловив думку, вибух в метро Санкт-Петербурга міг бути організований російськими спецслужбами. На його думку, таку подію президент РФ Володимир Путін може використати в якості цементування суспільства навколо чинної влади напередодні виборів, що наближаються. "Показати, що у Росії є вороги і вони не дрімають — це те, про що постійно говорить Кремль. Цілком можуть такі теракти бути організовані самою ФСБ. Я абсолютно не виключаю такий варіант", - зазначив Тимчук.

ЧИТАТИ ЩЕ: ШЛЯХ ПУТІНА: 15 РОКІВ ТЕРАКТІВ, КАТАСТРОФ І ВОЄН В ІСТОРІЇ РОСІЇ

«Влада б'є наших дітей, стежить за кожним нашим кроком, обкрадає нас щодня і при тому не може запобігти теракту в метро. Кому потрібна така влада, крім неї самої?» - написав у своєму facebook російський історик і політолог, опозиціонер Андрій Зубов.

В інтерв'ю НВ він пояснює, навіщо Кремлю організовувати теракт в «північній столиці» Росії і як змінився рейтинг Путіна в РФ.

- Кому, на вашу думку, це вигідно?

- Путіну це вкрай невигідно, це точно. У нинішній ситуації йому дуже важливо виглядати захисником народу. А те, що після всіх заходів безпеки, які він в останні роки здійснював нібито для боротьби з міжнародним тероризмом, почав війну в Сирії теж нібито для цього – «провалитися» в Петербурзі в день, коли він там присутній на міжнародній зустрічі з Лукашенком – це, звичайно, для нього дуже велика невдача. Крім того, 3 квітня в Росії – це ще і день, коли з'явилося ФСБ (3 квітня 1995 Федеральна служба контррозвідки Російської Федерації була перейменована в Федеральну службу безпеки, - НВ).

Тиждень тому в Москві, як і по всій країні, проходили мітинги проти корупції – тоді нагнали гігантську кількість усіляких поліцій, росгвардій, хапали цих хлопчиків і дівчаток, жінок, старих. А коли реальний теракт, то всі його пропустили. Хоча в цей час Путін перебував у Петербурзі. Так, навпаки, всі сили безпеки були мобілізовані подвійно. Тому йому [Путіна] це було б вкрай невигідно.
Путін приїхав на місце трагедії, щоб покласти квіти

- Деякі коментатори пов'язують теракти з бажанням Кремля отримати привід для "закручування гайок" після недавніх мітингів. Чи позначаються нещодавні мітинги на рейтингах Путіна?

- Зараз спостерігається падіння популярності Путіна. «Ефект Криму» вже пройшов, а життєві труднощі, як і очікувалося, в Росії все зростають. І це показали протести 26 березня – що народ невдоволений, що молодь не задоволена.

Все ж таки, Путін – він офіцер КДБ, і в цій ситуації його пряма функція – захищати. Адже він повторює, що «ми – захисники», говорить про «щит і меч». Але виявилося, що щит дуже поганий. А меч [використовується] тільки проти власного народу.
Мені здається, коли кажуть, що це повторення 1999 року – все це нісенітниця. (У вересні 1999-го в РФ прогриміла серія вибухів у житлових будинках різних міст. За версією слідства, теракти здійснили ісламські бойовики в ході конфлікту між Дагестаном і Чечнею. За неофіційними версіями – теракт організувало російське ФСБ, щоб виправдати появу військ у Чечні, - НВ).

Тому що він [Путін] не зможе ніяких дивідендів зняти з цього, а мінуси будуть дуже великі.

Зауважимо, тим часом заступник голови комітету нижньої палати парламенту з оборони Юрій Швиткін в інтерв'ю радіостанції "Говорить Москва" уже закликає утриматися від будь-яких мітингів.

"У нас зараз є серйозна загроза поблизу наших кордонів, і, якщо ми зараз будемо ще зсередини підточувати, розгойдувати, то це може привести просто до непередбачуваних наслідків, просто бери нас голими руками. Я ні в якому разі не кажу, що проблем у нас немає, у нас, звичайно ж, є проблеми, але вони повинні вирішуватися іншим шляхом. Думаю, заборони тут вводити не треба, але повинна бути проведена відповідна пропагандистська робота, що, якщо хтось якісь мітинги планує, особливо зараз, то має утриматися від їх проведення", - каже він.

- Тоді, виходить, найбільш ймовірна версія – саме озвучена в ЗМІ? Про уродженця Киргизстану?

- Ні. Я думаю, це – свідома помста, відплата сирійської опозиції. Вони постійно кажуть: «Ви перетворюєте наші міста на мішень для ваших бомб і ракет, наші мирні жителі – жінки, старі, діти, ні в чому не винні люди, вони гинуть». І тут настає момент відплати. Я думаю, теракт, пов'язаний з цим.

Проте, як пише Фарватер, якби зловмисники хотіли дійсно зробити шок-ефект, вони навряд чи б стали себе обмежувати зарядом в півкіло тротилу. У століття розвинених медіа терор повинен бути або наочний (коли жертві, наприклад, відрізають голову, фіксуючи це на відео), або масштабний. У випадку з вибухом в метро загибель людей - ні те, ні інше. Створюється враження, що кров жертв була пролита для остраху, а не для нанесення дійсно грандіозних втрат. Але якщо це так, то це зовсім не схоже на почерк ІГІЛ, до якого нас намагаються відіслати.

Тоді потрібно розібратися в двох речах: 1) на кого хочуть вказати і 2) кому це може бути вигідно насправді. Громадську думку в Росії і за її межами місяць тому почали готувати до того, що теракти в російських містах мають намір здійснити спецслужби України. Пропагандистська компанія на цей рахунок була організована просто.

У лютому бойовики «ЛНР» затримали українських розвідників Іванчука і Дєєва, які після відповідної обробки на камеру «зізналися», що українські силовики готують теракти на території Росії. СБУ одразу спростувало цю інформацію, підкресливши, що все це було сказано під тортурами, сліди яких видно на наведеному відео.

З тим же Вороненковим, розстріляним недавно в центрі Києва, трапилася та ж історія: пророцтво про «сакральні жертви», які буде зроблені руками України, а потім - дійсне вбивство.

Поки що в разі з вибухами в метро «українську версію» не розкручують. Більш того, на думку ряду українських експертів вона - взагалі не актуальна. Чому? Тому що каже, наприклад, Олег Жданов: «У цій ситуації не можна повернутися на крок назад і сказати, що це винна Україна і її терористична група». У Путіна, мовляв, тоді не вийде зліпити з себе образ сильного політика, який нічого не боїться.

Співчуття і солідарність світу з росіянами

Світові лідери висловлюють співчуття і солідарність з Росією, а Рада безпеки ООН різко засудила «варварський та підлий терористичний напад».

Пізно увечері 3 квітня президент США Дональд Трамп залелефонував президенту Путіну і висловив «повну підтримку уряду Сполучених Штатів у зв’язку з нападом і потребу притягнення винних до відповідальності».

«Трамп і президент Путін погодились, що тероризм має бути рішуче і швидко переможеним», – сказав Пєсков, коментуючи телефонну розмову двох лідерів.
Кияни приносять квіти до посольства РФ в пам'ять загиблих в Санкт-Петербурзі. 4 квітня 2017 року

Генеральний директор компанії Apple Тім Кук написав у своєму твіттері повідомлення російською мовою, висловивши співчуття усім постраждалим під час теракту в Санкт-Петербурзі. «Щирі співчуття всім, кого торкнулася трагедія в Санкт-Петербурзі» - написав він.

Ось ще деякі з реакцій світових лідерів на бомбовий напад у петербурзькому метро:

– Це був жахливий напад в Санкт-Петербурзі. Я написала президенту Путіну і виловила мої співчуття і від імені народу Британії через цей абсолютно страхітливий напад. Звичайно, наші думки наразі з жертвами та їхніми друзями і членами їхніх родин. Але це показує жахливу терористичну загрозу, перед якою ми всі постали (прем’єр Великої Британії Тереза Мей);

– Наші співчуття всьому російському народу і зокрема тим, хто втратив рідних (шеф дипломатії ЄС Федеріка Моґеріні);

– По-перше, мої щирі співчуття всім жертвам. Я б хотів висловити солідарність з пораненими. Я рішуче засуджую тероризм. Японія є з президентом Путіним та всіма російськими громадянами у цей важкий час (прем’єр-міністр Японії Шинзо Абе).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лучанка Показати IP 5 Квітня 2017 08:10
Тобто самі себе "обстріляли"? Взагалі вже потрібно щось змінювати у подачі інформації про всі негативні події...Бо у нормальних людей ця єдина версія- "рука Кремля" викликає вже якусь ідіосинкразію...Може насправді і винен Путін, але вже роздратування перекреслює все, бо коли занадто - то не здраво... Змінюйте свої інструкції, шановні ЗМІ, бо версію Путіна скоро вже ніхто сприймати не буде. Чи може й тут таки рука Кремля у цих діях?
Литвиненко# Показати IP 5 Квітня 2017 08:40
Черговий розділ до книги "ФСБ підриває Росію" ( http://e-reading.club/book.php?book=59791 ). Що, як і чому - все там написано.
Лучанка Показати IP 5 Квітня 2017 09:28
А мене дратує, що наша влада навіть не повідомила нам: чи були серед загиблих українці. Бо вже у свідомості народа вкарбували: поїхав у Росію = ворог України. Країна з такою владою просто морально деградує, прикриваючись "патріотизмом", який все більше нагадує ідеологію радянських часів.
БІН ЛАДЕН Показати IP 5 Квітня 2017 11:20
*** *** ЦЕ ВАМ ЗА СІРІЮ АФГАН ЧЕЧНЮ
вова Показати IP 5 Квітня 2017 11:21
Співчуття родинам загиблих ...
666 до вова Показати IP 5 Квітня 2017 14:02
кому ? москалям ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus