USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Після приєднання громад до Луцька, місто недоотримало гроші на освіту

13 Грудня 2021 10:25
Органи місцевого самоврядування нарікають на розрахунки освітньої субвенції, через які деякі громади недоотримали мільйони гривень.

Про це йдеться у зверненні до уряду, яке ухвалили депутати Волинської обласної ради під час засідання чергової сесії.

Зокрема, в результаті реформи децентралізації деякі громади опинилися у гіршому становищі в питанні фінансування сфери повної загальної середньої освіти. Наприклад, у зв’язку з приєднанням у 2021 році до Луцької міської територіальної громади Заборольської, Жидичинської, Княгининівської об’єднаних територіальних громад та Іванчицівської громади новостворена міська громада втратила у показнику розрахункової наповнюваності класів обсяг освітньої субвенції, що визначається за окремою формулою.

«У міському бюджеті 2020 року розмір субвенції розраховувався з наповнюваності 27 учнів у класі, у 2021 році – 27,5 учнів у класі, в той час, як фактична наповнюваність у класах приєднаних громад становила 10-18 учнів. Таким чином розмір втрат склав понад 18 мільйонів гривень з огляду на фактичну наповнюваність класів (26,6 учнів у класі).

Через недосконалість формули розподілу освітньої субвенції не забезпечується фінансування зобов’язань держави у повному обсязі. Тому, лише з Луцького міського бюджету у поточному році було спрямовано майже 34 мільйони гривень для фінансування заробітної плати педагогічних працівників. Хоча це питання має вирішуватися саме за рахунок коштів освітньої субвенції», – йдеться у зверненні.

Такі позапланові видатки суттєво звужують можливості місцевої влади у вирішенні інших, не менш нагальних проблем територіальних громад, наголошують автори документу.

Тож депутати просять вжити заходів для вдосконалення формули розподілу освітньої субвенції з врахуванням специфіки нового адміністративно-територіального устрою України. Зокрема, для розрахунку фінансового нормативу бюджетної забезпеченості варто враховувати не лише навчальний план для учнів початкової школи 1-4 класи (25 год.), а й навчальні плани для учнів 5-9 класів (34 год.) та 10-12 класів (38 год.). Також потрібно переглянути фінансування індивідуальної форми навчання і педагогічний патронаж.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus