USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

План «Шатун»: чого добиваються проплаченими мітингами в Києві

16 Листопада 2016 20:30
В Україні почалася активна фаза плану «Шатун», про який стало відомо кілька тижнів тому. Перший етап – занурення в хаос Київ. Проте, наскільки б не був реальним цей план, він має на меті цілком конкретну ціль – бажання певних політичних сил прийти до влади, а Росії – максимально дестабілізувати ситуацію в країні.

Журналісти «Ранку у Великому Місті» зауважують, що за декілька днів до річниці Революції Гідності в столиці «запахло» антимайданом. Опозиційні партії з числа колишніх регіоналів, а також політична сила Юлії Тимошенко «Батьківщина» влаштували в урядовому кварталі Києва безстрокові, за їхніми словами, протести. Вимагають повернення грошей вкладникам збанкрутілих банків, відставки глави нацбанку Гонтаревої, зниження тарифів і підвищення зарплат.

«По чім мітинг для народу?»

У натовпі журналісти з легкістю вираховували заробітчан, що готові стояти під будь-якими гаслами за кілька сотень гривень – пенсіонерів, студентів і молодиків спортивної статури. Класичні «тітушки» стояли по периметру – щоби не дати людям передчасно розійтися. Бо якби розійшлися, тоді акції зовсім не виглядали б безстроковими. Власне, були там і справді ошукані вкладники – проте наївні люди вочевидь не усвідомлювали, що їх використовують.

«Те, що мітинг проплачений – це однозначно, і було зрозуміло по фотографіях. Блогери це розміщували у соцмережах, у соцмережах були групи, де збирали ось таких проплачених фейкових активістів», – говорить політичний експерт Давидюк.

Хто зацікавлений

Напередодні акцій СБУ виступила із заявою, що мітинги в центрі столиці сплановані та погоджені в Кремлі у межах плану «Шатун». Це план з дестабілізації України зсередини, який знайшли у викритій хакерами переписці радника Володимира ПутінаВладислава Суркова. За цим планом, акції мають перерости в блокування адміністративних будівель, далі протестний рух перекинеться на регіони, а на фронті відбуватиметься масштабна ескалація. Є різні думки щодо справжності цих листів, але так чи інакше це не спростовує факту, що Кремлю ці акції – вигідні.

Експерти переконані, що Путін обрав дуже сприятливий час для дестабілізації – в Україні якраз працює делегація Міжнародного валютного фонду, а невдовзі 24 листопада відбудеться саміт Україна – ЄС, де крім всього іншого говоритимуть і про безвізовий режим. Мета Кремля – дискредитувати українську сторону та змусити офіційний Київ грати під московську дудку на Донбасі.

Цю ж думку поділяють і журналісти видання iPress.ua, які додають, що прямих доказів того, що «білосердечні» координують свої дії з Кремлем – немає. Однак кум Путіна і один з чільних його емісарів по Україні Віктор Медведчук регулярно спілкується з Юлією Тимошенко. Втім, як і з Петром Порошенком.

«Батьківщина» не брала безпосередньої участі у організації акцій протесту – у партії Тимошенко усвідомлюють де межа, яку поки що не варто переходити. Мобілізації партійців для акцій протесту партія Тимошенко не оголошувала – потрапляти у кадр спільно з оплаченою публікою Мураєва не хотілося категорично.

Як і Опозиційний блок, до речі. Бойко, Льовочкін, Колесников і компанія так само не вийшли, щоб очолити протест «знедолених українців», про страждання яких мільйонери з колишньої Партії регіонів так люблять розповідати. Відбулися спонсорським пакетом і роботою у медіа.

Фактично,основний організаційний «тягар» (якщо так можна сказати про найм платних мітингувальників) узяла на себе новостворена партія «За життя» Рабиновича і Мураєва, які цього року залишили Опозиційний блок. Мураєв не приховує своїх тісних стосунків із Миколою Азаровим і претендує на роль лідера нової проросійської сили – альтернативи Опоблоку.

Реакція влади

Огидність опонентів влади жодним чином не скасовує того очевидного факту, що більшість претензій до Порошенка і компанії – абсолютно правильні.

«Хіба не ставленик глави держави Валерія Гонтарєва руйнує банківську систему на догоду людям з обойми глави держави? Хіба не Петро Порошенко і наближені до нього «інвестбанкіри» заробили на катастрофічному падінні гривні? Хіба не бізнес-партнер президента Свинарчук-Гладковський знекровлює «Укроборонпром», віддаючи оборонні контракти компаніям, які пов’язують із першими особами держави? Хіба не бізнес-партнер глави держави Ігор Кононенко розставляє у органах влади і державних підприємствах своїх наглядачів – так само, як це зовсім недавно робили Янукович і компанія? І таких «хіба» ще десятки і навіть сотні», - наголошують журналісти.

На протести команда Порошенка відреагувала цілком у стилі Януковича – вивела у центр столиці тисячі правоохоронців, десятки «автозаків», перекрила Хрещатик, і задіяла тітушок. Так, так – тих самих тітушок, піхотинців «Антимайдану».

Така реакція, як і істеричні пости лояльних «opinion leaders» (придворний волонтер Роман Доник навіть пообіцяв разом з друзями розстрілювати тих, хто спробує зазіхнути на українську владу) свідчать, що Петро Олексійович усе розуміє – і про свою роль, і про ставлення до себе співгромадян.

У що вилляється невдоволення українців

Тим часом, українські політологи констатують високий рівень невдоволення діями влади в суспільстві та прогнозують проведення дострокових парламентських виборів, найімовірніше навесні 2017 року.

На прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна» експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко зазначив, що, на його думку, зміна уряду нині суттєво не вплине на рівень громадського невдоволення.

«Вихід - це перезавантаження парламенту і дострокові вибори. Це менш небезпечно, ніж третій Майдан. Проте на чинному законі ми отримаємо парламент ще гіршої якості, тому слід розвивати новий конституційний процес... Діюча еліта опиратиметься, тому що в Україні ще є що вкрасти. Насамперед земля", - сказав він та додав, що українське суспільство втомилося від протестів.

«Політтехнологи ж готуються до "минулої війни" - намагаються клонувати ту чи ту технологію, але Майдан гідності у них клонувати не вийде, нехай не сподіваються. Якщо в країні і буде протест, то зовсім інший, ніж у 2013-2014 рр.", - сказав Матвієнко.

Своєю чергою, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов зазначив, що за станом на сьогодні політична еліта не консолідована, немає політичної сили, яка змогла б об'єднати суспільство.

Він наголосив, що історія України - це комбінація бунтів, повстань, революцій, виборів і дострокових виборів. «Ми ніколи не жили спокійно. Можливо, це наша перевага, тому що жити спокійно, як в Росії та Білорусі, в капсулі - не варіант. Але й постійне занепокоєння, цей жах без кінця є руйнівним чинником для української державності», - резюмував Карасьов.

Присутній на прес-конференції директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко звернув увагу на те, що уряди Арсенія Яценюка та Володимира Гройсмана «жили за рахунок траншів МВФ».

«З приходом Трампа я не бачу підстав для продовження політики МВФ стосовно України у такому вигляді. Тобто, можна прогнозувати, що не буде достатньо коштів для покриття бюджетних видатків. Я не виключаю, що саме позиція МВФ стане підставою для того, щоб діюча влада, вже втікаючи, оголосила вибори», - сказав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Констянтин Показати IP 17 Листопада 2016 01:54
Чого ж ви не писали, що майдауни були проплачені
ВВ Показати IP 17 Листопада 2016 09:00
Єдині, хто розхитують ситуацію в країні - це депутати, які створюють для нації умови для виживання.
ЧЧ до ВВ Показати IP 17 Листопада 2016 09:54
а часом не "нація" їх депутатами вибирає?
Просто Показати IP 17 Листопада 2016 10:02
Та перестаньте вже ліпити всюди ту Росію... Їм набагато більше пох на нас ніж ми це уявляєм. В нас своїх дураків достатньо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus