USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Побори у луцьких ДНЗ: скільки батькам коштує комфорт малюка

2 Лютого 2016 18:45
Побори у дитсадках – це тема, що, напевне, хвилює всіх батьків, діти яких відвідують дошкільні навчальні заклади, проте вголос про неофіційні гроші мало хто бажає говорити.

Лучанка Владислава Ковальчук розповіла, що і скільки коштує в дитсадку №25, де навчається її дитина.

Про це пише Район.Луцьк.

Молода мама Владислава Ковальчук, яка щодня приводить свою дитину у дитсадок №25, погодилася розповісти про наболіле, а саме про те, на що їй доводиться витрачати кошти задля комфорту свого малюка у цьому ДНЗ.

«За січень ми заплатили за харчування 187 гривень. На садочок ми здаємо 20 гривень, на групу теж 20 гривень, 30 гривень один гурток, 30 гривень другий гурток. Загальна сума, яку я сьогодні підрахувала, становить 405 гривень», – зазначила співрозмовниця.

Зі слів Владислави, гуртки можна відвідувати, ніби й за бажанням, проте особливого вибору немає, адже якщо всі діти ходять, свою відділяти не хочеться.

«Окрім того, якщо немає чашок, батьки купують чашки. Якщо немає тарілок – батьки купують тарілки», – додала Владислава Ковальчук.

Претензій за побори практично неможливо висловити, адже здати гроші на наступну потребу – це, як виявляється, не вимагання, а лише прохання, на думку працівників садочка.

«Нам не ставлять умови. Вихователька говорить: ви ж розумієте, що садочку не виділяють кошти, але це ж ваші дітки, вони ж тут вчаться і треба нові столи. І батьки «впрягаються». Кожна сім'я платить за стільчик і кожна пара батьків за стіл. Ми купували столи, стільчики, ми купували килими, ми купували пилосос. Коли у мене перша дитина пішла в садочок і переходила з групи в групу, ми все зробили від гвіздка».

Як зазначила Владислава Ковальчук, на початку року батькам дається список, що потрібно купити.

«Це гривень 400, не менше, це окрім загальної плати. Плюс свята, це взагалі окрема тема», – розповіла Владислава Ковальчук.

Наразі у групі, де перебуває дитина Владислави, збирають кошти на нові штори, а це 200 гривень з кожного. Зазначимо, що у групі навчається 18 діток. Загалом штори обійдуться у 3 тисячі 600 гривень, - розповідає лучанка.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, батьківський комітет ДНЗ № 3 вирішив перевести батьківські кошти у прозоре русло, створивши благодійний фонд. Це, вважають лучани, дозволить ефективніше використовувати батьківські кошти на потреби дитсадків і відкриє нові можливості для розвитку закладів.

Однак, схоже, представникам місцевої влади така пропозиція не надто прийшлась до душі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 33
Юлія Парій Показати IP 2 Лютого 2016 19:14
Така проблема у всіх садках Луцька
дідо Показати IP 2 Лютого 2016 19:20
Кому не подобається комунальний ДНЗ, той може відвідувати приватний ДНЗ за 3 тисячі на місяць.
ЛУЧАНКА Я до дідо Показати IP 3 Лютого 2016 10:55
я заплачу 3 тис...і хоч бачу за що...!За те що моя дитина грається хорошими цікавими розвиваючими іграшками,що моя дитина їсть фрукти щодня,відвари з сухофруктів,смачну та корисну їжу....та дякую за те що хоча б їсть....а в держ.садочку за все платиш..нічого не їсть...а тут хоче не хоче сіли і накормили...Додому дитина приходить доглянута чиста...а не як бомжа щодня ведеш з того садка...я вже мовчу що 2 дні в садку а два тижні дома з боляками...постійно...і кожен раз по 500 грн на аптеку..дитині організм садити !Тож давайте підрахуємо скільки ви економите на Луцьких ДНЗ...де ваші діти нікому не потрібні
Павло до ЛУЧАНКА Я Показати IP 3 Лютого 2016 11:57
Шановна Лучанка, Ви подивіться статистику про середній розмір заробітної плати у Волинській області!!!! Зрозуміло, що для Вас 3000, що "пиль для моряка", але не всі сім'ї мають такий місячний дохід!!!! А писати про чужих дітей що вони "як бомжі", то можна, якби то написати так, щоб не зійти на Ваш інтелектуальний рівень, і по'шапці отримати від батьків цих дітей!!!!!
незгідна з вами до Павло Показати IP 3 Лютого 2016 12:47
Звідки ви взяли, що 3 тисячі в місяць з неба падають! Для того, щоб забезпечити свою дитину і оплатити приватний садочок я і чоловік на 2-ох роботах працюємо і при тому собі нічого не купляємо. В приватні садочки не тільки мажорні і гламурні водять. У таких, в більшості, гувернантки дома діток дивляться. Багато простих людей не лінується працювати! Всі дітки рівні і неважливо хто в який садочок ходить!
777 до ЛУЧАНКА Я Показати IP 3 Лютого 2016 12:14
Згідна! За рік до школи я забрала дитину з державного садочка в приватний (3 тисячі зі всім). Протягом року дитина хворіла лише раз, в групі було 8-10 діток, прекрасне харчування, смачні компоти, 2 педагога+ 1 няня, а також танці, прекрасна підготовка до школи (зараз навчається у першому класі, техніка читання, станом на початок вересня була-70 слів у 6 років), англійська мова, творчість. З дітками займаються, розвивають, весь час ігри. Ми не є заможними, просто дитині старалися дати краще, про що не шкодуємо. В державному садочку вона була завжди голодна,мяса не давали (тендера не було), весь час вихователі і няня кричали як навіженні. Останньою каплею було те, що дитина часто хворіла, приходить додому і каже, що більше не піду в садочок,там холодно, бо няня відкриває в залі де ми спимо вікно, не дозволяє вдівати піжаму, забирає одіяла і дає тільки ті, якими застеляють ліжка. Жах. Я зробила їм там за це чорний день, бо обзивали дітей брехунами, мамам казали, хто ви такі, щоб я вам поснення надавала,от і получила від мам за свій базар, взяли за шкірку і в шкафчики. В державних садочках наші кохані дітки дійсно нікому непотрібні. При тому грошей наздавалися ........, кожний місяць щось потрібно було.
Хрен собачий Показати IP 2 Лютого 2016 19:58
Ану ціхо молоді батьки...Будете піднімати голос проти поборів у дитсадках-будете глядіти своїх малюків вдома..,самі... :)
мама дитини Показати IP 2 Лютого 2016 20:33
це не тільки у 25 садочку я так розумію всюди по луцьку і ніхто не питае че у батьків кошти зараз у школі вчитись набагато дешевше ніж у садочках це жах
Наталя Показати IP 2 Лютого 2016 20:36
А з чим мама не згідна? Держава не виділяє достатньо коштів. У польських садочках, до прикладу, батьки тако ж здають гроші.... Чому не здаєте в інтернат?
Павло до Наталя Показати IP 2 Лютого 2016 21:12
Так нехай та мама посидить місяць з своєю дитиною вдома і порахує скільки в неї піде коштів, і тоді в такої розумної відпадуть всі питання!!!!
Вова до Павло Показати IP 3 Лютого 2016 07:46
Так нехай з тієї мами та того тата, припинять вираховувати податки, вони ж один ляд платять за садоч, за лікування та навчання.
Павло до Вова Показати IP 3 Лютого 2016 10:23
Так нехай та мама з татом підуть під Верховну Раду і запитають куди ділися їхні податки, а не роблять крайніми вихователя, який за 1200 грн має їх дорогоцінне чадо не тільки доглянути, а ще й чогось навчити!!!! Той вихователь, що за свою заробітну плату має дітям купувати зошити, альбоми, олівці чи міняти крани?!!! Я так і бачу як ті мами з татами дуже свої кошти вкладають в ті фірми чи підприємства на яких працюють, а ж спотикаються, а вихователі бачиш мають це робити!!!! Ще й бідовий Палиця дуже хоче прихавірити в свій фонд всі батьківські кошти, "благодєтєль" знайшовся!!! Що бабла на Швейцарію не хватає?!!!
ЛУЧАНКА Я до Павло Показати IP 3 Лютого 2016 11:04
НЕ влаштовує робота чи зарплата...нехай шукають іншу а звинувачувати батьків за те що в неї 1200 грн зарплата ....ну знаєте...! Є люди які працюють..вчителями ,викладачами,вихователями які в вільний час ще підробляють,торгують на ринках,печуть торти,працюють нянями...було б бажання заробляти
Павло до ЛУЧАНКА Я Показати IP 3 Лютого 2016 11:30
А Ви чули, що вихователі звинувачують батьків в малій зарплаті?!!!! Це щось нове в нашій суперечці!!! 99% вихователів, це люди які живуть тими дітьми, а судячи з Вашого виразу "нехай шукають іншу", відразу стає зрозуміло, що для Вас людина, це НІХТО І НІЩО!!! Підіть на місяць попрацюйте вихователем, і тоді продовжимо нашу дискусію!!!
777 до ЛУЧАНКА Я Показати IP 3 Лютого 2016 12:50
100 процентів!
оон до ЛУЧАНКА Я Показати IP 6 Лютого 2016 23:26
не влаштовують побори - шукайте інший садочок!
Яська до Наталя Показати IP 3 Лютого 2016 09:03
У польських садочках встановлена офіційна плата - 200, 300, 400 гривень заплатила і знаю що моя дитина має олівці, фарби, туалетний папір і іграшку. А якого біса я кожного місяця, з якогось переляку повинна здавати то на кран, то на лампочку, на штори, на скоби для степлера і на корм папузі???? Навіщо це все моїй дитині? Ситуація у наших ДНЗ дійшла до маразму, особливо радують групи де 38-40 діток і "ніхто і ніколи не змушує здавати гроші" :((((
Мама Показати IP 2 Лютого 2016 20:46
згідна, що не всі мами розуміють доцільність витрат на своїх дітей. Побори - це в прокуратурах, судах, обласній лікарні - коли великі суми в кишеню панам. А 20 гривень - це на туалетний папір і мило.
В мене мама виховате Показати IP 2 Лютого 2016 20:50
Питяння ДНЗ взагалі дуже болюче як для батьків, так і для працівників ДНЗ. Владиславі дуже повезло, що в групі її дитини лише 18 дітей, тоді як в групі мами їх більше 40. Уявіть 40 дітей на одного вихователя!!!! А зп виплачують лише за 20((( і то як платять, що вихователь отримує 1200-1500, а нянічка в грудні отримала 800 грн.!!! Вдумайтесь в ці цифри, коли на тобі відповідальність за життя і здоров'я дітей. Батьки також різні бувають. Дитина вредна, не вихована, матюкається в середній групі, а батьки в яких ще самих молоко не обсохло на губах приходять і вчать людину яка їй в матері годиться життю і правилам виховання. Нажаль ми живем в такій державі, де людина проста є ніщо і звати її ніяк.
Просто мама Показати IP 2 Лютого 2016 21:52
Завідуючі іноді справді переходять межу в своїх забаганках стосовно ремонтів та облаштування території. Для дітей це зовсім не потрібно. Їм би чудові дитячі майданчики та чистота довкола. А ландшафтні дизайни дітки не оцінять. Хоча в той же час плату в дитсадку поборами я не вважаю. Бо всі кошти ми використовуємо на комфортне перебування наших малят в садочку. Батьки, порахуйте скільки ваші дітлахи перебувають в садочку, а скільки вдома. Є ж дітки, які ходять щодня з 8 години до 18. Ви ж забираєте їх додому лише на ніч і кормите лише раз , вечерею вдома. Ваші діти в садочку ж живуть. Ви ж не хочете щоб їх підтирали газетами, щоб кормили бутербродами, аби вони сиділи на голій підлозі і не мали чим бавитись.
Лучанка Показати IP 2 Лютого 2016 22:24
Згідна, що вихователі і няні працюють більше на ентузіазмі, бо зарплатня їхня то взагалі копійки. Але говориться про фонди садка, про спеціалістів. Тобто якщо кожна дитина на фонд садка здає 20 грн в садочку приблизно 500 дітей, то кожен місяць отримуємо непогану суму, яку помножити на 10 місяців. Потім здаємо окремо на групу по 20 грн. Мила, порошки, серветки, миючі приносить кожна сім'я на початку навчального процесу. Спеціалісти оплачться окремо. Ніби й не багато, там 20, там 35, там ще 40 грн. І в кінцевому етапі заплатила за садок 525 грн. Якщо в мене дві дитини, то відповідна і сума, яка на сьогодні є велика для сердньостатистичної сім'ї . Можливо треба якось більш обдуманно витрачати кошти з тих фондів, а не скупляти коври, змінювати тюль, садити туї( бо перевірка буде) чи скупляти тематичні екібани до кожного свята ???
123 Показати IP 2 Лютого 2016 22:54
а чи задумались коли завідувачі садочків, вихователі, няні і т. д., що, можливо, батьки теж живуть на ті копійки, тому що тепер більше ніхто не платить і на відпочинок ЗА КОРДОН не їздить
Мама зі стажем Показати IP 2 Лютого 2016 23:19
Дитина то велика розкіш, перш ніж зважитись на батьківство, треба усвідомити чи зможете ви це потянути. Таких проблем не було б, якби були відповідальні, самостійні батьки.
Вова до Мама зі стажем Показати IP 3 Лютого 2016 07:49
Так, і це в країні де населення скорочується шаленими темпами
ЛУЧАНКА Я до Мама зі стажем Показати IP 3 Лютого 2016 11:10
діти це щастя! а говорити про них як про бізнес план чи інвестицію...якось гидко...Проблеми завжди є і будуть..грошей як не було так і нема то що ж...не народжувати?
До мами зі стажем Показати IP 3 Лютого 2016 10:19
Скільки живу більшої дурні ще не чув!
Хрен собачий до До мами зі стажем Показати IP 3 Лютого 2016 17:07
Дурня це те, що ти не розумієш"маму зі стажем". А вона права між іншим. Перед тим як плодити на світ купу циганчат, треба 100 раз подумати, а чи зможеш ти їм забезпечити мінімальні потреби, чи вони будуть ходити в тебе завжди голодні і замурзані. Минули ті часи, коли можна було надіятися на державу. І молодим дівкам, перед тим як розставляти ноги, треба думати за наслідки спонтанного сексу, а не надіятися на того "благовірного"який сотворив таке чудо. Краще трохи пізніше, у 25-35 років спланувати БАЖАНУ ДИТИНУ, а не у 17 "залетіти" і надіятися, що якось воно буде. Цивілізовані країни так і живуть, пізно одружуються, пізно народжують. Тому рівень розлучень у них набагато менший ніж у інших. Тому що у віці 25-35 вже має бути якийсь мінімальний розум і розуміння того, як жити в цьому світі. А в 17-сама ще дитина, яку потрібно виховувати. :)
Мама доцi Показати IP 3 Лютого 2016 19:16
Панi Ковальчук майте совiсть!!!Ваша дитина цiлий день проводить в садочку!!Поставте себе на мiсце державного працiвника, та нi краще хай 25 дiтей прийде до вас до дому i ви догляньте та забезпечте всiм необхiдним!!! А журналiстам порада - спочатку журналiстське розслiдування, а потiм стаття. За словами "подруги - журналiстки" не робiть висновкi заздалегiдь)))
Світлана Показати IP 5 Січня 2017 21:28
Працюю в садочку. Давайте порахуємо. Завідувач має приблизно 6000 гривень вступних внесків. З фондів садочка 3000 в місяць. З гуртків приблизно 2700 -3000 щомісяця ( в той час, як керівник гуртка отримує лише 150 гривень з групи. Тобто за дитину 5 гривень в місяць. Решту батьківських грошей завідувач кладе в кишеню.) Додамо відсотки з вистав, цирків, фотографій. Виходить чимала сума. Все в кишеню. А майданчики, ремонти, посуд, меблі - все за додаткові гроші батьків. Це не рахуючи фонди групи. Ось вам і нема поборів. Пані Гдиря та пан Гребенюк не знають, або не хочуть знати того, що відбувається в кожному закладі. А няні і вихователі працюють за зарплату у 2000 гривень. І нічого не можуть змінити. І не змінять. Комусь вище вигідно це все не бачити.
Інна до Світлана Показати IP 5 Січня 2017 22:48
Цілком з вами згідна. Адже в кожному садочку видно чи гроші йдуть на облаштування території та покращення умов малят, чи на покращення рівня життя завідуючої. Не рівняю всіх під один гребінь, але для прикладу: щодня йду на роботу повз 39 та 14 садочки. На території 14 справжня казка на майданчиках, діти мають чим зайнятись на прогулянках. Все чисто та красиво. Завідуюча дбає. 39 садок - пряма протилежність. Бідненько, правда чисто дуже. Вихователі сидять на лавочках. Круг вихователів діти теж сидять. Гойдалок, якщо не помиляюсь дві на весь садочок. Ще три гірки. Правда на кожному майданчику пісочниця. І все. Якщо на прогулянці 25 дітей, то відповідно у одну пісочницю і на одну гойдалку вони не вмістяться. Декілька вихователів та працівники кухні (у спецформі доречі) влаштували курилку на території. Завідуюча все це бачить. Навіть батьків не встидаються. А всі кажуть: фонди садочку... Де ж вони? Завідуюча дбає...
Ольга Показати IP 5 Січня 2017 23:03
39 до речі часто "світиться" не з хорошої сторони. Там батьки дуже ображаються на керівництво. І дуже прикро, що абсолютно ніякої реакції зі сторони управління освіти нема. Закривають очі на все: і на побори, і на п'янкі, і на родинну династію завідуючої. Прикро дуже.
Сусідка Показати IP 6 Січня 2017 12:40
Не зачіпайте завідуючу 39!!!! Після кожного коментаря працівникам так дістається "на горіхи", що пластикові вікна тріщать. Особисто чула розповідь про попередні "збори з промивки мозгів". Жах! І це інтелігентна людина! І дивлячись в очі своїм працівникам вона мала совість заперечувати все те, що було написано в інтернеті!!!! Шановна! Люди не сліпі, батьки не дурні, а працівники не бидло. Всі бачать те, що там відбувається. Всі бачать і дочку, і чоловіка. Хто, як і коли йде на роботу (працювати чи просто пообідати), в якій одежі приходить і в якому стані йде. Ніхто за вами не слідкує, але коли ви свого роду публічна людина, то і вести себе треба відповідно. А побори... Що є, то є. Ніде правди діти. Шкода працівників, бо вони ні при чому. А вона всіх підозрює у зраді. Шкода батьків, бо вірять керівництву. Шкода, що таке наша місцева влада допускає.
Мама Показати IP 6 Січня 2017 13:06
А нам все подобається у 39. А те, що майданчики голі, то у батьків же гаманці не резинові. Не все одразу. Потихеньку все і облаштуємо. А те, що гойдалок нема, то діти ціліші будуть...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus