USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинську трагедію Сенат Польщі закликав визнати геноцидом

8 Липня 2016 13:51
Сенат Польщі голосами правлячої партії «Право і справедливість» прийняв постанову щодо Волинської трагедії.

Верхня палата польського парламенту закликала Сейм встановити 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, "здійсненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої" (Республіка Польща у 1918-1939 роках – ред.), - передає Радіо Польща.

Верхня палата польського парламенту також висловила повагу і вдячність тим українцям, які рятували поляків, наражаючи на ризик власні життя. Постанову підтримали 60 сенаторів, 23 – виступили проти. Один сенатор утримався.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, напередодні річниці Волинської трагедії в Польщі вкотре піднімають питання про необхідність каяття зі сторони українців за злочини УПА. Українські історики вважають: як у 1943 році, так і зараз не обходиться без кремлівських ляльководів.

ЧИТАТИ ЩЕ: ХТО «РОЗПАЛЮЄ» НЕНАВИСТЬ МІЖ ПОЛЯКАМИ ТА УКРАЇНЦЯМИ

Сенатор Ян Жарин під час дебатів зазначив, що підставою прийняття постанови став текст депутата партії "Піс" Міхала Дворчика. З його слів, постанова "розкриває історичну правду, а справжнє об'єднання (українців і поляків – ред.) можливе винятково на основі правди".

Водночас, сенатор опозиційної партії "Громадянська платформа" Ян Рулевский зазначив, що прийнята постанова не сприяє примиренню між Україною і Польщею. Посилаючись на розмову з послом Польщі в Києві, він наголосив, що "цей документ вже викликав негативну реакцію в Україні". "По суті, ми повертаємось до ситуації – я сподіваюся, що не дійде до трагізму – яка мала місце в період II світової війни", - зазначив він.

ЧИТАТИ ЩЕ: НЕВІДОМА ВІЙНА: ЧОМУ ТАК ВАЖКО ПОДОЛАТИ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКИЙ КОНФЛІКТ

Довідково: Волинська трагедія - продовження українсько-польської війни. Розпочалась після проголошення ЗУНР ще 1918 році. Бажання українців мати власну державу не сподобалась полякам. Європа ж виступила на їхньому боці. А згодом і більшовики визнали за Польщею цю територію. Все завдяки спільним військовим діям українців і поляків. І саме на цвинтарі, куди йшли українці з ходою, спочивають ті, хто допоміг полякам здобути незалежність. Втратою своєї. І саме біля нього, за іронією долі, польські націоналісти вимагали від українців покаяння за 1943 рік. Як і тоді, так і зараз, Кремль лише потирає руки. І чекає поки українці, і поляки розсваряться, кажуть наші історики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Степан Показати IP 8 Липня 2016 14:13
Зараз в РП перебуває з візитом нардеп Надія Савченко. Цікаво, чи є зв*зок між цімя подіями?
ЗУНР Показати IP 8 Липня 2016 14:24
Те, кто в Польше призывают помнить свою историю - это националисты. А в Украине такие же люди - это патриоты. Странно... Так кто же такие патриоты и кто такие националисты? Кто объяснит мне разницу между двумя этими терминами?
А до ЗУНР Показати IP 8 Липня 2016 18:10
А це з якого боку дивитись.
скептик до ЗУНР Показати IP 8 Липня 2016 18:51
читай уважніше історію, бажано не ту, що написана в кремлі., тоді, можливо, і зрозумієш різницю між націоналізмом і фашизмом
Волинянин Показати IP 8 Липня 2016 16:19
Розказували родичі, що в ті часи трупи поляків возами возили - патріоти з УПА так з ворогом боролись. Ганьба таким патріотам
скептик до Волинянин Показати IP 8 Липня 2016 19:03
а трупи українців на чому возили ? не тобі, смердюху, ганьбити Героїв
123 Показати IP 8 Липня 2016 18:02
Ось вам і проспект Бандери у Києві...Сенат Польщі цу той самий день визнав Волинську різню геноцидом поляків. В нашіх патріотів в голові щось є?
скептик до 123 Показати IP 8 Липня 2016 18:52
дійсно, у польських шовіністів дійсно мало що в голові є
123 до скептик Показати IP 8 Липня 2016 19:33
Буде вам Европа, буде вам безвіз...Цілуйтесь з Бандерою, він вам допоможе.
скептик до 123 Показати IP 8 Липня 2016 20:15
ну, тобі точно нічого не допоможе. помаж голову зеленькою, може легше стане
скептик Показати IP 8 Липня 2016 19:01
дарма польські націонал-шовіністи ворушать минуле. чи можливо їм слід було б нагадати про діяльність АК в Західній Україні, або про операцію "Вісла" ? чи можливо , вони забули про Жовті Води ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus