USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.85 9.95

Політична диктатура або Що принесуть зміни до закону про вибори

2 Березня 2016 17:30
Президент України Петро Порошенко 25 лютого погодив зміни до закону про вибори, які дозволяють партіям змінювати списки після виборів. Раніше його затвердила Верховна Рада України. Про політичну диктатуру йдеться у матеріалі газети Волинські Новини (№5).

ЩО ЗМІНИЛОСЯ?

Власне, зміни стосуються статті 58 закону України «Про вибори народних депутатів».

Раніше виборчий список кандидатів у депутати затверджувала партія. Після того як його зареєстрували у Центральній виборчій комісії, перелік зміні не підлягав. Тому, коли через певні причини народний депутат складав мандат, список підсовувався, і у Раду входив той депутат, який стояв вище.

Віднині ж список не можна змінювати лише до оголошення результатів виборів. А опісля кандидатів у депутати можуть виключити за рішенням з’їзду партії. До слова, це рішення підлягає реєстрації у Центральній виборчій комісії.

Цікаво, що зміни поширюються на виборчі списки кандидатів у народні депутати України від політичних партій, які брали участь у позачергових виборах 26 жовтня 2014 року.

У своїй пояснювальній записці автори змін зазначають, що така поправка позитивно вплине на політичний процес.

«У випадку виявлення кандидатів, що не відповідають високим вимогам до кандидата у народні депутати з огляду на їх непрофесійність, безініціативність тощо, партійна організація може за власною ініціативою ухвалити рішення про виключення таких кандидатів зі списку для уникнення випадків неналежного здійснення повноважень депутата певною запропонованою особою у майбутньому», – йдеться у пояснювальній записці.

УСУПЕРЕЧ КОНСТИТУЦІЇ ТА ВОЛІ ВИБОРЦІВ

Водночас головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку зауважує, що персональний склад і черговість включення кандидатів до списку безпосередньо впливають на волевиявлення виборця під час голосування.

Тобто, якщо партія подолала виборчий бар’єр із певним списком, є всі підстави вважати, що виборці схвалили й підтримали цей список саме у тому вигляді, який він мав на момент голосування. Тому політична партія не може на власний розсуд вносити зміни до списку кандидатів, оскільки це означатиме, що вона фактично змінює рішення виборців.

Окрім того, поширення дії закону на виборчі списки на виборах 2014 року не узгоджується зі статтею 58 Конституції України, відповідно до якої закони не мають зворотної дії.

ПОЛІТИЧНИЙ ПІДТЕКСТ

Голова Центру суспільних дій CIVITAS Володимир Зиль зазначає, що зміни до закону внесли саме зараз, у тому числі тому, що в Блоці Петра Порошенка є кілька вакантних місць, які треба заповнити. Втім експерт додає, що це стосується й інших політичних сил, які голосували «за».

«Це відкриває механізм для того, аби не вирощувати власні кадри, свій потенціал, а й надалі торгувати місцями у списках, а потім за будь-якої зручної нагоди змінювати рішення», – каже Володимир Зиль.

«У нас політична система не сформована до кінця, відсутня нормальна, адекватна партійна система. І тому після прийняття цього законопроекту ті демократичні початки, які у нас є, будуть зруйновані. І ми знову законсервуємо політичні партії для олігархічних кіл. Треба розуміти, що найближчим часом демократичних процедур і соціальних ліфтів у цих партіях не буде. Ми від демократії, яку мали би будувати, переходимо до керованої демократії, якою «славляться» наші північні та східні сусіди», – додає експерт.

Володимир Зиль зазначає, що є схожий законопроект, який стосується виборчих списків до органів місцевих рад, втім він не має шансу пройти до парламенту, оскільки в нього надто узурпаторські позиції.

Народний депутат Єгор Фірсов у мережі Facebook висловив припущення, що ухвалення цього закону скероване конкретно на те, щоб зараз у Раду за списком БПП не ввійшов адвокат Геннадія Корбана.

«Але найголовніше, що ухвалення такого закону відкриває просто-таки безодню корупційних схем, які безпосередньо нас повертають до недавніх часів відкритого продажу місць у партійних списках. Яким чином? Та дуже просто.

Наприклад, хтось скандальний, хто розуміє, що навряд чи має шанс потрапити вгору списку, йде вниз, на явно непрохідні місця. А потім технічні кандидати, розташовані вище, усуваються рішенням партії. І все – пройдисвіт із мандатом», – аргументує парламентарій.

Довідково:

Авторами проекту стали Олег Ляшко та Олег Купрієнко (Радикальна партія), Юлія Тимошенко («Батьківщина»), Юрій Луценко (Блок Петра Порошенка), Максим Бурбак («Народний фронт»), Олег Березюк («Самопоміч»).

За проголосувало 236 депутатів, проти – 24, утрималися 15.

З «Опозиційного блоку», «Самопомочі», Радикальної партії Олега Ляшка, групи «Воля народу» не було депутатів, які проголосували проти.

У «Батьківщині» проти таких змін проголосував депутат Ігор Луценко, ще три голоси проти були від «Відродження» (хоча тут і не було жодного «за»). Три парламентарі з Блоку Порошенка та чотири з «Народного фронту» були не згідні з внесенням змін.

Але найбільше противників прийняття поправок до виборчого закону було серед позафракційних депутатів.

Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
не депутат Показати IP 2 Березня 2016 17:52
нічого ні доброго ні хорошого ніякі зміни не принесуть до того часу поки виборці не научаться думати
Василь до не депутат Показати IP 2 Березня 2016 21:30
А яким боком народ до виборів? Йому що хтось право голосу давав? Як пани собі вирішать, так і буде. Питання тільки коли народ це остаточно зрозуміє.
Тарас Чурило Показати IP 2 Березня 2016 18:42
Порошенко як і Янукович пише закони під себе
Юлія Парій Показати IP 2 Березня 2016 18:43
Тільки ось чомусь народ мовчки терпить це знущання...
НІна логіка Показати IP 2 Березня 2016 19:43
Тепер можна не вибирати-партія вирішила хто має бути і так буде,не зважаючи,що виборці зробили вибір за конкретного кандидата. І де воля народу?
Лучанин Показати IP 3 Березня 2016 08:10
Нікчемні зміни в нікчемному виборчому законі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus