USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Понад 40% українських підлітків не мають базового рівня знань з математики та читання. Дослідження

5 Грудня 2023 21:21
Результати міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022, яке представили Міністерство освіти і науки та Український центр оцінювання якості освіти за підтримки Дитячого фонду ООН UNICEF Ukraine , показали, що у математичній галузі в українських учнів найнижчий рівень освітніх втрат серед усіх досліджуваних сфер.

Презентація відбулася у вівторок, передає кореспондент Укрінформу.

«PISA дає величезний масив даних для розроблення і коригування освітньої політики. Ми розуміли, що освітні втрати через пандемію ковіду й війну неминучі, проте зараз у нас є розуміння масштабів. Ми вже розпочали роботу для надолуження освітніх втрат і будемо робити це, ґрунтуючись на результатах дослідженнях», – сказав міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Обізнаність учнів поділили на шість рівнів, де 1 – найнижчий, а 6 – найвищий.

Згідно з результатами, лише 58% українських учнів досягли базового рівня математичної грамотності, 59% – базового рівня читацької грамотності та 66% – базового рівня природничо-наукової грамотності.

32% підлітків досягли рівня 3 або вищого з математики, 29% – у читанні, 36% у природничо-наукових дисциплінах.

Лише 13% учнів в Україні мають рівень 4 з математики, 8% – із читання і 12% – з природничо-наукових дисциплін.

Найуспішніших учнів, які досягнули 5 та 6 рівнів, виявилося небагато: 3% з математики та по 2% – з читання й природничо-наукових дисциплін.

З 1000 можливих, середній бал 15-річних українських учнів становить:

з математики – 441;

із читання – 428;

з природничо-наукових дисциплін – 450.

Читати ще: Що буде з заочною формою навчання: Лісовий поставив крапку

Крім того, українські вчителі частіше за педагогів з інших країн повідомляли про негативний вплив на навчання вчинків учнів.

Зокрема, 8,7% учнів хоча б один раз пропускали навчання протягом більш ніж трьох місяців поспіль. Частіше це траплялося саме в 5-9 класах.

Також керівники навчальних закладів навчальних закладів кажуть, що найбільш негативно на освітній процес впливає неуважність учнів та вживання алкоголю або наркотиків, до якого вони вдаються.

У циклі PISA 2022 року математика була провідною галуззю дослідження. Тут в українських учнів найнижчий рівень освітніх втрат серед усіх досліджуваних галузей: якщо порівняти з минулим циклом, ці результати погіршилися на 12 балів. 58% українських учнів досягли базового, другого із шести, рівня математичної грамотності, 32% учнів – рівня 3 і вищих. У галузі математики різниця між Україною і країнами ОЕСР становить приблизно півтора року навчання за стандартами PISA (1 рік навчання = 20 тестових балів).

Оцінювання з природничо-наукової грамотності передбачає виявлення здатності 15-річного учнівства як свідомих громадян вивчати й розв’язувати проблеми, пов’язані з наукою й науковими ідеями. Найвищі результати в циклі 2022 року українські учні отримали з природничо-наукових дисциплін. Якщо порівняти із циклом 2018 року, результати зменшилися на 19 балів. Базового рівня грамотності за шкалою PISA досягли 66% українських учнів і учениць. Це означає, що вони здатні застосувати знання в галузі природничо-наукових дисциплін на рівні їхнього побутового розуміння, а також демонструють елементарні знання, засвідчуючи спроможність виявляти ті питання, які можна дослідити науково. Водночас рівня 3 і вищих досягли 36% учнів.

Читацьку грамотність у PISA визначають як здатність учнівства розуміти, використовувати, оцінювати й осмислювати письмовий текст задля досягнення певних цілей, розширювати знання й читацький потенціал, а також готовність брати активну участь у житті суспільства. У читанні українські учні показали результат на 38 балів нижчий, якщо порівняти з дослідженням 2018 року. 59% учнів досягли базового рівня в читанні, 29% – рівня 3 і вищих. У середньому українські учні відстають у читанні від учнів країн ОЕСР приблизно на два з половиною роки навчання за стандартами PISA.

Загалом найбільше падіння результатів у циклі PISA-2022 – саме в галузі читання.

Результати PISA показали різноманітні чинники, які впливають на успішність 15-річного учнівства. Наприклад, учні із сільської місцевості відстають від своїх однолітків з великих міст у читанні майже на п’ять років, у природничо-наукових дисциплінах – на чотири, а з математики – на понад чотири з половиною роки навчання. Крім того, спостерігається значний гендерний розрив у результатах учнівства. Хлопці на 10 балів випереджають дівчат з математики, а в читанні дівчата випереджають хлопців на 23 бали (понад рік навчання).

Дослідження проводилося в жовтні 2022 року на підставі двогодинного тестування з математики, читання, природничо-наукових дисциплін і креативного мислення. Учасниками дослідження стали 3876 учнів віком 15 років зі 164 закладів освіти 18 регіонів України: Черкаської, Кіровоградської, Полтавської, Вінницької, Чернігівської, Київської, Сумської, Житомирської, Одеської, Чернівецької, Івано-Франківської, Хмельницької, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Волинської, Закарпатської областей, а також міста Києва.

Читати ще: Мовний бар'єр та труднощі з навчанням: у ЄС розповіли про адаптацію українських дітей

Воно започатковане Організацією економічного співробітництва та розвитку (OECР) у 2000 році, нині об’єднує понад 80 країн, що представляють 80% світової економіки. Дає змогу оцінити рівень оволодіння 15-річними підлітками ключовими компетентностями, зокрема в галузі математики, читання та природничо-наукових дисциплін, необхідними для активної участі в суспільному житті. За підсумками цього дослідження уряди країн-учасниць отримують цінні дані, що слугують об’єктивним підґрунтям для прийняття виважених управлінських рішень у галузі загальної освіти.

Серед проаналізованих країн Україна випередила тільки Грузію, Молдову та Болгарію.

Україна долучилася до PISA в сьомому циклі, основний етап якого проходив у 2018 році. А восени 2022 року, попри виклики й перешкоди, спричинені повномасштабною збройною агресією Росії, українські 15-річні підлітки змогли вдруге взяти участь у дослідженні. Завдяки цьому Україна отримала об’єктивні дані не лише про ситуацію в системі загальної середньої освіти станом на 2022 рік, а й про зміни й тенденції, які означилися за чотири роки.

Читати ще: Батьки школярів мають право обирати будь-яку форму навчання, – МОН

За словами Оксена Лісового, загалом погіршення результатів пов'язані з тривалими обмеженнями через COVID-19 і неготовність системи освіти до пандемії, повномасштабною війною, а також зі стресом. Водночас глава МОН звернув вагу на те, що зниження результатів відзначається не лише в Україні, а й в інших досліджуваних країнах. Це, за його словами, також пов'язано з пандемією та тривалим дистанційним навчанням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анонім Показати IP 5 Грудня 2023 21:40
навіщо розвивати інтелект, якщо є шалений попит на анатомію, продаж якої в мережі прекрасно монетизується?
232 до Анонім Показати IP 6 Грудня 2023 00:05
Ще один "аргумент" на підтримку ідеї цього міністра освіти, щоб зменшити кількість вищих навчальних закладів. Для чого українцям вища освіта, якщо вони такі недолугі? Достатньо чотирьох класів школи, щоб працювати на будівництві чи збирати в Польщі трускавки
Корiнний лучанин Показати IP 6 Грудня 2023 00:48
Ахаха цi40 тут коментують
Петро Показати IP 6 Грудня 2023 07:40
"Коли маркіз захоче поїхати у свої маєтки, невже поштарі не знайдуть дороги? Будьте спокійні - не заблудяться. Для мандрівок немає потреби в бусолі (компас), і з Парижа в Оверн люди чудово добираються, не знаючи, на якій вони географічній широті". Золоті слова, вкладені Фонвізіним в уста Митрофанушки на запитання, навіщо вчити географію. Точно так і математику.
Анонім Показати IP 6 Грудня 2023 09:12
Батьки, приділяйте увагу своїм дітям. Читайте їм казки, спілкуйтеся з ними. Ходіть в кіно, на ковзанки, в театр. Не сидіть у барах і за рмкою чаю. І буде вам щастя
Петро Показати IP 6 Грудня 2023 09:30
Канула в минуле "стратегія" освіти, у якій вважалось, що майбутній спеціаліст повинен засвоїти зарання встановлений обсяг інформації, який у перспективі забезпечить його професійну діяльність. Динаміка ринку трудових ресурсів поставила на цьому хрест. Нинішньою ідеологією освітнього процесу виступає орієнтація на наявність у того, хто вчиться, здібностей на вирішення певних завдань, які диктує ринок. Тобто, той, хто навчається, має право на самостійних вибір освітньої траєкторії. Переходячи на «мужицьку» мову, можна сказати, що закінчився той час, коли людина, яка закінчила бурсу у 1905 році, приходить до роботодавця і каже: «Я закінчив (ла) інститут, я вмію все робити, дайте мені роботу».
ABC Показати IP 11 Грудня 2023 20:02
Тіктокерам та онліфанщицям освіта не потрібна.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus