USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Понад 400 спонсорів виділили кошти на відзначення іменин Володимира-Волинського

30 Липня 2009 12:05
День міста, що припав на 26 липня, в одному з історичних центрів Київської Русі провели за кошти і з участю громади. Про це 30 липня інформують «Волинські Новини».
 
Як пише видання «День», древній Володимир-Волинський, який ще називають княжим містом, у день своїх іменин підтвердив традицію міста фестивального. Півсотні юних талантів прибули з усіх куточків України, з Польщі та Білорусі на фестиваль молодих виконавців «Володимир-2009», який відбувається вже вшістнадцяте. Заступник володимир-волинського міського голови й голова оргкомітету фестивалю Андрій Шоцький зазначив, що цього року творча іменинна імпреза вперше відбулася без матеріальної підтримки ззовні. Якщо торік фестиваль підтримували два міністерства, то нині лише Міністерство культури обіцяє якусь номінальну суму.
 
Свято, яке тривало три дні, місто організувало для себе самотужки. Напередодні були думки звести святкову програму до мінімуму, адже криза... Проте громада запротестувала. Понад 400 спонсорів виділили кошти на відзначення іменин рідного міста. Андрій Шоцький каже, що, на його глибоке переконання, такі пожертви людина має робити не примусово, а добровільно. Інакше «зіпсується аура свята». Проте оскільки такі свята відбуваються вже півтора десятка літ, а оргкомітет розподіляє кошти раціонально, то нестачі в меценатах не було. День народження міста, який відзначають напередодні дня пам’яті рівноапостольного князя Володимира, справді став для всього міста святом. Очевидці відзначають навіть таку деталь: якщо у ці три дні Волинь із краю в край заливали дощі, то над княжим Володимиром світило сонце.
 
За ті 16 років, що відбувається фестиваль «Володимир», люди звикли до свята. Володимирський стиль і володимирська аура були на ньому присутні й цього разу. Охоронці правопорядку, котрих доставили з Луцька, відзначали, що такого організованого дійства давно не спостерігали. Люди не бешкетували, а просто веселилися від душі. Не було жодних надзвичайних подій, учасники дійства не залишили після себе куп сміття. Організатори просто розвели у часі й місцях проведення різні аудиторії. Глядачі старшого віку пішли на концерти заслужених і народних, а молодь – на рокові групи.
 
Своєрідного антуражу дню народження міста додав і традиційний «Володимирський узвіз» – театралізоване дійство за участі народних майстрів і митців, які теж з’їхалися з усієї України. Щоправда, вже замало місця на «Володимирському узвозі» – у сквері біля історичного музею, бо бажаючих представити свої таланти дуже багато. Гончарі та ковалі, вишивальники й художники (а древній Володимир має потужну мистецьку базу) на очах присутніх демонстрували процес виготовлення своїх виробів, і тут же бажаючі могли їх придбати. Були навіть лицарі з Луцька.
 
Конкурс молодих виконавців у Володимирі-Волинському традиційно має одну мету: він відслідковує талановиту молодь, котра тільки починає свій творчий шлях і дає їй шанс наблизитися до великої сцени. Андрій Шоцький зауважив, що з найвідоміших українських виконавців на фестивалі «Володимир» не виступали лише Ані Лорак, Таїсія Повалій і гурт «Океан Ельзи», хоча останній одного разу сюди збирався, проте з якихось причин не доїхав. Багатьом саме «Володимир» дав путівку в творче життя. Цього разу найголовнішим сюрпризом для учасників дійства став виступ Павла Зіброва.
 
Переможці конкурсу молодих виконавців отримали досить гарні призи: від телевізорів до мобільних телефонів. Фактично ніхто без подарунка з фестивалю не поїхав. Офіційно ж із днем міста жителів вітали керівники області, народний депутат Віктор Олійник, зачитали вітальну телеграму від прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, виступали почесний президент Волинського братства Олександр Скіпальський, міські голови з Дубна Рівненської області, Ковеля Волинської області, а також польських міст-побратимів Кентшина та Грубешова. Нині древній Володимир-Волинський навіть на тлі інших волинських містечок має свій імідж, європейські риси. Місто чисте, прибране, гарне, береже своє історичне минуле, за що присутні на святі дякували й міському голові Петру Саганюку.
 
Проте три дні іменинного фестивалю ще раз підтвердили, що кожне місто сильне насамперед громадою та її прагненням зберегти й примножити традиції, дух міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 30 Липня 2009 12:15
Представляю, как выкручивали руки этим "меценатам". Все добровольно, как всегда "добровольно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus