USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Порошенко покинув автомобільний бізнес

29 Березня 2013 18:30
Петро Порошенко покинув автомобільний бізнес, передавши свою частку в корпорації «Богдан» партнерові по бізнесу Олегу Свинарчуку. Про це повідомляє Forbes.

Порошенко попрощався зі своєю часткою в «Богдані» в 2009 році. Його пакет перейшов до Свинарчука в обмін на борг в 100 мільйонів доларів і міноритарну частку Свинарчука в корпорації Roschen. Приводом для угоди стали фінансові проблеми «Богдана» під час кризи 2009 року.

У середині 2000-х партнери по «Богдану», Свинарчук та Порошенко розпочали масштабну інвестпрограму, відкривши в 2008-му в Черкасах новий завод із виробництва легкових автомобілів потужністю 120000 машин у рік. Вартість заводу становила близько 300 мільйонів доларів. Джерелами фінансування були кошти, залучені у банків і на ринках капіталу, плюс 100 мільйонів, позичених Свинарчуком у Порошенка.

Попит на машини «Богдана» знизився у декілька разів після початку кризи: у 2009 році корпорація виготовила 14400 легкових машин, в шість разів менше, ніж у 2008-му. Випуск автобусів і тролейбусів за підсумками 2009-го також скоротився у шість разів, до 624 одиниць.
Щоб повернути борг Порошенка, Олег Свинарчук віддав партнеру свій пакет в Roschen та інших спільних бізнесах, натомість отримавши частку Порошенка в «Богдані». «Я прийняв досить важке для себе рішення», - сказав Свинарчук Forbes.

Ігор Кононенко, один із основних партнерів Порошенка і віце-президент холдингу «Укрпромінвест», пояснив оборудку «принципом партнерства»: «Компаньйон, який береться за розвиток проекту, в разі невдачі відповідає грошима».

Сторони угоди не уточнили розмір часток Порошенко в «Богдані» і Свинарчука в Roschen на момент обміну. За даними Forbes, Свинарчук контролює 100% корпорації «Богдан».

Петро Порошенко працював міністром економічного розвитку протягом дев'яти місяців у 2012 році, і при ньому міжвідомча комісія прийняла рішення обкласти імпортні автомобілі додатковим митом. Порошенко не дав цим документам хід, щоб громадська думка, яка вважає міністра власником «Богдана», не звинуватила його в конфлікті інтересів. Чому ж ні він, ні новий власник компанії нічого не говорили раніше про вихід Порошенка з автомобільного бізнесу? «Важко придумати прізвище, яке відмінювали б більше, ніж Порошенко, - пояснив Forbes Ігор Кононенко. - Розумієш, що краще взагалі ніяк не реагувати».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus