USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Банкова хоче забрати медіахолдинг Курченка, зробивши «крайнім» Ложкіна?

29 Травня 2018 21:33
РНБО ввела санкції проти Курченка через 4 роки після Майдану. На думку екпертів, владі знадобився вплив на ЗМІ напередодні виборів. Сергій Курченко купив холдинг у бізнес-партнера президента Бориса Ложкіна, до якого з'явилися питання, коли зіпсувалися відносини, пише «Голос.ua».

«Буде черговий гучний скандал»

Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) на чолі з президентом Петром Порошенко ввела санкції проти українського бізнесмена-втікача Сергія Курченко. Відносно бізнесмена застосували такі види обмежувальних заходів, як тимчасове обмеження права особи користуватися і розпоряджатися належним йому майном, запобігання виведення капіталу за межі України і т. п. Курченко згаданий останнім у списку 1 748 бізнесменів, які потрапили під санкції. Вказується, що він власник групи компаній «Східно-європейська паливно-енергетична компанія» (ВЕТЕК).

Експерт та журналіст Олександр Дубінський нагадує, що Курченко рахується власником медіахолдингу UMH Group, керуючою компанією якого є «Український Медіа Холдинг».

«Порошенко і товариші збираються націоналізувати медіахолдинг Курченка UMH. Ключовий актив, який цікавить Порошенко і Ко - це радіостанції, необхідні для виборів. А Курченко самий час розкривати деталі операції з купівлі холдингу. Буде черговий гучний скандал», - написав Дубінський у Facebook.

Відзначимо, що в UMH входять півсотні ЗМІ, серед найбільш відомих видань - «Кореспондент», Forbes, «Теленеделя», «Комсомольська правда в Україні», «Аргументи і факти в Україні», «Команда», «Футбол». Холдинг володіє «Нашим радіо», «Авторадіо», «Європа Плюс», «Ретро FM» та ін.

Медіахолдинг був заснований в кінці 1990-х років Борисом Ложкіним. А в червні 2013 року він оголосив про укладання угоди з продажу UMH групі компаній ВЕТЕК бізнесмена Сергія Курченка. Експертна оцінка суми угоди - 450-500 мільйонів доларів.

Після Майдану і обрання Петра Порошенка главою держави, Ложкін очолив Адміністрацію Президента. Це сталося 10 червня 2014 року.

Адміністрацію Президента Ложкін очолював два роки - до 29 серпня 2016 року, коли Порошенко призначив його секретарем Національної інвестиційної ради, а 7 лютого 2018 року президент вивів Ложкіна зі складу цієї ради.

За інформацією телеканалу Al Jazeera, указ Порошенка про виведення Ложкіна зі складу Нацради був оприлюднений через кілька годин після того, як журналісти звернулися до Порошенка і Ложкіна з проханням прокоментувати інформацію про отримання коштів від продажу UMH Сергію Курченку.

Згідно із заявою Al Jazeera, австрійські власті розслідували угоду в розмірі 130 млн доларів, яка була частиною виплати в розмірі 500 млн доларів від Сергія Курченка. Мовляв, правоохоронці підозрювали, що ці гроші були частиною схеми з відмивання грошей, отриманих нелегальним шляхом. Пізніше вони припинили розслідування через недостатність доказів, оскільки на запит з Відня українські правоохоронні органи не надали інформації, яка могла б свідчити про незаконне походження коштів.

Але Al Jazeera, на підставі якогось наявного документа, стверджує, що гроші за UMH були взяті з кредиту, забезпеченого вкраденими активами. За інформацією видання, майже третина суми, яку Ложкін і його інвестори отримали від продажу UMH, мають незаконне походження. А це, мовляв, є достатньою підставою для подальшого розслідування.

Al Jazeera та Deutsche Welle

На початку травня Генеральна прокуратура України отримала доступ до рахунків «Ветеко Медіа», відкритим в Укрексімбанку. У повідомленнях ЗМІ вказувалося, що слідчі ГПУ отримали доступ до рахунків, за якими враховувалися операції за кредитним договором на суму 160 мільйонів доларів від 2013 року, укладеним між ТОВ «Ветеко Медіа Інвест» Курченко і державним «Укрексімбанком», а також до рахунків офшорних кіпрських компаній і ряду інших документів, що видавалися для оформлення кредиту.

Писали, що за даними слідства, придбання акцій UMH Group фірмою «Ветеко Медіа Інвест» за рахунок цих кредитних коштів, наданих «Укрексімбанком», мають ознаки відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом.

Хоча Порошенко продав свої пакети акцій у всіх проектах UMH в 2012 році і травні 2013 року, тепер Al Jazeera стверджує, що він отримав свою вигоду від угоди. Нібито в день продажу медіахолдингу президент Порошенко був акціонером UMH через компанію на Британських Віргінських островах. В адміністрації Президента спростовують інформацію, що Порошенко безпосередньо або побічно володів будь-якої часткою в UMH на день операції.

Варто нагадати, що коли Ложкіна звільнили з Адміністрації Президента, подейкували, що Порошенко позбувся частини власного минулого, в якому мало місце близьке бізнес-партнерство.

«Ложкін був у схемі керуючий партнер, а Порошенко - партнер контролюючий», - говорив Григорій Шверк (нардеп БПП), права рука Ложкіна в бізнесі.

Останнім часом з'явилися нові приводи дистанціюватися від колишнього глави Адміністрації Президента. У березні було оприлюднено розслідуванні Deutsche Welle, в якому говорилося, що за рік роботи на чолі з Ложкіним Національна інвестиційна рада, яку він очолив після звільнення з АП, ні разу не збиралася. Нібито Ложкін був зайнятий «особистими інвестиціями», інвестуючи в будівництво житла в Німеччині.

Deutsche Welle зазначає, що гроші, отримані Ложкіним від Курченко, викликають питання. Адже Курченко фігурує у кримінальному провадженні як керівник злочинної організації. А, на думку експертів, опитаних Deutsche Welle, гроші, отримані від співучасті у відмиванні, конфіскуються.

«Питання до Бориса Ложкіну з'явилися з новою силою: що знав про походження коштів покупця продавець медіахолдингу? Або не закрив він свідомо очі на ризики, пов'язані з відмиванням грошей?» - пише видання.

Політолог Олексій Якубін тоді вважав, що скандальна публікація, пов'язана екс-главою Адміністрації Президента, негативно позначиться на рейтингах Порошенка.

«Скандал з Ложкіним негативно позначиться на рейтингах Порошенко. Це вже не перша ситуація, яка стосується Ложкіна. Тим більше, що він самоусунувся від посади глави інвестиційної ради на Банковій. До цього звучала інформація, що він не заплатив податки від продажу своєї компанії », - говорив Якубін.

Однак нічого подібного не сталося. Рейтинг через Ложкіна не впав, а до нього самого претензій теж не було. Але потім ЗМІ повідомили про те, що 26 березня в Женеві (Швейцарія) відбулася зустріч Ложкіна з олігархом Ігорем Коломойським.

Олігарх розповів, що під час зустрічі з Ложкіним розмова йшла «про перспективи, про те, що Петро Олексійович ніколи не буде президентом більше».

Тоді директор Центру політичного маркетингу Василь Стоякін припустив, що довіру президента до Ложкіна «буде підірвано».

«Хочеш-не хочеш, а самому Петру Олексійовичу в цій ситуації варто задуматися: а чи не хочуть вони мене продати? Адже Порошенко неспроста такий підозрілий - він добре пам'ятає, чим закінчив Янукович, коли його кинула його ж команда. Він боїться такого результату, і зрозуміло, що на такі зустрічі він повинен реагувати нервово», - відзначав експерт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 29 Травня 2018 21:50
Президент Германии Франк-Вальтер Штайнмайер заявил, что Украине угрожают «агрессивный национализм» и коррупция.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus