USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Пошук джерел смороду: на заводі «Біо Пек» переконали, що підприємство не працює понад місяць

23 Червня 2017 17:42
Вимкнена котельня та порожні чани, у яких відбувалося бродіння: у тому, що завод з виробництва біопалива не працює з 21 травня і не може спричиняти нестерпний сморід у Луцьку, переконує керівник підприємства.

У черговий раз переконатися у тому, що ТОВ «Біо Пек» зупинило виробництво, запросили журналістів 23 червня.

Заступник міського голови Костянтин Петрочук розповів, що для того, аби спростувати чутки, що завод з виробництва біопалива начебто досі працює, на підприємство знову запросили представників ЗМІ. Керівник підприємства продемонстрував, що технологічний процес на заводі наразі лишається зупиненим.
Керівник ТОВ «Біо Пек» Юрій Проник розповів, показуючи приміщення котельні, що котельня є основним джерелом для роботи заводу. Так, вона виробляє пар, що подається трубопроводом в основний цех роботи. Котельня не працює з 21 травня, пройшла технічне обстеження та профілактичний ремонт для підготовки у подальшій експлуатації. Оскільки для роботи заводу потрібен пар, який виробляє котельня, наразі, поки зупинені обидва котли, виробництво не може відбуватися.

Костянтин Петрочук зауважив, що у процесі виробництва спирту підігрів є обов’язковим, тож необхідно, аби працювала котельня. Він нагадав, що під час огляду котельні 26 травня переконалися, що вона вже була зупинена. Посадовець зазначив, що впевнитися у тому, що котельня зупинена, можна, спостерігаючи за її трубами – якщо з них не йде пара, котельня стоїть. До того ж, щоб здійснити перший скид відходів, потрібно, щоб протягом трьох діб рідина пробродила в чанах та протягом доби пройшов процес дистиляції. Таким чином, від запуску заводу до перших скидів нечистот повинно минути мінімум чотири доби.

Юрій Проник зазначив, що технологічний процес роботи заводу побудований так, що протягом 36 чи 48 годин, залежно від технології, відбувається випуск продукції. Тобто, неможливо, наприклад, зупинити котельню за дві години до візиту представників ЗМІ, а потім запустити. Керівник заводу наголосив, що завод не може працювати вночі та не працювати вдень, адже його технологічний режим становить до 48 годин.
Для того, щоб переконати лучан, що завод не є джерелом нестерпного смороду у місті, вже понад місяць, з 21 травня донині підприємство простоює. Керівник підприємства наголосив, що завод з натуральної продукції, меляси, готує спиртові суміші, отже, за технологією подібний до спиртового заводу.

В основному цеху заводу наразі тривають ремонтні роботи, пов’язані з установкою флотатора, а чани, у яких відбувалося бродіння сировини для виробництва – порожні. Головний технолог підприємства Людмила Музичук розповіла, що наразі резервуари порожні і тривають ремонтні роботи.
Юрій Проник зауважив, що біологічне паливо, для виробництва якого побудований завод, давно використовується у Європі. Підприємство готове випускати продукцію високої якості, а шкідливих моментів впливу на навколишню територію, пов’язаних з виробництвом, бути не може. Продуктивна потужність заводу – 48 тонн на добу, або приблизно дві тисячі метрів кубічних на місяць. Укладають договори з експорту продукції у Німеччину, Словаччину та Польщу. За своєю технологією, з його слів, це завод №1 в Україні, адже використовує європейські технології. Наразі на підприємстві налічується 75 працівників. Оскільки встановлюють додаткову експлуатаційну установку, яка поглиблюватиме глибину переробки та здійснюватиме доочищення виходу барди, штат планують збільшити до 90 осіб.
Через простоювання підприємство несе значні збитки, тому що не реалізовує продукцію. Частина працівників перебуває у відпустках за власний рахунок, але зарплату виплачують для того, щоб зберегти потенціал спеціалістів. Відходи виробництва – це барда, яка вже протягом двох місяців перебуває на полях фільтрації, але вона не має неприємного запаху і бродіння мертвих дріжджів, які викидав завод, відбуватися не могло.
Костянтин Петрочук зауважив, що наразі вдалося переконатися у тому, що завод не працює, адже технологічний процес неможливий без пару та працюючої котельні. Про те, що завод не працює, свідчать також порожні ємності для речовини. Окрім цього, на заводі не завершили ремонтні роботи, після яких можна буде відновити виробництво.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
скептик Показати IP 23 Червня 2017 18:23
у цій історії є декілька ньюансів. 1. завод не має дозволів екологічних служб на захоронення відходів виробництва на полях фільтрації та на розміщення виробництва у санітарній зоні. 2. екологічна інспекція зафіксувала наявність у повітрі понаднормової кількості сірчаної кислоти, яка використовується для підкислення сусла і викидається у повітря з парою при перегонці спирту. 3. дріжджі вочевидь попали на поля фільтрації при промивці бродильних чанів ХОЛОДНОЮ ВОДОЮ і успішно зброджують фекалії по сьогоднішній день, що підсилює сморід. 4. меляса має свій своєрідний запах далеко не подібний до запаху конвалій. 5. флотатори не забезпечать повну очистку барди, яка буде і далі смердіти мелясою.
факт до скептик Показати IP 24 Червня 2017 23:11
кількості незброджених дріждів, викинутих на поля протягом кількох місяців горе-роботи заводу, вистачить для зброджування фекалій до зими
скептик Показати IP 23 Червня 2017 18:27
і наостанок: поки не приберуть фекальні стоки з полів фільтрації, сморід буде постійно
Анонім до скептик Показати IP 23 Червня 2017 19:48
Скептик, вчи хімію. Сірчаної кислоти не може бути в повітрі, може бути газ, окис сірки. А оскільки сеча і кал це наполовину білкові речовини, то при розкладі їх утворюються азотисті сполуки і сірчисті. Щоб переконатися в тому дай відстоятися сечі три доби,за цей час вона набуде, специфічний аміачний запах . От понаднормовий вміст аміаку і сірчистих сполук зафіксовано саме на полях фільтрації, а не біля заводу. А тобі я б порадив взяти баночку набрати рідини з полів фільтрації і занести в будь-яку лабораторію, де є мікроскоп і подивитися є там дріжджі чи немає, а з меляси (патока російськоь)печуть печиво це так щоб ти знав на майбутнє. А взагалі Гугл тобі в поміч,На всі твої питання там є відповідб. Я повівся на ваш дурний развод А вот про дозвола і всякі там ліцензії в Гуглі не пише, так що з цього приводу тебе не проінформую,
скептик до Анонім Показати IP 24 Червня 2017 01:12
загуглений ти мій. візьми розчин сірчаної кислоти , навіть слабенький (1-2%), закипяти його і піднеси до пари лакмусовий папірець. про результати експерименту нам розкажеш. якщо в твоїй сечі є білок, то жити тобі залишилось недовго, бо ниркам твоїм прийшов кінець (запитай у будь-якого терапевта). а мочева кислота, яка є в сечі, при відстоюванні не розкладається (почитай в своєму гуглі її властивості). аміак, аміни, сірководень, меркаптани, тіоли, скатол - речовини, які викликають специфічний запах фекалій, утворюються при перетравлюванні їжі і при окисленні їх повітрям. а експерименти з дріжджами можеш сам провести. на відстійниках чітко видно, що відбувається процес бродіння.
ххх Показати IP 23 Червня 2017 19:35
щоб спростувати чутки, потібно було актом елементарно зафіксувати показники лічильників газу, води, ел. енргії.І основне підняти дозвільни документи на запуск в експлуатацію,хто підписував на яких умовах.
ТК Показати IP 23 Червня 2017 19:36
Результат - це відсутність смороду. Влада водить за ніс лучан, видумуючи чергове джерело неприємного запаху. Де результат?
Ок до ТК Показати IP 23 Червня 2017 22:37
Все впирається в три речі- Гроші Гроші іще раз Гроші.Поки не буде каналізації то і будемо сморід на полях і в місті нюхати. А це все тіпа влада працює косточка для народу....
Бізнес Показати IP 23 Червня 2017 22:54
Несерйозно і безвідповідально. Закрити підприємство не проблема, навіть як показує практика без достатніх аргументів. А ось скількох інвесторів залучила влада та скільки підприємств відкрила? Ось тому і є проблема із сміттям , бо будь який здравомислячий бізнесмен не буде ризикувати своїми грошима навіть у досить прибутковій справі, маючи діло з такими "партнерами."
12-34 Показати IP 24 Червня 2017 10:00
Точно так все в цій державі: на камери знизують плечима і роблять дурнів з людей, насправді далі роблять, що треба за відкати і хабарі. Все ляже на здоров'я дітей. В кінці кінців треба комусь усвідомити яку мішень виберуть люди, чи завод, чи міськраду. Батьки цього довго не витерплять.
Анонім до 12-34 Показати IP 24 Червня 2017 17:08
Проблему смороду треба вирішувати. Але у вирішенні треба покладатися на висновки експертів, на думку спеціалістів, а не на стогін напівграмотних тіток, якими хтось вдало маніпулює.
скептик до Анонім Показати IP 25 Червня 2017 00:15
та вже там експердів було тьма-тьмуща, може тебе ще бракує ? краще поїдь вивези гі"но з полів фільтрації. більше толку буде.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus