USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Посол Канади – у Лесиному виші

20 Березня 2015 13:49
Центр канадознавства СНУ презентували, запросивши Надзвичайного та повноважного посла Канади в Україні Романа Ващука.

Презентація Центру канадознавства відбулася 20 березня у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки.

Як повідомила декан інституту іноземної філології Оксана Рогач, ідея створити центр виникла після відвідин директора центру канадознавства Національного університету «Острозька академія» Валерія Полковського, який поділився досвідом та досягненнями у такій співпраці. Відтак, роботу почали у 2012 році, відкривши невеликий центр канадознавства. Нині центр змінив розташування, і тепер він діє у приміщенні бібліотеки СНУ. Під час роботи центру були підготовані презентації про культуру, історію та відомі місця Канади, спільно з викладачем кафедри прикладної лінгвістики Дональдом Пуффальтом була підготовлена книга «Україна та її культура», професор Євгенія Гороть, уклала великий українсько-англійський словник, наразі триває робота над важливим проектом англо-українського словника для іноземців, які вивчають українську.
Серед основних завдань центру – укладення англо-українського словника для іноземців, що базується на англо-українському словнику канадської діаспори, співпраця з канадськими університетами, центрами української діаспори, розвиток тісних зв’язків із центром канадознавства Острозької академії, сприяння участі студентів у програмах обміну, керівництво вивченням канадської англійської, популяризація історії та культури Канади.

Презентацію, присвячену Канаді та канадсько-українській співпраці, продемонстрували студенти.
Надзвичайний та повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук зазначив, що вдячний університету, який створив майданчик для важливої праці із вивчення Канади. Він розповів, що Канада останніми тижнями додала певні елементи пакету допомоги Україні, який тепер налічує 568 мільйонів канадських доларів, завершується підготовка нової позики для підтримки українського бюджету. Канада допомагає Україні як проектами з економічного та демократичного розвитку, підтримки децентралізації, а також підтримує Збройні Сили України.

Він зізнався, що часто навіть мешканці європейських країн дивуються уважному ставленню Канади до України. Зі слів посла, наші держави пов’язує «людський міст» через еміграцію. Йдеться не лише про мігрантів-українців, а й про представників інших націй, які мешкали на території України. Так, існує проект розвитку плодоовочевого господарства у південних областях України, який здійснює Асоціація економічного розвитку менонітів Канади (більшість канадських менонітів – вихідці із Запорізької області).
Як зауважив посол, кожен канадець обов’язково знає когось українського походження, тож там, на відміну від багатьох інших країн, знають про Україну, як державу, що заслуговує на самостійне життя, як і будь-яка інша нація світу. Це є фундаментом для співпраці та полегшує Канаді займати свою принципову позицію щодо України.

Роман Ващук закликав організаторів центру канадознавства долучати до нього тих, хто вивчає французьку, адже у Канаді значну увагу присвячують двомовності. Він пообіцяв якщо не матеріально, то морально та інтелектуально підтримувати центр.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus