USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Потрібно 50 млн інвестицій: затвердили пропозицію ДПП щодо Гостинного дому Прайзлерів у Луцьку

22 Лютого 2023 14:33
Депутати Луцької міської ради затвердили умови здійснення державно-приватного партнерства (ДПП) щодо проєкту «Реставрація з пристосуванням та управління нежитловим приміщенням на вулиці Кафедральній, 4 в місті Луцьку».

22 лютого під час засідання сесії Луцької міської ради розглянули проєкти рішень, які стосувалися ділянки на вулиці Кафедральній, 4, де розташований так званий Гостинний двір.

Як зазначив директор департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами Веніамін Туз, розроблення проєктів рішень щодо ділянки на вулиці Кафедральній, 4 зумовлено необхідністю створити всі умови для зацікавлення потенційного інвестора. Він наголосив, що розробка цих проєктів рішень – це планова робота, яка тривала не один рік.

Депутати ухвалили проєкти рішень. Відповідно до них, цільове призначення земельної ділянки на вулиці Кафедральній, 4 у Луцьку площею 0,1320 гектара з кадастровим номером 0710100000:11:142:0020, буде змінено з «для обслуговування нежитлового приміщення» на «для будівництва та обслуговування об'єктів туристичної інфраструктури».

Окрім того, було затверджено пропозицію про здійснення державно-приватного партнерства щодо проєкту «Реставрація з пристосуванням та управління нежитловим приміщенням на вулиці Кафедральній, 4 у Луцьку».

Як вказано у документації, мета державно-приватного партнерства – збереження та реставрація пам’ятки місцевого значення на вулиці Кафедральній, 4 в Луцьку з її пристосуванням під готель із закладом ресторанного господарства.

Строк реалізації проєкту – 31 рік.

Прогнозована сума інвестицій, необхідна для запуску об’єкта в експлуатацію, – 50 мільйонів гривень.

«Ми, Луцька громада, диктуємо потенційному інвестору умови… Ми передбачаємо, що у цей двір матимуть вільний доступ мешканці нашого міста», – наголосив директор департаменту економічної політики Борис Смаль.

Луцький міський голова Ігор Поліщук зазначив, що проєкт щодо відновлення життя в Старому місті було оприлюднено давно. Він покликаний привабити туристів до Луцька.

Саме наявність у Старому місті кафе, ресторанів, готелів сприятиме розвитку Старого міста.

«Якщо в Старому місті не буде жодного закладу, ми не зможемо розвинути його туристичний потенціал», – акцентував мер.

Він додав, що на початку 2018 року пам’ятку архітектури Гостинний двір на Кафедральній, 4 передали на баланс Луцької міської ради, і нині міськрада робить усе можливе, аби зберегти цю пам’ятку.

Варіантів збереження пам’ятки було кілька: продаж, оренда та відновлення коштами міста. Однак усі варіанти відкинули, оскільки під час продажу та оренди місто не мало б можливості контролювати дії нових власників, а відновлення пам’ятки за кошти Луцька буде непосильним для місцевого бюджету.

За проєкт рішення про пропозицію щодо здійснення державно-приватного партнерства проголосували 25 депутатів.

Читати ще: Є загроза обвалу балкона: Гостинний дім Прайзлерів у Луцьку потребує невідкладного ремонту

Нагадаємо, Луцька міська рада хоче реставрувати архітектурну пам’ятку за кошти інвесторів у Старому місті через процедуру державно-приватного партнерства. Однак проти цього виступає громадська організація «Семиярусна гора», яка просить зберегти створений нею наприкінці літа простір. Громадські слухання щодо реставрації Гостинного двору Прайзлерів проводили 27 січня.

Читати ще: Конфлікт без причини: чому «Семиярусна гора» зчинила бучу навколо Гостинного двору у Луцьку і хто правий?

Як ми писали, у січні 2018 року пам’ятку архітектури, будинок на вулиці Кафедральній, 4, взяли на баланс міської ради. У 2020 році стало відомо, що Луцька міська рада хоче провести інвестиційний конкурс, на якому планувала віддати приміщення в оренду на 20 років, щоб інвестор відреставрував її відповідно до усіх встановлених норм та відкрив там готель, кафе, ресторан.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
лучанин Показати IP 27 Лютого 2023 06:49
не на часі, займіться простим примітивним благоустроєм
пес Сірко Показати IP 27 Лютого 2023 06:53
туристи Європи поїдуть дивитись Гостинний девяте чудо світу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus