USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

«Потрібно бути чесним перед музикою»: творчий шлях композитора і диригента з Луцька Володимира Рунчака

3 Квітня 2024 07:15
63-річний лучанин Володимир Рунчак є членом Національної спілки композиторів України. Твори диригента нині виконують на фестивалях і концертах сучасної музики в Україні і за кордоном.

Про творчий шлях, нові музичні виклики і навчання молоді Володимир Рунчак розповів Суспільному під час міжнародного конкурсу баяністів у Луцьку, де композитор головував у журі.

Перші кроки в музиці

«Все життя я в музиці. З самого маленького дитинства. Тато мене навчав баяну вдома», – каже композитор. У сім років Володимир Рунчак пішов навчатися у Луцьку музичну школу № 1, випускником якої колись був і його батько.

У класі баяна майбутній диригент і композитор навчався у Феофана Григоровича Щегельського.

«В мене навчання було не просте. Як кожен хлопчик, хочеться гуляти, хочеться грати у футбол, хочеться на рибалку ходити, а тут хтось заставляє гами грати, – пригадує Володимир Рунчак. – Але Феофан Григорович був дуже сильною особистістю і як викладач, як музикант, і як вчитель, і як наставник. До останніх днів практично, я звіряв своє професійне і людське життя по тим настановам, які він колись радив».
Концерти, репетиції і робота без сну

Улюбленій справі, каже Володимир Рунчак, присвячує усього себе: «Все моє життя – це суцільні концерти, репетиції, робота за столом, робота без сну, тому що, це ж не просто композитор – це той, який сидить і пише. Пише – це він уже записує, а пише він тут».

Читати ще: Мріє стати актором: дев’ятирічний Микола з Луцька підкорює велику сцену своїм талантом

Музикант постійно бере участь у диригентських і композиторських концертах. У перервах між ними не припиняє писати.

«У мене виявляється 26 творів для баяну, я чесно кажучи, здивувався, бо не рахував. Пів життя я просидів за баяном, і отримав повну освіту, і певні відзнаки, але виконавством зараз я не займаюся, тому за цим я шкодую, але в житті треба щось вибирати, тому що це такі професії, де не можна бути скрізь на високому рівні», – говорить він.

Робота з майбутнім поколінням

Володимир Рунчак постійно долучається до проведення майстеркласів і конкурсів, де потрібно наставляти молодих музикантів. Говорить: здобуваючи музичну освіту у Радянському союзі зіштовхувався із цензурою, але зараз молодь не у легшій ситуації.

«Я вважаю, що ми маємо робити певні скидки, тому що ці діти навчаються під час війни музиці. Ми маємо бути вдячні і пильнувати, щоб вони не залишили цю дуже складну, професійну дорогу. Завдання музичної школи – це не виховання професійного музиканта, це – виховання дитини, яка стане повноцінно розвинутою в суспільстві людиною», – вважає композитор.
Митець також розповів: нині викладає у музичній академії предмет «Ансамбль сучасної музики». В освіту учнів намагається вкласти нові технічні прийоми, розуміння естетики сучасної і класичної музики.

Музикант каже: головне життєве кредо, яке нині передає і своїм учням, – «потрібно бути чесним перед музикою, собою, Батьківщиною і відстоювати свої погляди».

«Я їм пояснюю, що, коли ви приходите в колективи музичні, то ніхто не буде у вас питати, знаєш ти, чи не знаєш. Ти повинен знати. Ти можеш любити Шопена, ти можеш любити Бетховена, але вміти ти повинен все», – додав Володимир Рунчак.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus