USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Повну заборону УПЦ МП підтримують 54% українців. Опитування

29 Грудня 2022 13:48
54% українців вважають, що Українську православну церкву (Московського патріархату) потрібно повністю заборонити.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), інформує Громадське.

Загалом 78% респондентів заявили, що держава так чи інакше має втрутитися в діяльність УПЦ МП. З-поміж них 54% вважають, що УПЦ потрібно заборонити повністю. Ще 24% підтримують м’якший підхід – встановлення державного контролю та нагляду над діяльністю церкви.

Лише 12% опитаних вважають, що нічого не варто робити й не варто втручатися в справи УПЦ, а лише розслідувати окремі можливі випадки порушень.

У всіх регіонах України підтримують проактивну позицію держави щодо УПЦ МП. Найбільше за повну заборону церкви виступають у центральних (62%) та західних (57%) областях. На півдні та сході повну заборону підтримують 48% та 41% опитаних відповідно. Натомість там відносно більше прихильників державного контролю та нагляду за церквою.

Також соціологи зазначають, що й українськомовні, й двомовні, й російськомовні опитані підтримують проактивну позицію владу щодо УПЦ МП. У російськомовних українців це підтримка дещо нижча, але все одно істотна – 68%, зокрема 44% підтримують повну заборону.

Детальніше про опитування

Всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус» проводили упродовж 4-27 грудня. Опитали 1010 респондентів від 18 років у всіх регіонах України, крім тимчасово окупованого Криму, частини Луганщини та Донеччини.

За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% – для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%.

За умов війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення. Якщо ще в травні серед всіх опитаних респондентів 2,5-4% проживали на окупованих після 24 лютого територіях, то зараз через відключення окупантами телефонного зв’язку вдалося опитати лише 2 респондентів (з 1010), які наразі проживають в окупованих населених пунктах.

Соціологи кажуть, що погляди респондентів в окупації дещо відрізнялися, але загальні тенденції досить подібні. Тобто неможливість зараз опитати таких респондентів істотно не впливає на якість результатів.

Нагадаємо, 9 грудня комітет парламенту підтримав законопроєкт, який пропонує заборонити діяльність РПЦ та підлеглих їй структур в Україні.

Як ми писали, КСУ визнав таким, що відповідає Конституції, закон, який зобов’язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати у своїй назві належність до Російської православної церкви (РПЦ). В УПЦ МП вважають, що рішення КС не зобов’язує їхню церкву міняти свою назву.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
волинянка Показати IP 29 Грудня 2022 14:12
тільки Зеленський сцить, це не вам Порошенко
Всезнайко Показати IP 29 Грудня 2022 15:07
54% українців, чи православних?
скептик Показати IP 29 Грудня 2022 15:25
трішки невірний акцент. треба притягувати до відповідальності осіб, винних у порушенні законодавства України, а не забороняти церкву як інституцію
скептик Показати IP 29 Грудня 2022 15:31
російськомовний українець - це те саме, що скажімо іспаномовний португалець або франкомовний фламандець або шведськомовний фінн або німецькомовний голландець
Анонім до скептик Показати IP 29 Грудня 2022 16:15
У Канаді якими мовами розмовляють?
скептик до Анонім Показати IP 29 Грудня 2022 17:15
ото ж бо й воно. є громадяни Канади, які розмовляють різними мовами. і ніхто не каже "франкомовний англійчанин" чи навпаки. те саме і в США І В ІНШИХ КРАЇНАХ. є поняття громадянин країни і людина певної національності. варто навчитись розрізняти ці речі.
скептик до Анонім Показати IP 29 Грудня 2022 17:27
є англомовні, франкомовні, китайськомовні і т.д. громадяни Канади. отже, доречно говорити російськомовний громадянин України
До ФСБ -шних попів Показати IP 29 Грудня 2022 17:42
Заборонити цю антиукраінську нечисть кацапську на територіі Украіни і крапка
До скептика Показати IP 29 Грудня 2022 17:57
Лікуйся скептик
скептик до До скептика Показати IP 29 Грудня 2022 18:28
тобі вже лікування не допоможе.
Лучанин Показати IP 29 Грудня 2022 18:45
Для тих хто дружить з математикою 54% - це трішки більше половини. Для тих хто дружить із здоровим глуздом - це означає, що йде нове розділення країни на правильних і неправильних. "Справжні" українці вирішили скористатись методами агресора, що не подобається давайте заборонимо
До ФСб-ного попа від Показати IP 31 Грудня 2022 17:46
В чому проблема церкви? хто цікавився той знає шо вони в перші 2 тижні війни відділилися від Мп і тепер без тієї приставки просто упц, засудили війну, служать у війську військовими капеланами допомагають армії. Чи є і чи можуть бути там як кажуть якісь зрадники фсб, так можуть, але це питання не закриття якоїсь конфесії бо не католицька чи інше, а питання до наших "Спец служб" чим вони займалися 8 років, чи той фсбшник тільки вродився 8 місяців)) Хай ловлять винних, фсбшників показують на всю україну, покажуть явні докази співпраці на ворога і осудять за законами україни, бо щось покищо не видно. Але мона зрозуміти чому так і не найшли. бо наша спецслужба повним складом просрала Крим в 2014 році, просрала Донецький і луганський главк. непонятно ще що У Маріуполі було, Мелітополі і Бердянську.... і зараз для того шоб фоткі поробить в церквах ходять цілими загонами, цирк блін. Давайте проведем голосування за повністю перезавантаження наших спецслужб там мабуть 90% буде. Бо вони знову все упустили, і коли треба ловити калаборантів в районі Мар*їнки, Бахмута - де постійно наші позиції здають вони тут за 1000 км від фронту ходять когось ловлять))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus