USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Позбулися російського царя: у храмі на Волині зняли ікону Миколи ІІ з сім'єю. Настоятель не розуміє обурення людей

16 Листопада 2023 11:40
Ікону імператора Миколи ІІ з сім'єю, яка висіла в храмі УПЦ МП у селі Мельники Шацької громади, нарешті зняли та заховали подалі від людських очей. Священник мусив прийняти це непросте для нього рішення, реагуючи на обурення людей, невдоволених тим, що у церкві в час воєнного протистояння з Росією, красується російський цар.

Деталі цієї історії – в сюжеті «12 Каналу».

Як розповів настоятель парафії Святої Анни Василь Хомич, скандальну ікону забрали з храму після того, як у Facebook з’явився обурливий допис. Приголомшило це зображення волинянина Андрія Харука, батька загиблого 26-річного захисника Тараса Харука.

«Десятий рік відбиваємось від московщини, діти наші гинуть на війні, а у церквах такі ікони висять! І до людей не доходить…» – такими міркуваннями поділився 20 жовтня у соцмережі Андрій Харук.

Більшовики розстріляли імператора Миколу ІІ, його дружину імператрицю Олександру і п'ятьох їхніх дітей у 1918 році. У 2000-му Російська православна церква канонізувала царську сім'ю як святих мучеників. Відповідно, й УПЦ МП визнала імператора святим.

Місцевий священник говорить, що не береться переоцінювати святість царя. Хоча й ікону цю не вішав. Її подарували віряни ще до того, як він прийшов у парафію.

«Я її там не зачіпав. З тієї причини, що це для мене особисто ікона. Якщо є досвід церковний, прийняли, зокрема і нашою церквою, що вони святі. Так я ж не суддя і, мабуть, ми з вами теж не судді, щоб вважати людей, які зображені на іконі, чи вони святі, чи вони не святі», – коментує настоятель храму Святої і Праведної Анни у селі Мельники.

Священник Василь Хомич і не знімав би цю ікону, якби, каже, не високий емоційний градус у суспільстві.

«По суті ця ікона нікому не заважала. Просто був похорон жіночки. І був родич, хтось там приїхав, побачив цю ікону. Зокрема, його висловлення так само в інтернеті, що цар Миколай і його весь виводок... Як можна страчених, вбитих дітей назвати виводком? В принципі кожна людина за себе відповідає. Я такі речі, особливо про тих, хто зображений на іконі, сказати не можу. Я православна людина і я найперше боюся Бога», – висловився настоятель.

«Ми її забрали, щоб не підставляти так само людей, забрали просто від злого ока. Тому що дуже багато людей зараз ненависні один до одного, що не має бути, особливо в теперішній час війни», – додав він.

Священник також зауважив, що сьогодні ця ікона в Україні – у вільному продажі. Тому, мовляв, нічого надзвичайного в тому, що вона висіла в церкві, не бачить. Каже: хто хотів – кланявся, хто не хотів – проходив повз.

Одначе, хто прагне правди, той швидко дізнається, що святість російського імператора Миколи ІІ дуже умовна. Період його правління – це криваві війни, розстріл мирних демонстрацій, а ще цілеспрямоване знищення всього українського. Зокрема, жорстка цензура, заборона розмовляти українською та переслідування патріотичної інтелігенції. Тож виселення ікони царя із волинської церкви – це перемога справедливості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
232 Показати IP 16 Листопада 2023 13:00
Піп або брехун й лукавить, або бовдур. Цитуючи Біблію, попи називають себе пастирями "Божого стада". Тобто, виконують функцію духовних наставників для прихожан, які їм довірені. Тому мають ВИХОВУВАТИ цих людей, проповідуючи їм Божі заповіді. І бути для них зразком чесності, моральної чистоти, справедливості. Не боятись називати речі власними іменами. а не фарисействувати і плазувати перед царями і владою. Бо такі "духовні наставники" можуть виховувати лише рабів і падлюк

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus