USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Правоохоронці у справі Тиводара порушують права на захист та погрожують адвокатам

20 Грудня 2017 19:38
Неповернення майна, погрози, залякування та навіть тортури – адвокати у резонансній справі затримання Олександра Тиводара розповіли про зловживання слідчих щодо їх клієнтів.

Про це йшлося під час брифінгу «Порушення права особи на захист. Незаконні переслідування, тиск і погрози правоохоронців захисникам у резонансних кримінальних справах».

Як зауважив адвокат Вадим Матвіїв, на брифінг запрошували і представників УСБУ у Волинській області та Прокуратури Волині, проте вони засідання проігнорували.

Адвокат Марсель Руднєв розповів, що на час затримання його підзахисний перебував на відпочинку в Херсонській області. Там його затримали і змусили власним автомобілем цілу ніч їхати в Луцьк. Це близько 900 кілометрів відстані, на подолання якої потрібно не менше 11 годин.

«В той час, як працівник СБУ спав у машині, мій підзахисний цілу ніч їхав за кермом. А в Луцьку його відразу забрали в СБУ, де з людиною, яка добу не спала, проводили невідомі слідчі дії», - каже адвокат та зауважує, що розцінює такі дії правоохоронців як тортури.

В результаті його клієнт підписав невідомі документи. Які саме – в СБУ не розповідають. Чоловікові двічі оголошували про підозру, проте жодних документів щодо справи, зі слів адвоката, так і не надали.
Зі слів адвокатів, часто під час обшуків правоохоронці не гребують забирати все, що потрапить під руку, а не ті речі, які зазначені в ухвалі. Приміром, в підзахисного Оксани Мозольської під час обшуку вилучили майно, яке належить особі, з якою він проживав, а не йому. В ухвалі про арешт не було ідентифікуючих ознак (приміром, якщо вказувався мобільний телефон, то без детального опису, який саме). Зі слів Оксани Мозольської, ідентифікуючі ознаки переписували вже з вилученого майна, після чого вносили в документи.
Волинянина Романа Демидюка, якого затримали в рамках тієї ж справи 8 серпня, жорстоко побили під час допиту. Після цього із забоями та симптомами струсу головного мозку його обстежували медики. Попри фактичні ознаки: головний біль, часту блювоту, порушення координації, забої та синці, медики не знайшли підстав для його госпіталізації. Як розповідає сам Демидюк, фізичну силу до нього застосовували працівники СБУ під час допитів.

Адвокат Демидюка Олександр Лавренчук каже, що на відео зафіксований момент, коли його клієнт декілька разів вимагав адвоката, проте йому відповіли, мовляв він йому не знадобиться. Потім, зі слів захисника, слідчі взагалі заявили, що до того, як адвокат поспілкувався з його клієнтом, у нього взагалі не було жодних ознак фізичного насилля на тілі.

Тепер адвоката Олександра Лавренчука, з його слів, шантажує місцева прокуратура, негласно вимагаючи відмовитись від скарг щодо побиття правоохоронцями його клієнта.
Захисник Вадим Матвіїв, який представляє інтереси Олександра Тиводара, каже, що під час Революції Гідності у Луцьку він захищав в судах активістів, яких тоді переслідувала злочинна влада. Попри всі його сподівання, після тих буремних подій стан справ в адвокатурі та правоохоронних органах не змінився, а навіть погіршується.
«Тоді (під час подій Революції Гідності, - ВН) ми не знали, чи зможемо спокійно дійти додому, чи не буде загрози життю та здоров’ю. Зараз ситуація ідентична. Коли я уклав угоду з Олександром Тиводаром про його захист, мене з десяток разів питали, чи я не боюся «протистояти СБУшникам». Мовляв, мені можуть щось підкинути, або сфабрикувати проти мене справу. Найстрашніше те, що в суспільстві це сприймається як належне – якщо ти неугодний, то тебе «упакують», - каже Вадим Матвіїв.

Нагадаємо, затримання Олександра Тиводара відбулося 8 серпня 2017 року на підставі сфальсифікованого кримінального провадження. 10 серпня Олександра Тиводара було звільнено в залі суду, з обранням запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання.

10 жовтня 2017 року з Тиводара було знято «електронний браслет», а вже 9 листопада слідчий суддя зобов'язав прокурора Волинської області негайно повернути йому вилучене під час обшуку майно, яке не було зазначене слідчими УСБУ у Волинській області в жодному процесуальному документі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus