USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

«Правового колапсу» в Луцькій міськраді не буде: що каже закон

16 Березня 2017 10:53
Закон «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачає ситуацію, коли немає ні міського голови, ні секретаря ради, отож правового колапсу після дострокового припинення повноважень секретаря Луцької міськради Юлії Вусенко у Луцькій міській раді не буде.

Про це написав у Фейсбуці депутат міської ради Григовій Пустовіт, якого під час засідання 19-ої позачергової сесії міськради 15 березня обрали головуючим, відповідно до регламенту.



Нагадаємо, під час засідання, відповідно до результатів таємного голосування, депутати міськради ухвалили рішення про дострокове припинення повноважень секретаря Луцької міськради Юлії Вусенко.
Після цього Юлія Вусенко взялася переконувати, що Григорій Пустовіт як головуючий на засіданні не має права підписати вищезгадане рішення.

ЧИТАТИ ЩЕ «ВІН ЖЕ СТАРИЙ ДІД», - ОСТАННІЙ АРГУМЕНТ ВУСЕНКО ПРОТИ ПУСТОВІТА. ВІДЕО

Григорій Пустовіт відповів, що відповідно пункту 16 статті 34 ЗУ «Про місцеве самоврядування» рішення підписує особисто у разі відсутності голови секретар, або особа, яка робить це за дорученням ради.

Детальніше про це Григорій Пустовіт розповів у своєму дописі у Фейсбуці, текст якого наводимо нижче .

«У зв’язку з тим, що деякі депутати, журналісти та активісти у Фейсбук викладають своє бачення та розуміння перебігу 19 позачергової сесії Луцької міської ради вважаю за потрібне викласти і свою позицію.

Перше, «правового апокаліпсису» чи то «правового колапсу» в раді не буде, адже закон передбачає ситуацію, коли немає ні міського голови, ні секретаря ради.

В Законі «Про місцеве самоврядування в Україні» у частині 11 статті 46 (у новій редакції Закону) чітко сказано: «Сесію сільської, селищної, міської ради відкриває і веде відповідно сільський, селищний, міський голова, а у випадках, передбачених частиною шостою цієї статті, - секретар ради; сесію районної у місті, районної, обласної ради - голова ради або відповідно заступник голови районної у місті, районної ради чи перший заступник, заступник голови обласної ради.

У випадку, передбаченому частиною восьмою цієї статті, сесію відкриває за дорученням групи депутатів, з ініціативи якої скликана сесія, один з депутатів, що входить до її складу, а веде за рішенням ради - один з депутатів цієї ради». (На жаль, при внесенні змін у Закон не внесли поправки, і замість посилання на частину дев’яту в частині 11 статті 46 залишили посилання на частину восьму, у якій мова йде про розгляд електронних петицій. Зрозуміло, що підстав головувати депутату на сесії, коли розглядаються електронні петиції, немає. Тому зупиняюсь на частині 9 статті 46.)

Про які ж випадки йде мова у частині 9 статті 46 (у новій редакції Закону): «У разі якщо посадові особи, зазначені у частинах четвертій та шостій цієї статті, у двотижневий строк не скликають сесію на вимогу суб'єктів, зазначених у частині сьомій цієї статті, або у разі, якщо такі посади є вакантними, сесія може бути скликана депутатами відповідної ради, які становлять не менш як одну третину складу ради, або постійною комісією ради». Тобто, якщо посади міського голови та секретаря ради є вакантними, то сесію веде, за рішенням ради, один з депутатів ради. Таким чином законодавець створив умови, що забезпечують повноцінне функціонування ради навіть тоді, коли є вакантними посади міського голови та секретаря ради.

Друге, у частині 5 статті 33 Регламенту ради сказано: «На час доповіді, співдоповіді або виступу головуючого на засіданні, А ТАКОЖ ПІД ЧАС РОЗГЛЯДУ ПИТАННЯ ПЕРСОНАЛЬНО ЩОЖО ГОЛОВУЮЧОГО ВЕДЕННЯ ЗАСІДАННЯ ДОРУЧАЄТЬСЯ СЕКРЕТАРЮ РАДИ АБО ОДНОМУ З ДЕПУТАТІВ ЗА ПРОЦЕДУРНИМ РІШЕННЯМ РАДИ». Тобто, якщо розглядається питання персонально щодо головуючого на сесії Секретаря ради, то ведення засідання ради за рішенням ради доручається одному з депутатів. У цьому випадку рада прийняла рішення доручити ведення сесії саме мені.

Третє, щодо того, хто має право підписувати рішення ради. У частині 16 статті 46 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" (в новій редакції) сказано: «ПРОТОКОЛИ сесій сільської, селищної, міської ради, ПРИЙНЯТІ НЕЮ РІШЕННЯ ПІДПИСУЮТЬСЯ особисто сільським, селищним, міським головою, районної у місті, районної, обласної ради - головою відповідної ради, у разі їх відсутності - відповідно секретарем сільської, селищної, міської ради, відповідно заступником голови районної у місті, районної ради чи першим заступником, заступником голови обласної ради, а у випадку, передбаченому частинами сьомою та восьмою цієї статті, - ДЕПУТАТОМ РАДИ, ЯКИЙ ЗА ДОРУЧЕННЯМ ДЕПУТАТІВ ГОЛОВУВАВ НА ЇЇ ЗАСІДАННІ». Тобто, Закон передбачає, що рішення підписує той, хто у цей час був головуючим на засіданні і якщо пленарне засідання чи якусь частину пленарного засідання вів депутат, то й він має підписувати рішення, що були прийняті під час його головування на засіданні.

Четверте, для того щоб не було можливих дискусій щодо права головуючого під час розгляду персонального питання щодо дострокового припинення повноважень секретаря ради Вусенко Ю.В. депутат Козюра Андрій Григорович і вніс пропозицію рішенням ради ще раз підтвердити не лише право, а й обов’язок головуючого на той час на засіданні депутата Пустовіта О.Г., тобто мене, підписати дане рішення. Що мною й було зроблено. Якщо ж піти від зворотнього, то яким чином мала підписувати рішення про дострокове припинення повноважень секретаря ради Вусенко Ю.В. сама пані Вусенко? Вона що, вела тоді сесію – ні. Вона що, хоча б брала участь в розгляді цього питання, тобто брала участь у голосуванні – ні, вона навіть бюлетень для голосування не взяла, то які у неї підстави підписувати дане рішення? Немає, адже після затвердження протоколу лічильної комісії про дострокове припинення повноважень вона де-факто вже не була секретарем ради. Їй по суті висловили недовіру, а вона як нічого і не сталось мала керувати радою і далі? Звичайно, ні. Крім того, відповідно до статті 45 Регламенту: «Рішення Ради нормативно-правового характеру набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо Радою не встановлено інший більш пізніший строк набрання цими рішеннями чинності. Рішення Ради нормативно-правового характеру оприлюднюються на офіційному сайті ради…» Тобто, рішення після підписання було оприлюднено на сайті ради і таким чином набрало чинності. Це було зроблено для того, аби довести питання відставки секретаря до логічного завершення і продовжити повноцінну роботу сесії.

Вважаю, що Юлія Василівна Вусенко має виконати рішення ради, не чіплятись всіма можливими й не можливими способами за посаду, бо факт по суті недовіри їй як секретарю ради підтверджений 24 депутатами ради, а це більш ніж переконливо, не паралізовувати роботу ради, а значить і життєдіяльності міста і, якщо вона вирішить скористуватися своїм правом, то йти у Верховну Раду, аби там з новими можливостями відстоювати інтереси лучан», - написав Григорій Пустовіт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
123 Показати IP 16 Березня 2017 11:05
Пустовит порулить хочет?
Анонім Показати IP 16 Березня 2017 11:10
який правовий колапс ? депутат є обраним представником народу. сесія - зібрання депутатів, на якому вони уповноважені вирішувати питання , що відносяться до їх компетенції, у тому числі обрання головуючого, призначення чи звільнення з посади та інші питання. а намагання вусенко чіплятись за соломинку, щоб залишитись на посаді, є вже просто смішними
777 Показати IP 16 Березня 2017 11:27
Нічого - нічого: Юля тітка серйозна - вона щось придумає
щвондєр Показати IP 16 Березня 2017 11:49
То що, вже, нарешті, займетесь транспортом, який розвалюється на ходу, заср\ним по самі вінця містом?
читач Показати IP 16 Березня 2017 12:08
абсолютно непереконливі аргументи - здебільшого взагалі нелогічні.
Анонім до читач Показати IP 16 Березня 2017 20:40
читай радянську волинь. там все логічно
44 Показати IP 16 Березня 2017 19:45
не ну тута взагалі то шось не то. вона мае виконувати до обрання нового голови.
Віталік П. Показати IP 16 Березня 2017 20:36
Пустовіт сам себе упіймав у пастку. "Якщо сесія скликана за ініціативою депутатів через відсутність міського голови і секретаря ради..." Тобто на момент скликання сесії Юля мала б бути там, де Микола Ярославович (ц.й.н.). Однак, вона, за багатьма ознаками, на момент скликання сесії була жива-здорова, а її посада не була вакантною. Так що Пустовіт - самозванець (та й він і сам це добре розуміє). Запасаємось поп-корном і чекаємо судової битви Приват-Континіум.
сам ти пастка до Віталік П. Показати IP 16 Березня 2017 20:49
ч.7. ст.46 ЗУ Про місцеве самоврядування: "Сесія сільської, селищної, міської, районної у місті ради повинна бути також скликана за пропозицією не менш як однієї третини депутатів від загального складу відповідної ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради, а сесія районної, обласної ради - також за пропозицією не менш як однієї третини депутатів від загального складу відповідної ради або голови відповідної місцевої державної адміністрації".
Віталік П. до сам ти пастка Показати IP 16 Березня 2017 21:22
Цей дідок посилається на ч.9 ст.46. Саме на неї бланкет з ч. 11 і саме там передбачено можливість вести засідання "одному з депутатів". Тільки, якщо на вимогу депутатів міській голова або секретар сесію протягом 15 днів не скликають, або їх пасади є вакантними. Юля сесію у встановлений строк скликала, вакантною посада секретаря на момент скликання сесії не була. Знову повторюся, дехто з цього приводу дуже довго консультувався і нормальний бонус пропонував, якщо буде знайдено лігітимний спосіб обійти Юлін підпис під рішенням про відставку секретаря. Але це питання в законний спосіб не вирішується a priory. Знайшли того, кого не шкода, розповіли, що йому робити, - він зробив, а тепер пояснює усім, що він не верблюд. Луцьк - містечко маленьке, щось приховати тут важко, а може й неможливо.
Анонім до Віталік П. Показати IP 16 Березня 2017 22:40
ні%іга вона не скликала. депутати не зареєструвались на ту сесію
Ахванасій до сам ти пастка Показати IP 16 Березня 2017 21:42
Німцю, сесію скликала Вусенко, а не п...здобратія.
Жанін до Віталік П. Показати IP 16 Березня 2017 21:35
Ахаха точно!
Віталік П. до Жанін Показати IP 16 Березня 2017 22:11
Читай уважно, друже, мій допис. Там написано "Юля сесію скликала". У діда взагалі аргументів брак. Притягує за вуха норму закону, яка не має жодного стосунку до ситуації, робить здивоване обличчя і каже: " а шо я? Я - нічо! Приватний укроп сказав, шо все законно". Цікаво, які показання дасть на слідстві? " Мене били і примушували"?
Анонім до Віталік П. Показати IP 16 Березня 2017 23:51
те, що ти написав, повісь собі на стіну. ще раз повторюю, що сесія, яку хотіла провести вусенчиха, не відкрилась, тому що не зареєструвались депутати
титушко Показати IP 17 Березня 2017 01:19
юля держись
глядач Показати IP 17 Березня 2017 09:36
п.1 ст 42 2. У разі звільнення з посади сільського, селищного, міського голови у зв'язку з достроковим припиненням його повноважень або його смерті, а також у разі неможливості здійснення ним своїх повноважень повноваження сільського, селищного, міського голови здійснює секретар п.3 ст 42 :Не пізніш як на п'ятнадцятий день після звільнення з посади або смерті сільського, селищного, міського голови особа, яка на цей час відповідно до закону здійснює повноваження сільського, селищного, міського голови, звертається до Верховної Ради України з клопотанням щодо призначення позачергових виборів сільського, селищного, міського голови. п 4.ст 42 Сільський, селищний, міський голова: 4) вносить на розгляд ради пропозицію щодо кандидатури на посаду секретаря ради; П.С. змінити секретаря має право тільки новообраний голова
коп Показати IP 17 Березня 2017 22:22
Може хтось забув? Закон як дишло .....................

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus