USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Про ремонт у Луцькій пам’ятці національного значення чиновники не знають

10 Листопада 2015 10:25
Управління культури обласної державної адміністрації надіслало інформацію щодо монастиря бернардинів у Луцьку. Так, згідно з відповіддю, про жодні реконструкції та ремонти, як і суборенду приміщення управлінню невідомо.

Лист від управління культури, адресований Комітету захисту національної спадщини оприлюднив на своїй сторінці луцький краєзнавець Ігор Левчук.

Нагадаємо, в пам’ятці національного значення - монастирі бернардинів облаштовують чергове кафе. Вчора, 9 листопада, для ремонту в монастирських келій 17 століття привезли бетон.

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про охорону культурної спадщини» від 08.06.2000 № 1805-III, об’єктом культурної спадщини є визначне місце, споруда (витвір), комплекс (ансамбль), їхні частини, пов'язані з ними рухомі предмети, а також території чи водні об'єкти (об'єкти підводної культурної та археологічної спадщини), інші природні, природно-антропогенні або створені людиною об'єкти незалежно від стану збереженості, що донесли до нашого часу цінність з археологічного, естетичного, етнологічного, історичного, архітектурного, мистецького, наукового чи художнього погляду і зберегли свою автентичність. Пам'яткою культурної спадщини визнається об'єкт, який занесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Найперше, що необхідно знати про пам’ятки (їх частини) – вони можуть бути відчужені, а також передані у володіння, користування чи управління іншій особі тільки за наявності погодження відповідного органу охорони культурної спадщини. Без такого погодження їх відчуження забороняється (ч. 1 -2 ст. 18 Закону).

Центральним органом у сфері охорони культурної спадщини є Міністерство культури України, яке безпосередньо курує пам’ятки національного значення. Пам’ятками місцевого значення завідують управління (відділи) охорони культурної спадщини обласних (міських, районних) державних адміністрацій, міських (сільських, селищних) рад.

В управлінні культури облдержадміністрації кажуть, що про погодження будь-яких ремонтних робіт їм невідомо.

Управління не має в своємурозпорядженні копій погоджень центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини на проведення робіт на пам’ятках.

Управління не має в своєму розпорядженні копій дозволів на проведення земляних робіт і погоджень археологів на їх проведення в охоронній зоні пам’яток і в них безпосередньо.

Управління наразі не має у своєму розпорядженні діючих охоронних договорів на зазначені пам’ятки. Оскільки відповідно до пункту 2 Порядку укладення охоронних договорів на пам’ятки культурної спадщина, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2001року № 1768, власник пам’ятки чи її частини або уповноважений ним орган (особа), користувач зобов'язаний укласти охоронний договір з відповідним органом охорони культурної спадщини, яким у цьому випадку є управління культури Луцької міської ради.

Орган охорони культурної спадщини Луцької міської ради - управління культури не інформував управління культури облдержадміністрації про проведення робіт на цих пам’ятках та про можливі порушення при їх проведенні.

Управлінню невідомо, ким проводяться ці роботи. Управління не має в своєму розпорядженні копій ліцензії на проведення цих робіт на пам’ятках.

Для отримання інформації, якою не володіє управління культури облдержадміністрації, у відповідності до ч.З ст.22 Закону України «Про доступ до публічної інформації», ваш запит надісланий належним розпорядникам інформації управлінню культури Луцької міської ради, Канцелярії Митрополита Луцького і Волинського У ПІД КП та Дочірньому підприємству «Волинські старожитності» Державного підприємства НДЦ «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України, ідеться у відповіді.
Додамо, що в Луцькій міській раді про реконструкцію пам’ятки національного значення знають. Причому, знають і про те, що жодних дозволів на реконструкцію ніхто не давав, але зупиняти роботи ніхто не збирається.

«Ми в курсі. Я так розумію, що там йдуть ремонтні роботи з відновлення гідроізоляції. А також облаштовується нове кафе. Уже друге. Дозволів жодних немає», - свого часу зауважував головний художник міста Ярослав Матвіїв.

До слова, згідно з планом детальної забудови Театрального майдану, в приміщенні монастиря розташована лише бібліотека для юнацтва. Хоча насправді бібліотека займає там невелику частину приміщень. Нині в келіях - чимало магазинів, офісів та кафе, в яких замінювали і вікна, і двері.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Правда Показати IP 10 Листопада 2015 12:15
Тою відпискою управління культури тільки підтвердило, що з їхньоі непрофесійності, мовчазноі згоди , байдужості,боязливості, намамагання догодити попам, своїм начальничкам і довело свою імпотентність і непотрібність як органу по охороні культурної спадщини. Зайняли боягузливо - брехливу позицію, продемонструвавши свою повну професійну непридатність. У листі переводять стрілки. Вас не питають чи ви чули. Ви не хочете ні чути, ні бачити. До вас конкретне питання. Чому ви не виконуєте вимог Закону України "Про охорону культурної спадщини" в частині контолю за її збереженням ?Ви ж отримуєте зарплату за виконання своїх функціональних обов" язків.Тоді майте мужність відмовитись від неї або піти з роботи.Ви стали співучасником злочину, а за таке вже вас треба притягати до відповідальності. Ви тягнете Україну в протилежий від Європи бік.
лучанин Показати IP 10 Листопада 2015 13:16
Я так розумію, рука руку миє. Церква генделик
124 Показати IP 10 Листопада 2015 23:27
хто служив в соборі 70 або 100 років назад? не пам"ятаємо. проте ВОНИ берегли пам"ятку та не заробляли на ній! АЗ ВОЗДАМ!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus