USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

У пам’ятці національного значення в Луцьку без дозволів облаштовують кафе

20 Жовтня 2015 16:46
Хто і з чийого дозволу орендує пам’ятку національного значення і чи контролює хоч один державний орган реконструкцію, вирішили дослідити луцькі депутати та краєзнавці. Примітно, що в міській раді знають про самовільну реконструкцію пам’ятки, але кажуть, що нічого зробити не можуть.

Так, згідно з інформацією управління архітектури, в монастирі бернардинів (пам’ятка національного значення, яка перебуває під охороною держави) нині розпочинаються ремонтні роботи і без жодних дозволів облаштовується кафе.

Про це стало відомо під час засідання постійній комісії Луцької міської ради з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму 16 жовтня.

Так, згідно з планом детальної забудови Театрального майдану, в приміщенні монастиря розташована бібліотека для юнацтва. Але насправді бібліотека займає там невелику частину приміщень. Нині в келіях - чимало магазинів, офісів та кафе, в яких замінювали і вікна, і двері.
Згідно з інформацією, яку озвучили під час засідання комісії, в правому крилі монастиря нині розпочинаються ремонтні роботи. Головний художник міста Ярослав Матвіїв каже, що він про це знає, але міська рада не має відношення до цього об’єкту.

«Ми в курсі. Я так розумію, що там йдуть ремонтні роботи з відновлення гідроізоляції. А також облаштовується нове кафе. Уже друге. Дозволів жодних немає», - каже чиновник.

Зауважимо, договори оренди пам’яток національного значення, як і будь-які ремонтні, будівельні, реставраційні роботи мають бути погоджені з Міністерством культури. Але насправді, стверджують краєзнавці, жодних погоджень щодо використання келій монастиря як орендних площ в Мінкульті не знають.
«Монастир бернардинів відданий облдержадміністрацією свого часу єпархії УПЦ КП в оренду за 1 гривню, а використовується для комерційних потреб. Навіть оренда приміщень має бути оформлена тільки за погодженням Києва. Столиця дає відповіді, що там немає жодних погоджень, всі відповіді в мене є», - каже краєзнавець, учасник експертної групи при комісії міськради Ігор Левчук.

Врешті, члени комісії домовилися направити листи до управління культури ОДА і Міністерства культури з проханням надати копії погоджень всіх договорів щодо оренди приміщень пам’ятки, та інформацію, чи контролюються всі роботи: ремонтні, реставраційні, і чи є на це дозволи.

Додамо, торік в міській раді на цю пам’ятку звертали увагу ще й з іншої причини: фасад будинку підприємці фарбують, як хочуть.
Свого часу Ярослав Матвіїв виправдовувався, що нині, згідно з законодавством, виконавчі органи влади не погоджують фасади будівель. Але разом з тим, відповідальність за невідповідність генеральному плану з управління ніхто не знімав. А пам'ятку архітектури по проспекту Волі, 2 підприємці, які орендують приміщення, пофарбували, не дослухавшись до прохань.

«Я особисто просив: пофарбуйте фасади. Там кілька є підприємців. Вони пофарбують половину фасаду, а далі чи коштів, чи бажання не вистачає, причому пофарбують в різних кольорах. Уявіть собі: упродовж 5 років просимо належно пофарбувати фасад пам’ятки, а вони не можуть цього зробити», - скаржився чиновник під час підсумкової загальноміської наради з питань підсумків роботи міськради у лютому 2014-го.

Та з тих пір зовнішній вигляд монастиря бернардинів не надто змінився: самовільні реконструкції, заміни дверей та вікон, фарбування на смак кожного орендаря роблять пам’ятку не надто привабливою.

ЧИТАТИ ЩЕ: ІСТОРІЯ ЛУЦЬКИХ БЕРНАРДИНІВ: БАРОКОВЕ МИНУЛЕ СОБОРУ СВЯТОЇ ТРІЙЦІ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Гіві Показати IP 20 Жовтня 2015 17:08
Кому воно тре? Розвалити і супермаркет построїти.
Іван до Гіві Показати IP 20 Жовтня 2015 18:10
так тебе ж убілі, гіві-гіві
Ігор Показати IP 20 Жовтня 2015 17:21
Це Герун Юра там пивнушку хоче зробити.
Коля до Ігор Показати IP 20 Жовтня 2015 22:19
Це той самий злодюга, що з Ярмольським землю в Маяках всю попродували? Ще й примостився біля старої кав`ярні, біздесмен ))))
лучани Показати IP 20 Жовтня 2015 17:27
Краєзнавчий музей та училище культури також знищують пластмасовими дешевими вікнами.
Лех Показати IP 20 Жовтня 2015 18:08
коментар було видалено
Іоаким Показати IP 20 Жовтня 2015 18:14
Комуністи боролись з релігією -відкрито руйнували церкви. Сьогоднішні попи - гендлярі за ламанний шеляг продаються. Ісус Христос виганяв торговців з храму, а наші луцькі намісники бога на землі -без бога в душі, люб' язно перед ними не то, що двері,- стіни розсувають. Недотримуються ні Закону Божого, ні Конституції України. Яка ж тоді різниця між комуністами і попами?А зтрухлявіла наскрізь влада, полохливо перед виборами мовчить. Є тема для революції !
777 Показати IP 20 Жовтня 2015 18:14
як що влада не дбає то подбають підприємці
роман Показати IP 20 Жовтня 2015 19:00
то гнати їх наф*іг і віддайте власникам а вони віддажуть в оренду і змусять робити так як потрібно а то розпоряжаються як своїм
Зема Показати IP 20 Жовтня 2015 20:36
Немалые деньги за оренду идут попам, а попы налоги не платят и откатуют сумму СВ. Миколе Ярославовичу.
Просто мама Показати IP 20 Жовтня 2015 21:13
А що краще хай зруйнується і завалиться. Так хоч якийсь ремонт роблять.
сбу Показати IP 20 Жовтня 2015 21:28
герун платитьналом
Просто мамі Показати IP 20 Жовтня 2015 22:56
Сьогодні в інтерв' ю Іоланта Хмілевська сказала, що жінка, яка замикається тільки на дітях і на домі рано чи пізно стає і*іоткою.
ВОВК Показати IP 21 Жовтня 2015 18:07
як то попи і без генделика ? Відкрити філію Карабаса Барабаса а піп на шару щей освятить це діло.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus