USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У Луцьку всох унікальний дуб - єдиний в Україні

28 Березня 2017 11:40
Дуб плакучої форми, розташований в обласному центрі, загинув. Тож його мають зняти з реєстрації як ботанічну пам’ятку природи місцевого значення. Але депутатів цікавить, чому Луцька міська рада не вслідкувала за цією пам’яткою.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 28 березня.

Згадане дерево росло на вулиці Рівненській. Пунктом 6 додатку до розпорядження виконавчого комітету Волинської обласної ради народних депутатів від 15.12.1978 № 532-р дерева породи дуб черешчатий плакучої форми внесені до переліку пам’яток природи місцевого значення.

Ще у 2014 році фахівці кафедри лісового та садово-паркового господарства Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки підготували експертний висновок обстеження ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Дуб плакучої форми» (Луцьк, вулиця Рівненська, 119). Згідно з цим документом, дерево повністю всохло і відновити його життєздатність неможливо.

Начальник обласного управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Дмитро Новохатський повідомив, що дереву близько ста років. Крім того, що цей дуб уже загинув, він ще й аварійний і може становити загрозу для пересічних лучан, тож Луцька міська рада клопочеться про надання дозволу, аби зняти з реєстру пам’яток і зрізати цей дуб.

Своєю чергою, присутній радник голови облради на громадських засадах Веніамін Туз поцікавився, чому це дерево загинуло.

«Ми ж створювали цю пам’ятку, щоб його зберегти. Дуб може рости 400 років, а він за 100 років всох. Може, за ним погано доглядали?», - слушно зауважив він.

Члени комісії проект рішення підтримали і рекомендували розглянути його під час чергової сесії. Крім того, депутати рекомендували управлінню ОДА перевірити, що призвело до загибелі пам’ятки та перевірити як на Волині виконуються охоронні зобов’язання щодо аналогічних пам’яток.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Мешканець Показати IP 28 Березня 2017 12:20
Дуже гарне фото

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus